Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юли 2019 година

Снимка: Радио Видин

Серовъглеродът, който се съхранява на площадката на „Химко“ ще бъде натоварен и извозен – това личи от започналите действия за източване на опасното вещество. Във вторник вечерта в София пристигнаха първите 3 контейнера, а до края на деня се очакваха още 2 съда. До края на седмицата всичките пет трябва да са във Враца. Същинското претоварване на суровината ще започне на 15 юли, както обяви собственикът на фирма „Камибо“ Станислав Попов. Депутатът от ГЕРБ обеща да говори, когато приключат дейностите по товаренето на съдовете. Във вторник- 9 юли, са взети допълнителни мерки по обезопасяване на периметъра, като бяха изсечени храсти и дървета, израсли край контейнерите. Очаква се да бъде въведена забрана за снимане с дронове, ще има и охрана. Реално товареното на 110-те тона серовъглерод ще започне в понеделник, 15 юли, и ще приключи в петък, на 19 юли, съобщава Жоро Александров.


Сто безстопанствени кучета ще бъдат кастрирани и обезпаразитени на територията на община Козлодуй във връзка с новата кастрационна програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни на територията на общината в периода до 2021 година.

До средата на август кандидатите за проектиране и изпълнение на магистралния път Видин - Ружинци трябва да подадат документи.


Местната управа във Враца предприе масирана кампания срещу велосипедистите по централната пешеходна зона в града. 


Правителствената информационна служба съобщи, че приемат решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Борисова срещу България" пред Европейския съд за правата на човека. За целта българското правителство трябва да заплати на жалбоподателя обезщетение от 3 000 евро. Жалбата е заради решение на районния съд във Враца. 


Инициатива за поставяне на барелеф на големия български цигулар и почетен гражданин на Видин Георги Бадев са представили пред Община Видин цигуларите Ангел Станков и Йосиф Радионов. 


Пирамидални и кълбовидни форми на дървета ще бъдат засадени в централната градска зона на Видин, каза Румен Георгиев от фирмата, ангажирана по озеленяването, докато тече ремонта на централната пешеходна зона в града.



Днес в двора на Народно читалище "Огнище 1930" във врачанското село Челопек ще бъде открит проектът "Да пораснем заедно на село" с игрите на баба и дядо.


С поне 20 прочетени книги децата от Лом си "купуват билет" за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата "Маратон на четенето" е на библиотеката при  читалище "Постоянство". 


Местната комисия за борба с противообществените прояви ще дари от бюджета си сума за поставянето на детски съоръжения в парковете в Кула.



Как да се възстанови оброчния кръст в село Черкаски. Темата  е за оброчните кръстове, които съществуват в много български села и които отдавна са забравени, а  тяхната защитна функция не се използва.


В четвъртък, 11 юли, започва обработката срещу комари в дунавските общини, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Ще се пръска рано сутринта - от 5 до 9 часа. Обработките ще са  във всички общини едновременно.


С концерт цигулковото дуо Ангел Станков-Йосиф Радионов ще отбележи 45 години заедно на сцена.


Концерт "Да прославим Бога" ще се състои в храм "Свето Възнесение"- град Враца. Концертът е в петък- 12 юли, от 18.30 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30