Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

3
Снимка: Ангел Боянов


11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя започна днес и целта и е  да се установи има ли нарушения до каква степен са, поправими ли са, като община Белоградчик ще бъде запозната с предписанията и резултатите от проверката.
В събота ви представихме мнението на кмета на Белоградчик Борис Николов, според когото това е атака, към него заради предстоящите през есента местни избори.
Сътрудникът ни Иванка Петрова днес се срещна и разговаря с Ангел Боянов, които е един от инициаторите на идеята и реализацията ѝ:


"Обект с такова значение би трябвало да е осветен и нощем, както и всички останали подобни обекти. Имало е запитване към Общината, но средства няма. Предложихме на Общината след като те нямат достатъчно средства, да се съберат необходимите средства за закупуването на осветителните тела чрез доброволни дарения. Събрахме около 5000 лв., с които са закупени осветителните тела. Работата по монтирането на прожекторите върху стойките е извършена от мен с помощта на приятели. Невъзможно е да се монтират от долу, под скалата, където и осветлението би било по-добро. Не можехме да го направим там за да не споделят съдбата на предишното осветление. Всички прожектори, които са били монтирани извън крепостта са били изпочупени и откраднати, както и кабелите към тях. Това наложи прожекторите на най-високата скала да бъдат монтирани на стойки, които излизат извън ръба на скалата и осветяват от ръба на скалата на долу. Монтирани са общо 11 стойки, на които се държат 14 прожектора, които осветяват вертикалната първа плоча, която се вижда от града. Стойките са правени по наше усмотрение със знанието на общината. На една общинска сесия отидох и обясних, как точно ще бъдат монтирани и колко ще бъдат осветителните тела. Това беше подложено на гласуване и беше прието. Нямам никаква представа защо това нещо се счита за "вандалски акт" при положение, че металните стълби и металните парапети са закрепени с много по-дебели железа, които са забити в скалите. Отворите за тях, аз лично съм ходил да гледам, там са арматурни железа 12-15 мм, които крепят стълбите и парапетите, даже и метални тръби 3/4, доколкото си спомням. Това е нормалния начин за закрепване на метал към скала, към бетон - с дюбели, с анкери. Такива крепежни елементи се използват. Мога да заявя съвсем категорично и отговорно, че увреждане на скалата няма и няма и да има.", казва Ангел Боянов и допълва, че отвори по скалите има още от римско време и те по никакъв начин не са навредили на скалите.


Иванка Петрова потърси мнението и на жителите на Белоградчик:


"Това е една атракция ние сме туристически град, хубава работа, ако скалите не са осветени, за да се види красотата вечер. Това е придобивка за нашият град... Аз имам желанието да стане това в момента свети  ...Отлично искат да дойде архитект за да взема на общината сума пари, а това е направено без пари от дарения... Много е бедно в сравнение с предишното осветление, но е добре все пак се е тръгнало от някъде, приятно е от моя дом се вижда много добре и гости като идват се радват."


Какви ще са резултатите от проверката предстои да разберем. А инициаторите на новото осветление на скалите очакват решението на експертите да е разумно и обективно и обещават да се съобразят с предписанията от проверката. Съгласни са дори да премахнат вече поставените стойки, ако такова е решението на екипа проверяващи, но в този случай ще предложат осветлението да остане до реализирането на нещо по-добро.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 12 юли 2020 година

"Неделник" брой 317 е тук . Преглеждаме старите вестници за начало. Следва пъстра разходка. В средата на седмицата ви запознах с една изложба наречена "Заедно" във врачанската галерия "Арт Кармин" . В експозицията са включени творби от областта на изящното и приложно изкуство. В общата изложба "Заедно" участват художници и..

публикувано на 12.07.20 в 13:05

"Синьо лято" за втора година в Монтана

Последната седмица на юли започват летните занимания за деца на язовир "Долна вода", който стопанисва ловно- рибарско дружество "Огоста" в Монтана . Превенция в сферата на зависимостите, кинология, практически занимания за оцеляване, запознаване с азбуката на риболова- това са само част от включените в кампанията "Синьо лято" занимания,..

публикувано на 09.07.20 в 16:07

"Неделник" от 5 юли 2020 година

Лятото. Тук е вече. "Неделник" също е тук. Започваме със старите вестници за да си припомним минали неща. Плановете никога не могат да гарантират 100% успеваемост. Така се случи. Днес от 10:00 часа трябваше да се проведе надпреварата "КОМски Траверс Skyrun" край Берковица. За съжаление нелеп инцидент отложи събитието. Новите дати за..

публикувано на 05.07.20 в 14:01

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици?

В "Моите права" юристът Венцислав Венциславов ни разяснява следния казус: Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици? Казуса той публикува във Фейсбук страницата "ТвоетоПраво" . "Всеки от Вас търгува онлайн, а някои дори предпочитат търговията зад екрана, вместо да потеглят на разходка из магазините. Ето и нещо..

публикувано на 28.06.20 в 17:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25