Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 25 юни 2019 година

Пътят Видин-Ружинци
Снимка: Радио Видин

Внесен е проектът на Подробен устройствен план за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение
в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район, председателстван от Албена Георгиева - областен управител на област Видин.

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им.

Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във видинската болница "Св. Петка", където преди дни професионалисти по здравни грижи протестираха ефективно.


Общественият транспорт на Враца ще бъде обновен на 100%.
Това стана ясно от провелото се заседание на Общинския съвет. Амортизираните превозни средства ще бъдат заменени от 9 нови тролейбуси и 13 нови електробуси. Стойността на безвъзмездната финансова помощ за общината е увеличена с 1 500 000 лева, като ще бъдат осигурени 26 000 000 лв. за реализирането на проекта. Предложението бе подкрепено от всички присъстващи в залата общински съветници. Финансирането ще дойде по Оперативна програма "Околна среда", съобщават от общинската администрация.

Серовъглеродът, който все още не е изкаран от производствената площадка на „Химко“ край Враца, влезе в дневния ред на сесията на общинския съвет във Враца. Темата постави Борислав Банчев от ДПС, според когото проблемът приличал на „втория Чернобил“. Съветникът постави серия от въпроси вместо полагащите се по правилник 2 питания.
 

В Белоградчик представиха дейностите по проекта "Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилна жилищна сграда и на сграда публична общинска собственост за предоставяне на образователни и социални услуги в гр. Белоградчик".  Проектът е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., Община Белоградчик вече е подписала Договор за безвъзмездна финансова помощ.


Две нови строителни площадки са разкрити в Кула. Ремонтират административната сграда в съседство на Общината и изграждат нов гробищен парк, обясни за Радио Видин кметът, Владимир Владимиров.


Община Видин започва от днес (25 юни) до четвъртък (27 юни) във вечерните часове да извършва аерозолни обработки срещу комари на територията на града и населените места по поречието на Дунав. Включена е дезинфекция на детски площадки, както и ларвицидна обработка.


Община Оряхово също започва наземно третиране срещу комари от днес 25 юни. Обработката ще обхване всички улици на населените места от общината и ще се извършва по график, както следва: Оряхово и Селановци по 2 дни, а останалите населени места по 1 ден, като след 14 дни ще се повтори отново по същия график.


Оранжев код за днес за интензивни краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки в област Враца обяви Националният институт по метеорология и хидрология. На места, в планинските райони, количествата валеж се очакват да достигнат 50-65 л кв./м.

Поради нестабилните метеорологични условия в страната през последните дни, Планинската спасителна служба при БЧК съветва всички любители на планината да избягват да предприемат преходи, особено във високите части.
От там препоръчват туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да спазват предварително уточнения маршрут и да носят в себе си заредени мобилни телефони.


Във връзка с предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението при пожароопасен сезон 2019 г., в Козлодуй беше проведено заседание на Общинския щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия. Обсъдени бяха готовността на за действие, както и мерките за по-добра информираност на ползвателите на земеделски земи за техните задължения и отговорности.


Българските емигранти биха се върнали, но при три условия. Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се върнали едва 68 000.  


40 младежи от Видин и областта участват в дебат на тема "Младежката работа и младежките дейности в област Видин". Със своето участие в инициативата, младите хора повишават своите знания и умения като прилагат иновативни методи на работа, развиват потенциала си на младежки лидери и повишават своята информираност по обществено значими проблеми. Това обясни координаторът на инициативата, Мариета Гигова. Дейностите се изпълняват с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта и Министерството на младежта и спорта.


"Враца софтуер общество" провежда безплатни демо уроци. Занятията се провеждат по двете основни направления в курса - уеб програмиране с "php" и "java & android" технологии, каза за Радио ВИДИН Тонко Влахов координатор в сдружение "Враца софтуер общество".Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видинските села Синаговци, Кошава и Неговановци.
Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Престоят им в селата ще е три седмици- от 23 август до 15 септември. Желаещите да се включат в инициативата "Резиденция Баба" могат да кандидатстват до 30 юни.Авторска фотоизложба "Лом - градът и реката" подрежда краеведа Иван Георгиев в Регионална Библиотека "Гео Милев" град Монтана. Последното за сезона културно събитие в библиотеката е посветено на Деня на река Дунав, който се чества на 29 юни, обясни авторът. Изложбата е изложена във фоайето на библиотеката и ще продължи 15 дни.Дървена фигура на Свети Йоан Кръстител посреща хората, решили да запалят свещ в храма на Лопушанския манастир. Скулпурата е издялана от ствола на вековната секвоя, която бе отрязана, след като бе поразена от мълния. Нестандартната идея е на Иван Орлов. Фигурата е висока близо 5 метра и е издялана за 23 дни. От останалата част от секвоята майсторът ще издяла  разтворена книга със сюжет от Благовещение. Традиционният Белоградчишки панаир ще бъде открит в четвъртък от 19.00 часа,
съобщават от общинската администрация. В 19.10 часа ще започне концертът на Соринна Богомилова и Антонио Симеонов. След тях гостите на панаира ще весели духовият  оркестър от с. Бело поле. Неговата изява ще започне от 21.00ч.


На 29 юни в берковското село Гаганица ще се проведе международен фолклорен фестивал "Да запеем край река Златица". Началото е 9.30 часа.


С велопоход във Враца ще бъде отбелязан 26 юни Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. В събитието "НЕ на наркотиците“ ще се включат ученици, като стартът на проявата ще бъде даден пред сградата на местната администрация, от 10:00 часа. Шествието ще премине през главни пътни артерии в града, като след това участниците ще се отправят към прохода Вратцата. Велопоходът ще завърши на разклона за село Згориград, където ще бъде проведена лекция от експерти на Превантивно информационен център - Враца. Програмата предвижда и викторина с надгради. Събитието се организира от Превантивно - информационният център към Общински съвет по наркотични вещества - Враца, съвместно с клуб "Враца Велообщество" и Младежки център, с подкрепата на Община Враца.Вижте още

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

Вековна хурка дариха на музея във Видин

Дарение на хурка с дърворезба, датирана от 1904 година, направи архитект Станчо Веков на отдел "Етнография" към Историческия музей във Видин. Видинчанинът получи грамота и акт за дарение. "Името на бабата, получила тази хурка като дар, е Пена Доновица - пише го на хурката. Жената е от Грамада, а предметът е наследство по майчина линия на архитект..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Представят величавото безсмъртие на Апостола на свободата във Враца

Среща под надслов " Величие, дързост и слава ", посветена на годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски , ще се проведе днес във Враца . Проявата ще представи 147 мига на величаво безсмъртие, каза Красимир Григоров , завеждащият отдел "Възраждане" към местния РИМ - организатор на проявата. "Години наред поколения българи се..

публикувано на 18.02.20 в 12:40
областна дирекция на мвр враца полиция

Заявление за нови лични документи приемат във Враца

Обработване на документи за нови паспорти и лични карти извън „Паспортна служба“ извършва м обилен екип от звено „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца, съобщава местната администрация. Служителите на МВР посещават общински и държавни администрации, и частни фирми, където извършват необходимата процедура включваща заснемане, приемане..

публикувано на 18.02.20 в 09:46

Автомобил блъсна каруца

Сигнал за  катастрофа в района на мелницата в село Арчар е постъпил на телефон 112 в 19.15 часа вчера, 17 февруари, съобща ОДМВР-Видин. Управляван от 45-годишен местен жител лек автомобил на прав участък от пътя блъснал попътно движещо се ППС с животинска тяга.  В каруцата, неосветена по надлежния ред, пътували двама мъже и жена от селото. И..

публикувано на 18.02.20 в 09:30

В Мездра приемат заявки за събора "Де е българското"

Традиционният Национален фолклорен събор "Де е българското" тази година ще се проведе на 31 май /неделя/ на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол. Съборът се организира от Община Мездра, Народно читалище "Просвета 1925" и Сдружение "Искърско дефиле". В събора могат да участват певчески групи и индивидуални изпълнители,..

публикувано на 18.02.20 в 08:37

60 вагона с отпадъци от Англия пристигнаха край Враца

60 вагона с отпадъци, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на завод край Враца пристигнаха през последните няколко дни в село Бели извор. Пратката идва от Англия и е преминала през всички задължителни проверки на властите. Информацията беше потвърдена и от фирмата-получател, и от дружеството, наето да превози товара от Варна до..

публикувано на 18.02.20 в 08:23