Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 8 септември 2019 година

17
Снимка: Красимир Каменов

Ето го новият "Неделник". Септември е. Време за грозде и за очакваното от него вино. Започваме със старите вестници с едни много любопитни факти от преди много години. Веселин Николов главният виновник и председател на Сдружението "Врачанска кореняшка среща" ни разказва за поредната такава. Тя се проведе миналата събота. Следва нещо много любопитно. В часа на "Ние от Северозапада" гостуваме в село Неговановци в община Ново село. Говорим за "сърмале" със страхотни подправки, а Мариана Димитрова секретар на местното читалище ни разказва за летните занимания с деца. Дедо Скъц днес ни е приготвил две страхотни кулинарни изпитания. Вкусни и интересни. Едната вчера е била приготвена на "Златната българска гайда" в Копривщица при Ангел Ангелов. За какво става въпрос. Пилешко месо с козе сирене и яйца. Другата е 200 годишна рецепта облагородена от Дедо Скръц. Ангел Ангелов на живо от Копривщица ни разказа за невероятният празник там.  Любо Андреев ни води със Сдружение "Багачин" и групата "Вълкашин" на една възстановка по време на фолклорния събор в Ружинци. Какво означава думата "Бурнеш" на албански. Лео Кадели, основател на платформата "Приятели помагайте" написа страхотна обосновка, която много харесах и можете да я чуете. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33

Чоки- кучето на могилата

Днес ще ви запознаем с една интересна история. Историята на кучето на могилата. Кучето на вилната зона на Враца във врачанските лозови масиви в местността "Дружба". Видях във Фейсбук една публикация на врачанската поетеса Виктория Иванова за това куче. Съвсем случайно. Тя бе написала: "Това е Чоки, кучето на могилата..." И се свързах с нея..

публикувано на 14.02.20 в 16:46

Санитарните маски- необходимост или не

Маските срещу грип, които се продават масово в аптеките, предпазват от въздушно-капкова инфекция само от два до три часа, след което стават неефективни. Освен краткото време за защита от вирусите, хората трябва да внимават и как точно се поставят маските. Те трябва да дишат през тях, а не през носа. След третия час маската реално се овлажнява и..

публикувано на 11.02.20 в 18:32

В „Музикална зона“ слушаме легендата на балканската музика Зравко Чолич

Здравко Чолич е роден през 1951 г. в Сараево. Той постига голямата си популярност в бивша Югославия и на Балканите от 70-те години на миналия век и досега, а със своите 14 албума става легенда на сръбската естрада. След войната в Босна певецът се преселва в Белград. През 2011 г. там събра над 100 000 души на концерта си и за близо 4 часа изпя 44 песни,..

публикувано на 10.02.20 в 09:42

"Неделник" от 9 февруари 2020 година

Време е за брой 295- ти на "Неделник". Краеведът от Монтана Димитър Церовски ни разказва за църквата на несъществуващото вече село Живовци и историята на селото. Въпреки, че селото вече го няма, паметта за него остава. Преди време ви срещнах с Александър Петров , човекът от Северозапада, който се грижи за пеперудите в..

публикувано на 09.02.20 в 13:38