Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал връща в Средновековието

| обновено на 24.08.19 в 13:35
Автор:
2
Снимка: Светослав Цветанов

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ". Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове. 

Акцентът на Фестивала, който ще се проведе на днес, 24-ти и утре, 25 август, е прехода от Античност към Средновековие, каза Цецка Цокова, старши- експерт "Туризъм" в Община Видин:

Снимка"Това събитие е заело своето място в културния календар на Община Видин. През първия ден ще бъде представено едно шоу, в което ще има  танци, дуели и ще прехвърчат огнени искри. Ще предложим и дегустация на вино, разбира се виното е хубаво, а и е част от всички ритуали съпътствали развитието на българската държава, че и е част от днешното ни ежедневие. Втория ден е представяне на едно християнско кръщение. За най-малките почитатели ще има игри и забавления. Каня всички, които искат да се потопят в атмосферата да станат част от фестивала."

Фестивалът започва в събота, на входа на крепостта, от 19 часа с тържествен военен марш, последван от вечерен спектакъл на групата за исторически възстановки "Първи италийски легион". Една от целите на събитието е да се постигне образователен и емоционален ефект както за посетителите, така и за участниците, а автентичността на крепостта "Баба Вида" допълнително ще засили връзката "минало-настояще" и ще предизвика интерес към историята.

Групата изпълняваща фестивалните представления е част от сдружение "Съвет по туризъм - Свищов" с ръководител Стефан Проданов:

"Ние сме традиционен партньор на фестивала. Имаме много добър синхрон с организаторите. Наблягаме на християнството, този вид популяризиране на историята е много добър. Чувстваме се много добре в този дворец - крепост. Искам да кажа, че това място е наистина много хубаво и сме много горди, че отново ще бъдем част от него. Ние правим ролеви игри, показваме част от историята с нашите представления. Свищов и Видин са много красиви, дунавски градове и затова и обичаме да идваме тук. "

На фестивала ще гостува и група "Феникс" от град Козлодуй, която на откритата сцена в крепостта ще представи магията на огнения танц.

Входът за всички прояви е свободен.

Програмата на фестивала:
24 август /събота/
  • 19:00 ч. Откриване на фестивала с военен марш пред стените на крепостта  "Баба Вида";
  • 19:30 ч. Битки и дуели от средновековието: стрелба с лък в рова и дуели на моста на крепостта;
  • 20:00 ч. Влизане в крепостта и разглеждане и разглеждане на средновековния бит и занаяти: обработка на глина, дърворезба и др. Дегустация на дунавско вино - вътрешен двор на крепостта;
  • 21:00 - 21:30 ч. Спектакъл на сцената на летния театър: военни двубои, средновековни танци, огнено шоу;
25 август /неделя/
  • 10:00 ч. Битка за превземане на крепостта "Баба Вида" ;
  • 10:30 ч. Християнско кръщение през Средновековието;
  • 12:30 ч. Сблъсък на варварство и християнство; военни демонстрации;
  • 10:00-14:00 ч Анимации за деца /през цялото време/;
  • 15:00 ч. Закриване на фестивала с военни почести; 
Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16