Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели помагат на Йосиф за неговото лечение

Снимка: радио Видин


Благотворителна инициатива в помощ на своя приятел Йоско, който страда от тежко заболяване, започнаха видински деца. За да съберат пари за Йоско, плетат гривнички от разноцветни ластички. В началото направените от тях изделия продават пред хранителен магазин в квартал "Калето", а сега са на входа на видинския панаир. Ще познаете малчуганите по техните разноцветни гривнички и кутията на Йоско, в която може да пуснете левчетата си. Близките на децата ги подкрепят в тяхното благородно решение. Бабата на Емо също помага на децата в тяхната инициатива:

"Посрещнах с ентусиазъм тяхната инициатива, никой не ги е накарал, те сами решиха. Познават добре Йосиф, играят си с него. Те решиха да помогнат. И това беше тяхната помощ– да плетат гривнички... Хората са много отзивчиви и благосклонни, никой не подлага това на съмнение. На кутията, в която се събират парите, има негова снимка и име, кутията се прибира от родителите, преброяват парите и ги внасят."

Денис е второкласник във видинското училище "Цар Симеон Велики", Емо е петокласник в 142 училище в София и е на гости при баба си. Приятелите знаят, че с продажбата на саморъчно направените от тях изделия няма да съберат много пари, но това е единственият начин, с който могат да помогнат макар и малко на лечението на своя приятел Йоско. Мартин и Михаела също са в групата на децата, организирали благотворителната инициатива.

"Някак ни хрумна, Йосиф е мой приятел, искаме да му помогнем всички заедно и да направим добро за него. Ние събираме парички за втората операция. Няма да съберем толкова пари, колкото е операцията, но колкото успеем. Дойде ни идеята да правим гривни и един батко ни каза да дарим тези пари за Йосиф. Най- много пари събираме на панаира. Затова сме всяка вечер там. Първият ден правихме от мъниста гривни, а сега ги правим от ластички... Много се радваме, когато помагаме на Йосиф, чувстваме се добре, сигурни сме, че ще има ефект, може да не е голям, но ще има.“

Децата съвсем искрено и от сърце желаят да помогнат със свои сили и възможности на своя приятел и продължават всяка вечер да предлагат красивите шарени гривнички, които лично изработват.

Във фейсбук майката на Йоско споделя:

"Не можем да Ви опишем с думи вълнението и радостта, която изпитваме в момента! СУМАТА Е СЪБРАНА!!! Йосиф ще замине за лечение възможно най-скоро! Изключително сме благодарни към всички вас, хора с големи и добри сърца, че ни помогнахте заедно да спечелим! Поклон!!! Когато усилията са обединени в името на една кауза, на една идея, на една детска съдба, няма сила, която да ни попречи! Ние сме един голям екип! Екипът, който застава зад Йосиф! Екипът, благодарение на който той и майка му не са сами! Благодарим Ви от сърце! Всичко това не би било възможно без незаменимата подкрепа на Фондация „Докосни щастието“, които бяха до нас във всяка една стъпка, всеки един момент, по пътя към щастието на Йоско! Тази победа е и тяхна!“

Аз бих добавила, че тази победа е извоювана и с помощта  на видинските приятели на Йоско, а това са: Денис, Емо, Мартин, Михаела, Ванеса, Алекс, Антонио, Иван, Вики, Алекс, Криско и Пепи. Всяка вечер на входа на видинския панаир ще ги видите да продават своите гривнички и гердани в помощ на своя приятел Йосиф. Да ги подкрепим и ние!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00