Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Световен ден на кучето!

Снимка: Полина Тодорова, Радио Видин

На 26-ти август отбелязваме Световния ден на кучето. Множество изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия. Те са интелигентни и възприемчиви същества, които бързо се привързват към стопанина си, и са готови да го следват навсякъде. Без значение каква порода е...

Всеки стопанин иска кучето му да го слуша, да изпълнява команди, да му носи пантофите или дори вестника, всичко това не е мисия невъзможна. Кое е най-важното при възпитанието на кучето и кога трябва да започне самото обучение, ни разква Елена Владигерова от софийско училище за кучета:

"В момента, в който кученцето има всички ваксини съветваме стопаните да започнат с дресировката. Колкото по-рано, толкова по-добре. Важното е човек да иска, да има време и да го прави с желание. Не е добре да го прибира след тренировка и нещата да си останат по старому до следващата такава, трябва постоянство."

При обучението навлизаме доста в личното пространство на кучето, затова то трябва да бъде много спокойно. Къде грешим, когато не желае да ни слуша, вероятно в стремежа си всичко да се случи много бързо:

"Първото нещо е това - да свикне да е спокойно. Трябва да го предразположим да ни разреши да го погалим,да го успокоим и чак тогава да му разрешим да играе. Трябва да му покажем двете граници на поведението, какво е да играе с мен и какво е да застане спокойно. Тялото ни е това, което  кучето първо вижда и разбира. След всяко обучение кучето трябва да разбере, кога се карам, кога награждавам, кога съм ядосана и всички тези команди остават в неговото съзнание до следващото ни движение на тялото или реакция."

Послушното куче е радост за всеки стопанин. Несъмнено безусловната любов и радост вървят ръка за ръка. Ето какъв съвет ни даде Елена Владигерова - жената, която умее да говори с кучетата:

Снимка"Бих посъветвала хората да намират време за кучето, когато пътуват да го вземат със себе си. Всички онези, които планират да вземат куче, трябва много добре да обмислим. По-добре е да осиновим, но не от днес за утре, защото после го оставяме на улицата, което  не е никак добре."

Всички сме слушали много истории за различните породи кучета. Ротвайлер, питбул, кане корсо, бултериер - все "лоши" породи. Има ли такова нещо като лоша порода, защо някои кучета са озлобени. Днес срещнах Адриана Велкова и нейният кане корсо - приятел. Изключително мило и добро куче:

"Много е здрава, силна физиката и позволява да бъде боец, но по характер далеч не е така. Хората са изпълнени с всякакви предразсъдъци, когато минат покрай мен бягат, чувам ги как казват: "това е лошо куче, бягай от него, не, не, пази се", това не е нормално. Колкото повече любов даваш на кучето си, толкова по-добре е то според мен. Никога не се е опитвала да нападне никого, обича деца, възрастни и дори котки."

И  нека не забравяме, че кучетата живеят от нашата обич и страдат много, когато не им я показваме. Домашният любимец е пълноправен член на семейството ни, затова отговорността към него е огромна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50