Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински творци стартират инициативата "На базар сме! В парка"

8
Снимка: "На базар сме! В парка"


Ръчно изработени изделия, дизайнерски дрехи, освежаващи напитки и забавления за най-малките са само част от изненадите, които две млади дами организират за жителите на Видин. Под наслов "На Базар сме! В парка", те ще опитат да стартират поредица от събития, с които да внесат свеж полъх в социалния живот на дунавския град.


Инициативата ще бъде изцяло с местни творци с помощта, на които ще бъдат създадени малки работилници само и единствено с цел забавление, обясни Белла Антова от организаторите:


"Участниците са основно хора, които се занимават с ръчно изработване на сувенири, бижута. Всички са от Видин, от Кула и Димово. Открихме хора, които не са си излагали нещата досега, като например дизайнери, които познаваме от София и знаем, че са видинчани. Ще дойде писателката Цветелина Цветкова, доста популярна стана книгата й "Лейди Гергана". Много от участниците ще правят и работилници, тоест хората ще могат да видят как се случва самият процес..."


Друга видинчанка - 29-годишната художничка Цецка Александрова, смята, че от всичко около нас винаги можем да направим нещо добро. Чрез базара тя и учениците от водения от нея кръжок по изобразително изкуство искат да подпомогнат лечението на 11-годишния Йоско от Видин. Младите художници ще нарисуват картини, които ще продадат, а всички средства ще отидат за благотворителната кауза:


"Децата се зарадваха да участват, да направят картини, които да се продават на определени от купувачите цени и събраните средства да отидат за Йоско. Каквото се събере, все ще е добре за детето...Ще има работилница за деца, така че може такива, които не са идвали в кръжока, да нарисуват нещо и да го оставят за продажба..."


10-годишната Ева е от кръжока по изобразително изкуство на Цецка Александрова. Въпреки крехката си възраст, Ева е решила да нарисува максимален брой картини и така да помогне:


"Ще участвам с 3-4 картини. Обичам да рисувам животни и плодове. Надявам се някой ден да стана художник и рисунките, които сега не изглеждат толкова хубави, някой ден да станат известни, като примерно картината  на Мона Лиза на Леонардо да Винчи..."


Базарът е тази събота, 20 юли, от 10:00 часа, в парка пред БиблиоПощата. Организаторите казват, че за да го посетите, няма да ви трябва нищо повече от добро настроение!









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. "Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем..

публикувано на 08.09.24 в 08:00

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20