Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Снимка: архив

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават две години, като се очаква преговорите за следващия договор да започнат догодина. От компанията заявиха, че промяната се налага от тенденцията за нарастващата стойност на спортното съдържание в световен мащаб. В програмата на пакетите на въпросните телевизионни канали, според тях, са включени някои от най- ексклузивните и популярни световни спортни състезания, което предопределя високата цена за закупуване на съответните права за излъчване в България. Това е петото увеличение в стойността на пакета, който стартира през 2015 година на препоръчителна цена от 3.96 лева, след което беше увеличаван на 4.99 лева, 5.99 лева и 6.99 лева  и днес вече струва 7.99 лева. По темата разговаряхме с Александър Иванов, техническо лице в кабелен оператор във Видин:

"Масово народът негодува. Идват хората и като им кажат колежките, че цената на тези спортни канали вече е нагоре, ругаят, псуват, тръгват си и не искат да ги плащат ... Хората търсят и други варианти, взимат чинии, слагат, гледат различни други телевизии ... За младите и работещи хора, които са здрави и изкарват пари тези 3- 4 лева повече няма да ги върнат в първи клас. Те негодуват също, но вадят пари и плащат. Точно пенсионерите са хората с минимални доходи и на тях им е тегаво."- обясни Александър Иванов

Основните продукти в спортния пакет са българската "Първа лига", "Купата на България", английската "Висша лига" и френската "Лига 1". Извън футболните продукти двата канала излъчват българското волейболно първенство, Формула 1, Националната баскетболна лига и професионален бокс. Тази година в пакета беше и тенис турнирът по тенис в София. Много от почитателите на спорта разбират за поредното увеличение, едва когато отидат да платят новата си месечна такса. Потърсихме мненията на видинчани:

"Беше по 6 лева, 7 лева, сега 8 лева- е няма да му дам. Аз си полегна и се пускам радиото- слушам си мача. Аз съм на 80 години и когато не е имало телевизия аз съм слушал мачове по радиото ... Преди се излъчваха по Българската Национална телевизия, а сега го дадоха комерсиално на други ... Таксата трябва да е включена в това, което плащаме на операторите, за какво да плащаме допълнително за услугата."- коментираха видинчани.

От компанията заявиха още, че увеличението на цената на спортните пакети ще им позволи да предложат съдържание с по-добро качество и нови предавания, създадени изцяло за българския зрител, а дали това ще се случи- предстои да разберем.

Вижте още

Изпитите по български език и математика за седмокласници ще са върху съкратен материал

Усилена подготовка върви сред  седмокласниците, на които им предстои  национално външно оценяване НВО. На 15 юни е изпитът по български език и литература, а на 17 юни - по математика. Изпитите ще започват в 9 часа, в повече на брой стаи, като във всяка ще има по 10 деца и един квестор. Ще има и камери.  За да няма  струпванията на родители и ученици,..

публикувано на 26.05.20 в 16:55

Предстоят матури 2020

Поради пандемията тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени през юни. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. За учениците от професионалните гимназии,..

публикувано на 26.05.20 в 16:10

25 години от регистрирането на общество "Бяло братство"

На 26 май се навършват 25 години от регистрирането  на общество "Бяло братство" по Закона за вероизповеданията.  Всемирно бяло братство e учение и школа създадено от Петър Дънов в България през 1897 г.   Според  Дънов това е  "учение за развитието на душата, ума и сърцето... носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила..

публикувано на 26.05.20 в 14:50
ДГ

Детските градини в Лом вече работят

Детските градини в община Лом започнаха работа от днес. Те са 10 на брой - 8 в град Лом и по една в селата Ковачица и Замфир. Родителите са заявили желание децата им отново да тръгнат на детска градина.  16 деца са прекрачили прага на ДГ "Снежанка", днес. Те са разпределени в 4 възрастови групи и учат при стриктни мерки за безопасност и..

публикувано на 26.05.20 в 14:15

Обновяват читалището в Гложене

Нов площад и обновено читалище очакват през тази година в козлодуйското село Гложене. Ремонтът на културната институция напредва, след като през август 2018 година пожар нанесе щети за над 1 милиона лева на сградата на "Яким Десподов", създадена преди 121 години. Средства в размер на 1.5 милиона лева бяха отпуснати от правителството.  До есента се..

публикувано на 25.05.20 в 15:15

Създават най-голямата видеотека с тренировки и упражнения

Най-голямата видео библиотека с тренировки и упражнения ще бъде създадена по повод Седмицата на физическата активност и спорта /MOVEWeek/, която започва от днес в България и цяла Европа. Видеотеката е отворена за всички, които желаят да споделят своя опит, обясни Ласка Ненова, основател на сдружение "БГ Бъди активен", което координира..

публикувано на 25.05.20 в 15:11

Искрен Красимиров: Да пазим словото

Дистанционно, чрез видеоклипове и интерактивни дискусии, в отбелязването на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се включи роденият в Мездра режисьор, актьор и преподавател Искрен Красимиров . Създателят на проекта " Незабравимата България " и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която..

публикувано на 25.05.20 в 14:05