20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

3
Снимка: Радио ВИДИН


С поне 20 прочетени книги децата от Лом си "купуват билет" за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата "Маратон на четенето" е на библиотеката при  читалище "Постоянство". 

Летният маратон на четенето преминава под мотото: "Чети, състезавай се и се забавлявай". През цялото лято, наред със задължителната литература, децата ще четат това, което им харесва. Освен, че ще научат много нови неща, най-редовните от тях ще си осигурят екскурзия до близко или по-далечно място, разказва Кристина Илиева - зав. "Детски отдел" на библиотеката: 

"Открива се условно, когато завършат децата от начален курс и се отчита преди 1 ноември. През последните шест години сме предприели правила: децата, които четат най-много през лятото- условно казано 20 или над 20 книги, съобразени с възрастта им, са наградени с екскурзия-еднодневна." 

Досега малките читатели, които са приемали предизвикателството да прочетат поне 20 книги, са ходили в Берковица, Враца, Козлодуй и Видин. За тази година дестинацията е Плевен. Според Кристина Илиева, летният маратон е за стимулиране на четенето. В екскурзиите се включват и деца, които целогодишно четат. Избират се места, свързани с изучавани произведения и автори. 

В Детския отдел се радват на малките си читатели и са приятно изненадани от факта, че броят им расте непрекъснато. Радват се и на засиления интерес към книгите на цели семейства от ромския етнос. Все по-честа гледка е и баща да води детето си в библиотеката, не скрива възхищението си Кристина Илиева.

Валери Любенов е един от отговорните родители, за които да се чете, е важно. В библиотеката в Лом той бе довел малката Ивка. Смутена от микрофона, Ивка каза, че от книгите има какво да се научи, а Пипи е любимата й героиня. 

Сред предпочитаните автори и заглавия има моди, смята Кристина Илиева, но има и непреходни книги. А днешните деца са деца на своето време и затова четат книги от новия жанр тийн -роман. Търсят фентъзи-литература, търсят определени заглавия, определени блогъри- в това число и български: 

"Стен, Анна Тод- търсят определени имена на блогъри, които след това стават писатели. Българските автори също разбраха, че тяхната аудитория и читатели са тийнейджърите- както Юлка, Папи Ханс...Имена, които са нашумели, младите ги знаят и ги търсят. И са изненадани, че ги имаме... "Хари Потър" и "Властелинът на пръсетните" са далечното минало- те са от времето на младите майки. Тийнейджърите търсят по-други заглавия."

С класиката им е трудно, признава Кристина Илиева, заради архаичната лексика. Но пък с удоволствие четат - "Тими провала", "Дневникът на един Дръндьо", "Мотовете". Не стихва интересът и към книги като "Доктор Дулитъл" и колкото и да е странно- "Автобиография" на Бранислав Нушич. През лятото се търсят и много енциклопедии, особено исторически. 

Това е новото възраждане, а книгата няма да загине, отсича категорично Кристина Илиева: 

"Аз съм оптимист в това отношение. Книгата не е загинала никъде по света и ние няма да поставим началото на края на книгата. Но определено, библиотеките трябва да отговарят на новите потребности и ние се нагаждаме по тях." 

Как обаче библиотеката в Лом успява да обновява фонда си, за да следва новите потребности на младите и грижи ли се достатъчно министереството за средищата на култура в малките населени места- това е друга тема, за друго предаване. 

Галерия

Вижте още

Представят "12-та нощ" от Шекспир в Белоградчик и Видин

Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева , а  организатор - сдружение "Театър вятър". Спектакълът е създаден преди година във Велико Търново, като премиерата му се провежда на хълма Трапезица . Следва представление в музея "Земята и хората" в София. Белоградчик е третият град,..

публикувано на 20.09.19 в 17:33

Тони Димитрова: "Винаги ми е било приятно да идвам тук"

Обичаната българска певица Тони Димитрова ще изнесе концерт във Видин. Преди изявата гостува в следобедния блок на Радио ВИДИН "Цветовете на деня". "Една песен е едно малко послание, преминава през душата ми и аз я преживявам всеки път... Разпознавам песента, и ако ме докосне, я взимам... Времето отсява и показва коя песен я бива, тя остава в..

публикувано на 19.09.19 в 18:05

Благотворителна фотосесия в помощ на бездомните животни на Видин

Една от най-големите трудности, с които се сблъскват любителите на животни , е липсата на достатъчно средства, които да дарят на любимата си организация или за да подпомогнат четириног приятел в беда. Всяка стотинка може да е от помощ, но какво да правим, ако не разполагаме дори с толкова? Винаги има начин .. Тази седмица под наслов " Снимай се,..

публикувано на 19.09.19 в 16:20

Без телефон зад волана

КАТ започва акция срещу говорене по телефона зад волана. До 22 септември на територията на страната службите на Пътна полиция ще извършват засилен контрол за незаконосъобразното използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства. Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на..

публикувано на 19.09.19 в 13:27

В "Музикална зона" на 19 септември 2019 слушаме Анна Томова-Синтова

На 22 септември българската оперна прима Анна Томова-Синтова става на 78 г. Макар вече да не е на сцена, любовта и към оперното изкуство не стихва – продължава да организира майсторски класове у нас и по света. Въпреки че живее в Германия, през април се завърна у нас, за да ръководи вокалната подготовка на певците за предстоящата тогава..

публикувано на 19.09.19 в 09:00

1 200 българчета в Чикаго тръгнаха на училище

Данните изнесе в "Другата истина" генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев . Според него, там се намира най-голяма българска общност зад граница. Само в района на голямо Чикаго живеят между 100 000 и 120 000 души: " Това обуславя и големия брой български училища в Чикаго- ние имаме над 12 училища. А за целия консулски окръг, за който..

публикувано на 18.09.19 в 18:10

Археолози търсят западната порта на крепостта Бонония във Видин

Започна новият археологически сезон в римската крепост Бонония във Видин. Проучването се ръководи от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който бе начело на археологическия екип и през предходните години. Задачата на екипа през този сезон ще бъде да разкрие западната порта на Бонония, обясни археологът:..

публикувано на 18.09.19 в 16:00