Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В градината на един озеленител

Снимка: Радио ВИДИН
В "Еко Свят" ще ви разходим из градината на Валентина Асенова от Кула- пълна с цветя и предмети от миналото, използвани в бита. Работила е като озеленител на града, сега е пенсионер и има време да отглежда цветя и вкъщи. В двора на семейната къща е направен битов кът, кът за усамотение, водопад и фонтанче.

"Един ден синът ми изкопа този трап и тръгна на работа. Да не развали хатъра на сина, мъжът ми започна да го прави. Това е суха зидария. От сутринта като започна и до вечерта. От Чипровци чак идваха да им показва", разказа Валентина Асенова.

Водата се стича в езерце с лилии, които в момента цъфтят. Есента ги прибират, а пролетта ги изнасят  навън. Рози, рододендрони, клен, птиче грозде, колонни дръвчета могат да се видят в двора. Построили си и кът за усамотение- от воденичен камък за масата, за пейки ползвали големи камъни.

"Всичко е саморъчно. Фонтанът е пак с воденичен камък. Единия камък го докараха от село Бяла, а горната топка от стара къща намерихме."

СнимкаВ предаването гвори и за кампанията на сдружение "Риболовен свят Кула" за зарибяване на язовир "Кула". Този път ще бъдат пуснати малки рибки лин, шаран и сом. Зарибяването продължава, защото язовирът е голям, а и напоследък идват много рибари.

"Количеството пусната риба досега не е достатъчно, защото самият водоем е много голям. Като има постоянно риболовци и ловят постоянно риба, затова гледаме постоянно да зарибяваме. До миналата година имаше много риболовци, тази година са двойно- тройно", каза Станислав Кръстев- председател на сдружението.


Парите се събират в град Кула от членовете на сдружението, поставена е и кутия за дарения в магазин "Алигатор" във Видин. През лятото на водоема идват и хора с палатки, остават за няколко дни. За да е чисто и приятно за всички членовете на сдружението, редовно правят почистване на бреговата ивица и призовават риболовците да не оставят отпадъци след себе си.

СнимкаДеца от Монтана пък надникнаха в кутията на Александър Георгиев от ловното дружество в Монтана, която си носи при всеки излет на открито. На язовир "Долна вода" край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В часовете децата се учат на риболов и поведение при рибарски излет.

Говорят и за това, че в планината трябва да сме облечени с удобни дрехи, които да ни позволяват да се движим добре, както и да сме със здрави обувки. Връхните дрехи също за необходими, защото вечер става студено, разказа пред децата Александър Георгиев:

"Когато сте в гората може да имате дреха или шапка, сигнални и когато група хора ви търсят, би могло по тази дреха или шапка да ви намерят по най- бързия начин. Имам една специална кутийка, която винаги седи в моята раница. Такава кутийка може да си направи всеки един от вас."

Кора от бреза, свирка, свещ, памук, секало, джобно ножче, огледалце и компас са сред най- необходимите вещи, които да си вземем за излет в планината. Ако искате да разберете защо- чуйте звуковия файл.


Вижте още

Проектантска грешка застрашава вековни стенописи

За проблем с ремонтирания покрив на старинната църква "Св. Георги Руян" в село Гара Орешец съобщи слушател на Радио Видин. Ремонтът на църквата бе извършен на два етапа. Първият етап бе спешно укрепване на 200- годишния храм, което бе направено през есента на 2018 година. В края на миналата година бе завършен и вторият етап с който бе ремонтирана..

публикувано на 25.02.20 в 16:13

Дорис Драгович в „Музикална зона“

Дорис Драгович е хърватска певица и едно от най- големите имена на хърватската поп сцена. Родена е в Сплит на 16 април 1961 г. Музикалната й кариера започва през 1981 г. като певица на тогавашната група "More". През 1986 Дорис напуска "More" и започва самостоятелна кариера.  Популярната хърватска певица неведнъж е споделяла, че ако животът не я беше..

обновено на 24.02.20 в 10:55

"Неделник" от 23 февруари 2020 година

"Неделник" брой 297- ми ви очаква. Старите вестници преглеждаме с интересни факти от миналото за начало. След това ви сещам с ученици от ПГ"Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ"Михалаки Георгиев" , които взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни изкуства..

публикувано на 23.02.20 в 14:02

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33