Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

Новата свинеферма в Дунавци
Снимка: Радио ВИДИН

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са подавали жалби във връзка с изграждането на обекта:

"Смятаме, че той е опасен за здравето на хората. Вътре, в халетата, където се отглеждат животните, има уреди, които контролират концентрацията на амоняка, който се отделя от урината. Когато тази концентрация достигне определени стойности, чрез вентилационните системи се изхвърля навън и ни се сервира на нас. В противен случай прасетата се задушават и умират. Искам категорично да заявя, че новите собственици и вложените средства, които направиха, наистина се постараха хората да няма вреди върху околната среда, но не е решен на сто процента проблемът, т.е. с миризмите. Фекалиите се събират, не се изхвърлят навън. Търсим решение. Този път сме го извървели преди 11 години. Тогава отново сложиха на дневен ред приоритетите на това предприятие- че ще има работни места открити и т.н. и сега се повтаря същото нещо. В момента се отглеждат само 500 животни. Те са свине майки, които са заплодени и се очаква техният брой да нарасне до 20 пъти."

От миналата година Инициативният комитет подава жалби, защото хората разбрали, че през 2011 година е отпаднала Наредба №7 за здравните изисквания за отстояние между жилищната среда и обекти, излъчващи вредни емисии. Отстоянието е с цел отделяните газове да могат да се разредят във въздуха и ако бъдат усетени от хората, да не бъдат вредни за здравето, допълни Малин Младенов.

За да проверим сигнала му, отидохме на място. На портала на фермата ни очакваше представител на инвеститорите, който не пожела да коментира казуса. За живеещите най- близо до обекта жители на Дунавци- Велко Николов, Румяна Иванова, Валентин Иванов, Красимира Стоянова и Илия Страхилов, както и Павел Павлов, свинефермата не е проблем:

"Никаква миризма няма. Къщата е на 200 метра, дали и толкова има... Аз не усещам, няма такова нещо. Тук си живея вече 20 години карам. Нека да бъде, да дойдат младите да работят... Някой път се усеща някаква миризма, мирише на лошо. Не мога да кажа, че всеки ден мирише... От време на време, не всеки път. То е почти нищо. То муха не може да няма... Никаква миризма няма. И мухи няма. Всичко си е наред..."

От другата страна на обекта в близост до къщите, живеят Валентин Стефанов и Перка Ванчева:

"Никаква миризма не се усеща, даже и мухите ги няма. Изглежда там като ходят при него и мрът... Изобщо няма такава миризма, даже и мухи няма..."

Кметът на Дунавци Димчо Скорчев каза, че е възможно когато свинефермата заработи на максимален капацитет, да се усеща някаква миризма, но за момента такава няма. След като Малин Младенов сигнализирал за проблема, той редовно ходи до свинефермата:

"След като той ми се обади, това беше преди около два месеца може би, в седмицата задължително по два пъти ходя до портала на фермата."

При водените разговори с инвеститора, преди да заработи обекта, станало ясно, че фермата не би могла да съществува, ако е във вида, в който е била предишната, когато е работила преди 10 години.

"Много инвестиции те вкараха, много работници, което е много важно за мен. От Дунавци много хора си намериха препитание там", допълни Димчо Скорчев.

В момента в свинефермата може да се отглеждат до 3 хиляди прасета. Работят само 4 халета, други 6, които са за угояване, са готови, но не са пуснати в експлоатация и в тях няма животни, коментира д-р Валери Велков от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните:

"Тя е регистрирана в момента до капацитета, за който имат от РИОСВ - до 3000 бройки. Те имат 506 в момента. С подрастващите от тях ще станат 3 000. През това време са си подали документи за оценка за въздействие на околната среда за капацитета, който е за другите помещения. Като станат евентуално готови с това, тогава ще си подадат заявление за увеличаване на капацитета, до който е построена фермата."


Свинете се отглеждат по нова технология, каквато досега в Северна България няма.

На 18 юли ще се проведе среща в сградата на община Видин с представители на Инициативния комитет, на инвеститора на свинефермата, РЗИ във Видин и РИОСВ в Монтана.



Вижте още

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

"Неделник" от 28 юни 2020 година

"Неделник" брой 315-ти пристигна. Преглеждам старите вестници и говорим с интересни събеседници. Преди две седмици получих едно писмо. Класическо писмо с марка в горният десен ъгъл и естествено с подател и получател. В него книга и листче. Подател е Лили Горанова от Враца. Името нищо не ми говореше. Прочетох писмото. Ето какво ми бе..

публикувано на 28.06.20 в 13:25

От АПИ обещават да почистят растителността по пътя Градец-Раброво

Пътят Градец-Раброво е със силно стеснено платно за движение заради избуялата растителност около него, липсва видимост и нормална проходимост. Това е предпоставка за възникване на катастрофи, сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите на Ивелина Ангелова, на около 17-километровата отсечка от години не се извършва почистване на растителността,..

публикувано на 25.06.20 в 15:26

Zana Nimani в „Музикална зона“

Зана Нимани е бивша югославска певица, водещ вокал на носещата нейното малко име поп група „Зана“, и настоящ юрист. Малцина могат да си представят групата "Зана" без известната блондинка, която оставя публиката без дъх, където и да се появи. Всичко започва още през 1979 г., когато тази група стъпва на музикалната сцена на Югославия и постигат голяма..

публикувано на 22.06.20 в 09:48

"Неделник" от 21 юни 2020 година

"Неделник" брой 314 е тук. Старите вестници- това преглеждаме за начало. След това ще поклюкарстваме. Защо? Казват, че всички клюкарстваме. Това е присъщо за човешката природа и дори има важна цел. Факт е, че мозъкът ни възприема лицата в зависимост от това, което сме чули за човека. Клюкарстването е част от живота - където има групи, там..

публикувано на 21.06.20 в 13:05

Видинчани търсят съдействие от Общината - да извози изпочупени панели

Граждани от бл. 21 и бл. 23 в ж.к. "Бонония" търсят съдействие- Община Видин да извози от пространството между двата блока счупени панели, които стоят там от години. Фирма им поискала 1000 лева, но хората нямат възможност да съберат такава сума. Живущите в блоковете сами ще си изравнят и облагородяват пространството. Искат да го направят място за игра..

публикувано на 18.06.20 в 15:27