Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

3
Снимка: Ангел Боянов


11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя започна днес и целта и е  да се установи има ли нарушения до каква степен са, поправими ли са, като община Белоградчик ще бъде запозната с предписанията и резултатите от проверката.
В събота ви представихме мнението на кмета на Белоградчик Борис Николов, според когото това е атака, към него заради предстоящите през есента местни избори.
Сътрудникът ни Иванка Петрова днес се срещна и разговаря с Ангел Боянов, които е един от инициаторите на идеята и реализацията ѝ:


"Обект с такова значение би трябвало да е осветен и нощем, както и всички останали подобни обекти. Имало е запитване към Общината, но средства няма. Предложихме на Общината след като те нямат достатъчно средства, да се съберат необходимите средства за закупуването на осветителните тела чрез доброволни дарения. Събрахме около 5000 лв., с които са закупени осветителните тела. Работата по монтирането на прожекторите върху стойките е извършена от мен с помощта на приятели. Невъзможно е да се монтират от долу, под скалата, където и осветлението би било по-добро. Не можехме да го направим там за да не споделят съдбата на предишното осветление. Всички прожектори, които са били монтирани извън крепостта са били изпочупени и откраднати, както и кабелите към тях. Това наложи прожекторите на най-високата скала да бъдат монтирани на стойки, които излизат извън ръба на скалата и осветяват от ръба на скалата на долу. Монтирани са общо 11 стойки, на които се държат 14 прожектора, които осветяват вертикалната първа плоча, която се вижда от града. Стойките са правени по наше усмотрение със знанието на общината. На една общинска сесия отидох и обясних, как точно ще бъдат монтирани и колко ще бъдат осветителните тела. Това беше подложено на гласуване и беше прието. Нямам никаква представа защо това нещо се счита за "вандалски акт" при положение, че металните стълби и металните парапети са закрепени с много по-дебели железа, които са забити в скалите. Отворите за тях, аз лично съм ходил да гледам, там са арматурни железа 12-15 мм, които крепят стълбите и парапетите, даже и метални тръби 3/4, доколкото си спомням. Това е нормалния начин за закрепване на метал към скала, към бетон - с дюбели, с анкери. Такива крепежни елементи се използват. Мога да заявя съвсем категорично и отговорно, че увреждане на скалата няма и няма и да има.", казва Ангел Боянов и допълва, че отвори по скалите има още от римско време и те по никакъв начин не са навредили на скалите.


Иванка Петрова потърси мнението и на жителите на Белоградчик:


"Това е една атракция ние сме туристически град, хубава работа, ако скалите не са осветени, за да се види красотата вечер. Това е придобивка за нашият град... Аз имам желанието да стане това в момента свети  ...Отлично искат да дойде архитект за да взема на общината сума пари, а това е направено без пари от дарения... Много е бедно в сравнение с предишното осветление, но е добре все пак се е тръгнало от някъде, приятно е от моя дом се вижда много добре и гости като идват се радват."


Какви ще са резултатите от проверката предстои да разберем. А инициаторите на новото осветление на скалите очакват решението на експертите да е разумно и обективно и обещават да се съобразят с предписанията от проверката. Съгласни са дори да премахнат вече поставените стойки, ако такова е решението на екипа проверяващи, но в този случай ще предложат осветлението да остане до реализирането на нещо по-добро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50