Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

Новата свинеферма в Дунавци
Снимка: Радио ВИДИН

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са подавали жалби във връзка с изграждането на обекта:

"Смятаме, че той е опасен за здравето на хората. Вътре, в халетата, където се отглеждат животните, има уреди, които контролират концентрацията на амоняка, който се отделя от урината. Когато тази концентрация достигне определени стойности, чрез вентилационните системи се изхвърля навън и ни се сервира на нас. В противен случай прасетата се задушават и умират. Искам категорично да заявя, че новите собственици и вложените средства, които направиха, наистина се постараха хората да няма вреди върху околната среда, но не е решен на сто процента проблемът, т.е. с миризмите. Фекалиите се събират, не се изхвърлят навън. Търсим решение. Този път сме го извървели преди 11 години. Тогава отново сложиха на дневен ред приоритетите на това предприятие- че ще има работни места открити и т.н. и сега се повтаря същото нещо. В момента се отглеждат само 500 животни. Те са свине майки, които са заплодени и се очаква техният брой да нарасне до 20 пъти."

От миналата година Инициативният комитет подава жалби, защото хората разбрали, че през 2011 година е отпаднала Наредба №7 за здравните изисквания за отстояние между жилищната среда и обекти, излъчващи вредни емисии. Отстоянието е с цел отделяните газове да могат да се разредят във въздуха и ако бъдат усетени от хората, да не бъдат вредни за здравето, допълни Малин Младенов.

За да проверим сигнала му, отидохме на място. На портала на фермата ни очакваше представител на инвеститорите, който не пожела да коментира казуса. За живеещите най- близо до обекта жители на Дунавци- Велко Николов, Румяна Иванова, Валентин Иванов, Красимира Стоянова и Илия Страхилов, както и Павел Павлов, свинефермата не е проблем:

"Никаква миризма няма. Къщата е на 200 метра, дали и толкова има... Аз не усещам, няма такова нещо. Тук си живея вече 20 години карам. Нека да бъде, да дойдат младите да работят... Някой път се усеща някаква миризма, мирише на лошо. Не мога да кажа, че всеки ден мирише... От време на време, не всеки път. То е почти нищо. То муха не може да няма... Никаква миризма няма. И мухи няма. Всичко си е наред..."

От другата страна на обекта в близост до къщите, живеят Валентин Стефанов и Перка Ванчева:

"Никаква миризма не се усеща, даже и мухите ги няма. Изглежда там като ходят при него и мрът... Изобщо няма такава миризма, даже и мухи няма..."

Кметът на Дунавци Димчо Скорчев каза, че е възможно когато свинефермата заработи на максимален капацитет, да се усеща някаква миризма, но за момента такава няма. След като Малин Младенов сигнализирал за проблема, той редовно ходи до свинефермата:

"След като той ми се обади, това беше преди около два месеца може би, в седмицата задължително по два пъти ходя до портала на фермата."

При водените разговори с инвеститора, преди да заработи обекта, станало ясно, че фермата не би могла да съществува, ако е във вида, в който е била предишната, когато е работила преди 10 години.

"Много инвестиции те вкараха, много работници, което е много важно за мен. От Дунавци много хора си намериха препитание там", допълни Димчо Скорчев.

В момента в свинефермата може да се отглеждат до 3 хиляди прасета. Работят само 4 халета, други 6, които са за угояване, са готови, но не са пуснати в експлоатация и в тях няма животни, коментира д-р Валери Велков от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните:

"Тя е регистрирана в момента до капацитета, за който имат от РИОСВ - до 3000 бройки. Те имат 506 в момента. С подрастващите от тях ще станат 3 000. През това време са си подали документи за оценка за въздействие на околната среда за капацитета, който е за другите помещения. Като станат евентуално готови с това, тогава ще си подадат заявление за увеличаване на капацитета, до който е построена фермата."


Свинете се отглеждат по нова технология, каквато досега в Северна България няма.

На 18 юли ще се проведе среща в сградата на община Видин с представители на Инициативния комитет, на инвеститора на свинефермата, РЗИ във Видин и РИОСВ в Монтана.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40