Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не си купувай куче, осинови приятел"

Автор:
5
Снимка: Мария Борисова

Да осиновиш бездомно животно е благородна постъпка, с която спасяваш живот. Избирайки си такъв домашен любимец, помагаме за решаването на проблема с бездомните животни, а и се сдобиваме с верен и истински благодарен приятел.

Снимка


Повечето животни в приюти и фондации са минали период на адаптация в приемен дом. Ще ви информират за особеностите на характера им. Животните, които можете да осиновите, са обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани (ако са достигнали нужната възраст). Няма да ви дадат животно със здравословен проблем, без да ви информират за това, което е истински плюс, защото, ако си купим животно от някого, не знаем как се е появило то и дали няма да се окаже, че е болно. 

Преди да пристъпите към осиновяване. не забравяйте, че отглеждането на животно е голяма отговорност и решението следва да бъде добре обмислено от цялото семейство в дългосрочен план, съветва Юлия Иванова, член на видинското сдружение "Добрина, хуманност, състрадание":



"Ние сме шепа доброволци, които сме се организирали в спасяването на животни, полагане на специални грижи за тях. Опитваме се да им намерим дом. В момента сме шест жени, обслужва ни един ветеринарен лекар. За да осинови някой животно, трябва да се свърже с нас, преминава през одобрение, подписва осиновителски договор. С осиновителския договор се задължава да ни дава информация относно животното,  да се грижи за него, да го лекува, ако е необходимо, винаги съм предлагала помощ, дори и да е осиновено вече. Имали сме случай на осиновено и после изхвърлено куче.Тежко е, защото сме малко хора, всички от нас работят, всеки ден отделяме по над 4 часа, всеки ден храната ни е над 40 лева."



СнимкаТемата за осиновяване на бездомно животно е съвсем актуална в Европа, но не и при нас, а уж сме част точно от Европа. Всеки втори български гражданин си купува  куче за 200, 300, 1000 лева и след 2-3 години казва "Това куче не ми трябва вече, голяма ангажимент е, искам да го изоставя". Тук проблемът не е в покупката, а в действията след нея... 

Антония Каменова провери нагласите на видинчани за осиновяването на бездомно куче:

"Бих осиновила, в днешно време приютите са претъпкани. Хората могат да осиновяват вместо да купуват животни, но това е техен избор... Според мен е много добре да се осиновяват... Не,  не бих, не знаеш какво животно взимаш, ако е болно... По-добре е да осиновяваме... Никога не бих прибрала куче от улицата... Осиновеното не се знае какво му е родословието... Има достатъчно бездомни животни, за осиновяването съм..."

Определено има проблем с бездомните кучета, не защото Общината не е прибрала поредното изхвърлено на улицата животно, а защото хората сами го създаваме, допълни Юлия Иванова:


Снимка

"Призовавам всеки, който иска да ни даде животно или да иска помощ от нас, да идва поне веднъж в седмицата да ни  помага или поне да купува храна, много ни е трудно, искам да освободя място за нови животни, да помогнем на още такива, но няма как като нямаме нито едно осиновено... Повече хора от другите градове ни помагат, от Видин никой не се отзовава.. Представете си една стая, в която има три легла да настаниш 20 човека, няма как, нали?! Същото е при кучетата, няма как да няма проблем..."

Затова съветът ни е: "Не си купувай приятел, осинови си" ..


Всеки, който желае да осинови животно или просто да дари средства може да го направи свързвайки се сдружение "Добрина, хуманност, състрадание" или на банковата им сметка

СнимкаЗа парични преводи:

IBAN BG86RZBB91551003624738

PayPal: cis_moll_vd@live.com

Или се свържете на телефон и и-мейл:

goodnesshumanity@gmail.com

+359 89 997 8189 – Доктор по Ветеринарна медицина - Ивайло Иванов (председател)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44