Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Не си купувай куче, осинови приятел"

5
Снимка: Мария Борисова

Да осиновиш бездомно животно е благородна постъпка, с която спасяваш живот. Избирайки си такъв домашен любимец, помагаме за решаването на проблема с бездомните животни, а и се сдобиваме с верен и истински благодарен приятел.

Снимка


Повечето животни в приюти и фондации са минали период на адаптация в приемен дом. Ще ви информират за особеностите на характера им. Животните, които можете да осиновите, са обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани (ако са достигнали нужната възраст). Няма да ви дадат животно със здравословен проблем, без да ви информират за това, което е истински плюс, защото, ако си купим животно от някого, не знаем как се е появило то и дали няма да се окаже, че е болно. 

Преди да пристъпите към осиновяване. не забравяйте, че отглеждането на животно е голяма отговорност и решението следва да бъде добре обмислено от цялото семейство в дългосрочен план, съветва Юлия Иванова, член на видинското сдружение "Добрина, хуманност, състрадание":"Ние сме шепа доброволци, които сме се организирали в спасяването на животни, полагане на специални грижи за тях. Опитваме се да им намерим дом. В момента сме шест жени, обслужва ни един ветеринарен лекар. За да осинови някой животно, трябва да се свърже с нас, преминава през одобрение, подписва осиновителски договор. С осиновителския договор се задължава да ни дава информация относно животното,  да се грижи за него, да го лекува, ако е необходимо, винаги съм предлагала помощ, дори и да е осиновено вече. Имали сме случай на осиновено и после изхвърлено куче.Тежко е, защото сме малко хора, всички от нас работят, всеки ден отделяме по над 4 часа, всеки ден храната ни е над 40 лева."СнимкаТемата за осиновяване на бездомно животно е съвсем актуална в Европа, но не и при нас, а уж сме част точно от Европа. Всеки втори български гражданин си купува  куче за 200, 300, 1000 лева и след 2-3 години казва "Това куче не ми трябва вече, голяма ангажимент е, искам да го изоставя". Тук проблемът не е в покупката, а в действията след нея... 

Антония Каменова провери нагласите на видинчани за осиновяването на бездомно куче:

"Бих осиновила, в днешно време приютите са претъпкани. Хората могат да осиновяват вместо да купуват животни, но това е техен избор... Според мен е много добре да се осиновяват... Не,  не бих, не знаеш какво животно взимаш, ако е болно... По-добре е да осиновяваме... Никога не бих прибрала куче от улицата... Осиновеното не се знае какво му е родословието... Има достатъчно бездомни животни, за осиновяването съм..."

Определено има проблем с бездомните кучета, не защото Общината не е прибрала поредното изхвърлено на улицата животно, а защото хората сами го създаваме, допълни Юлия Иванова:


Снимка

"Призовавам всеки, който иска да ни даде животно или да иска помощ от нас, да идва поне веднъж в седмицата да ни  помага или поне да купува храна, много ни е трудно, искам да освободя място за нови животни, да помогнем на още такива, но няма как като нямаме нито едно осиновено... Повече хора от другите градове ни помагат, от Видин никой не се отзовава.. Представете си една стая, в която има три легла да настаниш 20 човека, няма как, нали?! Същото е при кучетата, няма как да няма проблем..."

Затова съветът ни е: "Не си купувай приятел, осинови си" ..


Всеки, който желае да осинови животно или просто да дари средства може да го направи свързвайки се сдружение "Добрина, хуманност, състрадание" или на банковата им сметка

СнимкаЗа парични преводи:

IBAN BG86RZBB91551003624738

PayPal: cis_moll_vd@live.com

Или се свържете на телефон и и-мейл:

goodnesshumanity@gmail.com

+359 89 997 8189 – Доктор по Ветеринарна медицина - Ивайло Иванов (председател)

Галерия

Вижте още

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Мариан Вълев във Видин за предпремиерата на "Ятаган"

Един от най-известните български актьори Мариан Вълев пристига във Видин за среща с фенове на киното. Повода е предпримиерата на филма "Ятаган". В тази връзка емблематичният актьор, изиграл една от най-знаковите роли в родният ефир - тази на Росен Гацов-Куката в сериала "Под Прикритие" даде специално интервю за Радио ВИДИН. Йорданка Петрова..

обновено на 15.02.20 в 07:52

"Заедно" на 14 февруари 2020 година

Темите в "Заедно" на 14 февруари 2020 година: Във Враца организират благотворителен концерт в подкрепа на Весела Огнева , която се бори с тежка диагноза, но без да губи вярата и усмивката. От платформата "Приятели, помагайте", чийто създател е Лео Кадели обявиха кауза "Абитуриенти в неравностойно положение 2020". Желанието им е да..

публикувано на 14.02.20 в 16:20

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика.  Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик...

публикувано на 13.02.20 в 17:35