Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подранилата Коледа...

Снимка: Радио ВИДИН

"Чума е- не ни е споходило нещо хубаво", с тези думи премиерът Бойко Борисов се опита да убеди кметове и протестиращи в Пазарджик за необходимостта от крайните мерки за справяне с Африканската чума по свинете и обяви компенсации в размер на 300 лева за домашните стопани на свине тип "заден двор".

Заради констатираните огнища на заболяването и в трите области в Северозападна България бяха въведени крути мерки. В 20- километровите зони около промишлените свинеферми е разпоредено стопаните да умъртвят прасетата в личните си стопанства. Мярката не бе приета еднозначно от хората, а в Монтана дори излязоха на протест.

"Безпрецедентната криза в животновъдството в България е породена от липсата на каквито и да са превантивни мерки от страна на правителството за спиране на болестта Африканска чума", каза във Видин народният представител от БСП Филип Попов и поиска оставките на министъра на земеделието и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните.

"Мерките, които държавата взима за ограничаване на заболяването, не са адекватни. Дотук се стигна и защото бе разбита системата на ветеринарната медицина в България", заяви и депутатът Цветан Топчиев, който е ветеринарен лекар. Според него разпратените до кметовете в региона писма за умъртвяването на отглежданите в личните стопанства свине не са легитимни, защото не отговарят на законодателството в България. Той обаче призова стопаните да се съобразят с наложените мерки заради сериозността на заболяването.

33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, сочи справката на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Последният случай в северозападния регион е от димовското село Бела, където е открит труп на дива свиня.

Според председателя на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов обаче властта не е доказала по безспорен начин наличието на болестта в България:

"Поискахме от БАБХ да се направи изследване на замърсени, според тях с вируса на африканската чума, проби, които да бъдат изпратени в независима референтна лаборатория в чужбина, като щяхме да платим ние разноските. Държавата обаче отказа. Нито българското законодателство, нито европейското законодателство предвиждат такова нещо, като превантивно убиване на здрави животни. Откъде е дошла тази зараза? Миналата година направиха многокилометрова ограда по границата с Румъния. За това нещо бяха похарчени 1 млн. лева. Още миналата година оградата в по-голямата си част рухна, а в момента почти не съществува. Става въпрос за злоупотреба с държавни пари, за която трябва да има понесена наказателна отговорност. След всички действия на правителството, аз не съм сигурен, че в България има Африканска чума по свинете. Призовавам хората да не допускат представители на властта да влизат в техните дворове и къщи. Те могат да влязат само, ако имат заповед, разписана от съдия. Който се чувства застрашен неправомерно за имуществото си, нека ни потърси- ние ще му осигурим абсолютно безплатна адвокатска помощ."

Според Костадин Костадинов разпоредбите да се избиват домашно отглежданите свине в България не са продиктувани от обективни обстоятелства.

"Основният мотив да се прави всичко това е за да се обезлюдят определени територии на страната- селските територии. Така се случи миналата година, след като бяха убити в 11 села овцете и козите на хората. Там населението намаля с 20-30%, защото хората си продадоха къщите и напуснаха. Така се убива поминъкът на част от българското население, което преживява по този начин. Обади ни се жена от Борован, която плаче и каза, че има три свине майки, прасенцата продават и с това живее, защото и двамата с мъжа ѝ са безработни. Срещу нашия народ, срещу нашата държава има целенасочено провеждан план за унищожаване."

Днес министърът на земеделието Десислава Танева е в Брюксел, за да се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните. Тема на разговора са мерките за борба с африканската чума по свинете. Танева ще запознае еврокомисаря с взетите до моменти мерки. Очаква се да бъдат обсъдени и начините за компенсация на малки и големи стопани, загубили животните си заради заразата.

Мерките, които се прилагат в момента, са тежки, но наложителни, заяви министърът на земеделието. Тя призова стопаните да бъдат по-съпричастни към обстановката и да не се поддават на провокации и конспиративни теории.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25