Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Снимка: Радио Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им.


Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във видинската болница "Св. Петка", където преди дни професионалисти по здравни грижи протестираха ефективно. Тъй като новата методика е само препоръка, решението остава в ръцете на мениджърите на болниците, коментира д-р Петя Николова от клиничната лаборатория:


"На фона на сегашните заплати тази методика горе-долу може да разграничи различните нива на компетентност в едно здравно заведение. Проблемът е, че не може да се приложи, защото, както и министърът каза, методиката не е задължителна. Тя има препоръчителен характер, т.е. оставя всичко в ръцете на мениджърите на болниците. Смятам, че малко от тях ще реагират правилно в посока повишаване на заплатите с тези съотношения при трите нива на компетентност. От тази гледна точка смятам, че е добър вариант, но няма да се реализира. Все пак, ако се направи, това е една крачка напред."


1 458 лева е средното възнаграждение на лекарите във видинската болница в края на март, а на медицинските специалисти 844 лева, обяви по време на парламентарния контрол в петък министър Кирил Ананиев. Според работещите е така, защото са заети в по две отделения, а повечето от тях са и с продължителен трудов стаж. Старши клиничният лаборант Веселина Митева няма очакване, че новата методика ще промени начина на заплащане:


"Отново топката остава в управителите на болниците. Те ще разполагат със средствата, които се отпускат и ще ги разпределят според това какви са възможностите. Не виждам каква промяна ще има и дали въобще ще има промяна… Нашите заплати са 580 лева, основните. Всички работим на по две места, за да можем по някакъв начин да си вържем бюджета. Имаме семейства. Имаме деца, имаме нужда от средства. Ние не искаме много, искаме просто един нормален живот."


Методиката е изпълнима, но само за големите болници, е мнението на акушерката Владислава Славова:


"Наясно съм с предложената методика на министър Ананиев. Смятам, че като начална стъпка може и да е справедлива, но за големите болници, в големите градове. В нашата болница като търговско дружество смятам, че ще бъде трудно приложима...Новата методика се базира на повишаване на цените на клиничните пътеки. Предвид демографската криза в нашия северозападен район и малкото останали хора, които са потенциални наши пациенти, смятам, че няма да има пациентопоток, в резултат на който да се повишат приходите в болницата, а съответно в резултат на това и повишаване на нашите възнаграждения."


Във Видин професионалисти по здравни грижи протестират от месец март. За седмица дори спряха работа за по час на ден. Според Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата, заплатите са сред са най-ниските в страната. Медицински сестри, рехабилитатори, акушерки и лаборанти са готови да подадат колективно оставки:


"До момента никой от нас нито лекар, нито сестра, нито санитарка, никой във веригата не е получил някакво увеличение."


Във Видин се надяват, че все пак решение ще има, защото в противен случай е застрашено бъдещето на областната болница.


"Юридически трябва да се промени регистрацията на лечебните заведения, още повече на такива болници като нашата, които не генерират печалба, но осигуряват здравното обслужване на застаряващо и болно население. Ние нямаме платежоспособни пациенти, но имаме много болни възрастни пациенти. Държавата трябва да се погрижи за тези болници. Иначе те ще се оголят"- коментира д-р Николова.


Заради непосилните условия за работа и ниските възнаграждения, 60% от медицинските специалисти са готови да напуснат колективно, казаха от асоциацията на професионалистите по здравни грижи във видинската болница. Ако не получат исканото повишение, оставките ще са факт през септември.


Вижте още

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.   В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът..

публикувано на 19.07.19 в 17:00

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие   забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане..

публикувано на 19.07.19 в 15:20

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55