Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Снимка: БГНЕС

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се върнали едва 68 000.

Един от най-засегнатите от емиграцията български региони е Северозападният. Само през 2018 година трите области- Видин, Враца и Монтана, са напуснати от над 11 100 души.

Социологическата агенция "Маркет Линкс" и неправителствената организация "Движение за национална кауза" (ДНК) представиха данните от мащабно проучване сред българите, живеещи в чужбина. Целта на изследването е именно да се разбере какво би накарало нашите сънародници зад граница да се приберат в България.

"Целта е разработването на една нова платформа, целяща да намери подходящата работа и да предложи условия за живот и създаване на семейство обратно у нас- в България. Допитването се проведе по време на изборите за Европейски парламент. Въпросите бяха какво ги е накарало да заминат и какво би ги накарало да се върнат обратно, какви са пречките, които стоят пред тях и какво трябва да се подобри, за да предприемат тази стъпка. 35% от анкетираните близо 3 000 българи, живеещи в чужбина, обмислят да се върнат в България. Най-отличими условия това да се случи са: да имат по-високи доходи, ако се върнат у нас; стандартът на живот да е поне толкова добър, колкото е в държавите, в които са в момента; борбата с корупцията у нас", обясни Моника Иванчовска, оперативен мениджър на Движението за национална кауза и добави: "Смятам, че националната кауза на България е да има българи по нашите земи и след 100 години и сега имаме нужда от повече млади българи, които да направят така, че да живеем по-добре днес."

Демографската картина може да се промени и ако привлечем хората от българската диаспора зад граница, останали там по ред исторически причини- в Македония, Сърбия, Молдова, Украйна... За шести път Враца беше домакин на годишна среща по проблемите на българите в чужбина. Проявата е по инициатива и под патронажа на народния представител от ВМРО Красимир Богданов:

"Имахме представители от различни градове на Македония, Албания и Западните покрайнини. Обсъдихме състоянието на българските общности и какви са проблемите, които съпътстват ежедневието им. Това, което правим, за да привлечем тези хора да дойдат тук не е малко. Увеличихме на 1000 бройката за прием в университетите, увеличихме стипендиите за тях. Правят се информационни кампания в населените места, където има концентрация на българско население. Всичко това дава възможността на тези младежи, след като получат добро образование в България, да намерят и реализация тук. Тези младежи не идват в България, за да се наредят за социални помощи- всички са високообразовани и квалифицирани, спомагат за развитието, за прогреса на страната ни. Това е един от пътищата да се преодолее тежката демографска ситуация- да привличаме тези хора да се върнат в родината-майка и да бъдат полезни за нейното развитие."

Още по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15