Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Снимка: БГНЕС

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се върнали едва 68 000.

Един от най-засегнатите от емиграцията български региони е Северозападният. Само през 2018 година трите области- Видин, Враца и Монтана, са напуснати от над 11 100 души.

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация "Движение за национална кауза" (ДНК) представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е именно да се разбере какво би накарало нашите сънародници зад граница да се приберат в България.

"Целта е разработването на една нова платформа, целяща да намери подходящата работа и да предложи условия за живот и създаване на семейство обратно у нас- в България. Допитването се проведе по време на изборите за Европейски парламент. Въпросите бяха какво ги е накарало да заминат и какво би ги накарало да се върнат обратно, какви са пречките, които стоят пред тях и какво трябва да се подобри, за да предприемат тази стъпка. 35% от анкетираните близо 3 000 българи, живеещи в чужбина, обмислят да се върнат в България. Най-отличими условия това да се случи са: да имат по-високи доходи, ако се върнат у нас; стандартът на живот да е поне толкова добър, колкото е в държавите, в които са в момента; борбата с корупцията у нас", обясни Моника Иванчовска, оперативен мениджър на Движението за национална кауза и добави: "Смятам, че националната кауза на България е да има българи по нашите земи и след 100 години и сега имаме нужда от повече млади българи, които да направят така, че да живеем по-добре днес."

Демографската картина може да се промени и ако привлечем хората от българската диаспора зад граница, останали там по ред исторически причини- в Македония, Сърбия, Молдова, Украйна... За шести път Враца беше домакин на годишна среща по проблемите на българите в чужбина. Проявата е по инициатива и под патронажа на народния представител от ВМРО Красимир Богданов:

"Имахме представители от различни градове на Македония, Албания и Западните покрайнини. Обсъдихме състоянието на българските общности и какви са проблемите, които съпътстват ежедневието им. Това, което правим, за да привлечем тези хора да дойдат тук не е малко. Увеличихме на 1000 бройката за прием в университетите, увеличихме стипендиите за тях. Правят се информационни кампания в населените места, където има концентрация на българско население. Всичко това дава възможността на тези младежи, след като получат добро образование в България, да намерят и реализация тук. Тези младежи не идват в България, за да се наредят за социални помощи- всички са високообразовани и квалифицирани, спомагат за развитието, за прогреса на страната ни. Това е един от пътищата да се преодолее тежката демографска ситуация- да привличаме тези хора да се върнат в родината-майка и да бъдат полезни за нейното развитие."

Още по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26