20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

3
Снимка: Радио ВИДИН


С поне 20 прочетени книги децата от Лом си "купуват билет" за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата "Маратон на четенето" е на библиотеката при  читалище "Постоянство". 

Летният маратон на четенето преминава под мотото: "Чети, състезавай се и се забавлявай". През цялото лято, наред със задължителната литература, децата ще четат това, което им харесва. Освен, че ще научат много нови неща, най-редовните от тях ще си осигурят екскурзия до близко или по-далечно място, разказва Кристина Илиева - зав. "Детски отдел" на библиотеката: 

"Открива се условно, когато завършат децата от начален курс и се отчита преди 1 ноември. През последните шест години сме предприели правила: децата, които четат най-много през лятото- условно казано 20 или над 20 книги, съобразени с възрастта им, са наградени с екскурзия-еднодневна." 

Досега малките читатели, които са приемали предизвикателството да прочетат поне 20 книги, са ходили в Берковица, Враца, Козлодуй и Видин. За тази година дестинацията е Плевен. Според Кристина Илиева, летният маратон е за стимулиране на четенето. В екскурзиите се включват и деца, които целогодишно четат. Избират се места, свързани с изучавани произведения и автори. 

В Детския отдел се радват на малките си читатели и са приятно изненадани от факта, че броят им расте непрекъснато. Радват се и на засиления интерес към книгите на цели семейства от ромския етнос. Все по-честа гледка е и баща да води детето си в библиотеката, не скрива възхищението си Кристина Илиева.

Валери Любенов е един от отговорните родители, за които да се чете, е важно. В библиотеката в Лом той бе довел малката Ивка. Смутена от микрофона, Ивка каза, че от книгите има какво да се научи, а Пипи е любимата й героиня. 

Сред предпочитаните автори и заглавия има моди, смята Кристина Илиева, но има и непреходни книги. А днешните деца са деца на своето време и затова четат книги от новия жанр тийн -роман. Търсят фентъзи-литература, търсят определени заглавия, определени блогъри- в това число и български: 

"Стен, Анна Тод- търсят определени имена на блогъри, които след това стават писатели. Българските автори също разбраха, че тяхната аудитория и читатели са тийнейджърите- както Юлка, Папи Ханс...Имена, които са нашумели, младите ги знаят и ги търсят. И са изненадани, че ги имаме... "Хари Потър" и "Властелинът на пръсетните" са далечното минало- те са от времето на младите майки. Тийнейджърите търсят по-други заглавия."

С класиката им е трудно, признава Кристина Илиева, заради архаичната лексика. Но пък с удоволствие четат - "Тими провала", "Дневникът на един Дръндьо", "Мотовете". Не стихва интересът и към книги като "Доктор Дулитъл" и колкото и да е странно- "Автобиография" на Бранислав Нушич. През лятото се търсят и много енциклопедии, особено исторически. 

Това е новото възраждане, а книгата няма да загине, отсича категорично Кристина Илиева: 

"Аз съм оптимист в това отношение. Книгата не е загинала никъде по света и ние няма да поставим началото на края на книгата. Но определено, библиотеките трябва да отговарят на новите потребности и ние се нагаждаме по тях." 

Как обаче библиотеката в Лом успява да обновява фонда си, за да следва новите потребности на младите и грижи ли се достатъчно министереството за средищата на култура в малките населени места- това е друга тема, за друго предаване. 

Галерия

Вижте още

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest , където ръководител е Валентин Янков . Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да..

публикувано на 17.07.19 в 17:50

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата . 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с..

публикувано на 17.07.19 в 13:34

Млад изпълнител от Северозапада представя песен на "Бургас и морето"

Песента "Мечтай, море" на младия изпълнител от Плевен Александър Томов е селектирана сред 12-те най-добри, които ще участват във финалния концерт на конкурса " Бургас и морето" . Песента е по музика на Мартин Антонов, текстът е на Татяна Йотова, аранжиментът - на Пламен Велинов, разказа певецът: "Песента е създадена още преди няколко месеца...

публикувано на 17.07.19 в 17:15