Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

3
Снимка: Светослав Цветанов


Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата. 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Проучването е по проект на Регионалния исторически музей Видин и ще започне от 15 септември, съобщи археологът Ваня Ставрева:

"Министерството на културата наистина за първи път финансира археологическо проучване на антична Бонония, но факт е, че и за първи път Регионален исторически музей Видин направи проект, с който поиска такава финансова помощ. Така че, казвайки за първи път, на някого може да прозвучи, че досега пари не са давани, просто досега не е било търсено държавно финансиране за археологически проучвания, каквато е практиката. През тази година със съдействието, с настояването на научния ръководител доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей подготвихме проекта и той беше одобрен. Сумата не е голяма, не е това, което поискахме, но като за първа година мисля, че това е нещо чудесно, защото ще имаме възможност да започнем едни регулярни археологически разкопки..."


Археологическият обект е интересен за науката с това, че се намира в градска среда и върху него има много културни напластявания от други периоди, които също ще бъдат проучени, обясни археологът:

"Проучвайки Бонония, ние ще преминем през османския период, ще преминем през Средновековието, за да стигнем до пласта, в който се крие антична Бонония. Така че от научна гледна точка очакваме да има сериозен принос, защото границите на крепостта са горе-долу уточнени преди години, но са разкрити много малко части. Сега амбицията ни е да продължим прочуването на Кула №8, на стената до нея и евентуално да започнем разкриването на западната порта, която се предполага, че се намира в близост. С всичко това, когато се реализира, ще имаме още един археологически комплекс почти в центъра на града, който ще може да бъде социализиран и да привлича туристи."

Археолозите се надяват Община Видин отново да подпомогне проучването с работна група. Доброволци също са добре дошли.  

Целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания от Министерството на културата тази година получават още два обекта във Видинско. Това са античният град Рациария при село Арчар и некрополът от бронзовата епоха край село Балей. Работата и на тях се очаква да започне през есента.


Галерия

Вижте още

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20

Борислав Костов представя новата си книга в Берковица

С музикално-поетичен прочит Борислав Костов представя днес новата си,  30-та поред,  книга  "Корона на шия" в Берковица. Така автора поставя начало на своето турне: "Обикновено така правя с моите нови книги. Винаги ги представям на различни места из страната, като на едно от челните места, ако не и на първо място е Берковица, защото тези, които..

публикувано на 13.05.21 в 12:02

Нова социална услуга в Белоградчик

За 92-ма потребители в община Белоградчик е осигурена патронажна грижа  с нов социален проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", който ще се изпълнява от местните власти. Ще бъдат предоставени интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на..

публикувано на 13.05.21 в 09:09

В "Музикална зона" на 13 май 2021 слушаме Мариса Монте

Мариса Монте е бразилска певица, композитор, инструменталист и продуцент на бразилска популярна музика и самба. Тя е втората най-голяма певица в родината си след Елис Реджина, като продава над 10 милиона копия от албумите си по целия свят. Печели множество национални и международни награди, а два от албумите и са в списъка със стоте най-добри..

публикувано на 13.05.21 в 09:00