Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 10 септември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Предстои асфалтирането на улици в селата от община Димово. Предвидени са средства и за асфалтиране на паркинга до пещерата "Венеца".


Общинската избирателна комисия във Видин се произнесе с решение за определяне на номерата на изборните райони за вота на 27 октомври. В 12 селища в общината, освен избори за кмет на община и общински съвет ще гласуват и за кмет на населено място.


С четирима представители по-малко ще е следващият Общински съвет във Видин. В настоящия състав са са 37 души, но броят на съветниците се определя от жителите на общината към датата, когато е обнародват указът на президента за насрочване на местни избори. Полицията във Враца е сред тези на шесто място в страната по разкриваемост на престъпленията. Разкрити са 57.62% от общия брой заведени престъпления.


Целенасочена кампания за превенция на пожарите е проведена във Видинско след инциденти,  при които загинаха хора в края на миналата година.


Предложение за промяна в поименния списък за капиталови разходи ще обсъждат общинските съветници на заседания на постоянните комисии в петък. Ще бъдат направени отчети за изразходваните европейски средства за миналата и първите шест месеца на тази година.  


Инж. Николай Николов е кандидатът за кмет на Монтана на НФСБ. Патриотичната формация представи днес кандидатите си за кметове в голяма част от градовете в страната.  "Националният фронт за спасение на България влиза в кампанията за местни органи на властта със самочувствието на партия, доказала на дело, и с присъствието си в Народното събрание, и в изпълнителната власт – как трябва да се работи за България" посочи лидерът на НФСБ Валери Симеоанов. Николай Николов е завършил Езиковата гимназия в Монтана, магистър от Техническия Университет в София, машинен инженер. Неговият слоган в кампанията е "Ти можеш да подобриш родния  си град, просто гласувай".

Служителите в информационния център на общинската администрация в Мездра още от този месец ще са с униформи. 


Утре екипи на подразделението на Националния осигурителен институт в Монтана ще са в Берковица, за да консултират граждани там за по-благоприятните за тях  условия за пенсиониране.


1 505 заявления за изплащането на еднократна помощ от  300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата са подадени в област Враца. Това стана ясно на проведената днес областна епизоотична комисия.


456 стопани от Област Видин са получили обезщетение заради доброволно закланите домашни прасета. Извършено е плащането във всички общини, с изключение на община Видин, където право на обезщетение имат 622-ма стопани.


Видинската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е включена в проекта Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнение, който стартира миналата година.


Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават до 27 септември.


Подменят дограмата и в ОУ "Епископ Софроний Врачански" във видинския квартал "Нов път".Всички паралелки в средното училище  "Св.св. Кирил и Методий" в Ново село, което е едниственото за цялата община, ще са поднормативни. Тендецницята на намаляване броя на учениците е от години. 


Представители на Сдружение "Искри на надеждата“ от град Ауе, Германия направиха дарения за Домя за стари хора в Мездра.Приключиха летните занимания но интереси, които организира читалище ''Напредък" в село Търнава, община Бяла Слатина.


Победителите от тазгодишното издание на конкурса „Най-патриотичен клас“ тръгнаха по стъпките на Христо Ботев. В рамките на двудневната екскурзия - 10 и 11 септември, участват възпитаници от училищата - Средно Училище „ Козма Тричков”, Природо математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” и Средно Училище „Христо Ботев”.


Дневен център за подкрепа на деца  с увреждания и техните семейства, ще бъде открит в град Бяла Слатина. Капацитета на центъра ще е 30 места за дневна грижа и 60 лица за консултативни услуги.  


Хората от монтанското село Смоляновци днес отпразнуваха 30 години от организирането на патронажни грижи в селото. В Домашния социален патронаж се приготвя храна за 100 души.


На официална церемония в Градската концертна зала на Община Враца ще бъдат връчени свидетелствата за професионална квалификация на 19 учители, преминали обучение за групова работа с деца от 3 до 6 години по метода Монтесори. Тържествената част ще се проведе на 12 септември от 15:00 ч. Във Враца въвеждането на иновативния метод за предучилищно възпитание, обучение и социализация стартира през 2018 г. Пионери в прилагането на обучението са учителите в детските градини „Слънце”, „Щастливо детство”, „Славейче” и „Европейчета”.

През настоящата учебна година 10 групи/ 3 яслени и 7 целодневни/ в детските градини на Община Враца ще работят по съвременния метод. В момента се обучават 20 учители, които ще го приложат и в началното училище. През октомври предстои и квалификацията на 12 медицински специалисти от яслените групи.

 

Вижте още

Съдът във Враца отхвърли искове за предсрочно освобождаване на затворници

Врачанският окръжен съд остави без уважение молбите за условно предсрочно освобождаване на двама души, осъдени за тежки умишлени престъпления. И по двата казуса от прокуратурата са изразили отрицателно становище, което е било уважено от магистратите.  Единият затворник изтърпява наказание, наложено за 3 престъпления – влизане през нощта в чуждо..

публикувано на 17.02.20 в 16:34

Задържаха 15 незаконни мигранти на Дунав мост 2

Задържаха 15 мъже, укрити в тайник в хладилен камион, на ГКПП Дунав мост - Видин, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция". Камионът  пристигнал за излизане от България с шофьори двама гръцки гражданин. Автомобилът пътувал празен от Гърция за Унгария. При извършената физическа проверка граничният полицай установил, че  предната стена на..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

Възстановяват Дружеството на архитектите във Видин

Лекция, посветена на испанския архитект Антони Гауди ще представи във Видин архитект доцент Станчо Веков. "Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията, а поводът е възстановяването на Дружеството  на архитектите в област Видин, обясни за Радио Видин доц Веков:  "Моята идея беше да изнеса тази лекция пред колегите и всички,..

публикувано на 17.02.20 в 15:59

Монтана помага на побратимен китайски град

Монтана изпраща санитарни принадлежности за Китай. Пратката е предвидена за побратимения на общината град Ин Чуан , съобщи кметът Златко Живков: "Получихме писмо от Ин Чуан ако имаме възможност да подкрепим с каквото можем тежката ситуация, в която се намират китайците в момента, в това число и нашите партньори в Ин Чуан и ние сме предприели..

публикувано на 17.02.20 в 15:20

Информационна среща за директните плащания и мерките по ПРСР във Видин

Среща за новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони се проведе във Видин.  Форумът е част от национална информационна кампания на м инистерството на земеделието, храните и горите.  В него участват земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти..

публикувано на 17.02.20 в 14:42

Камерите на тол системата вече работят

Шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка вече ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. От днес нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция..

публикувано на 17.02.20 в 12:56

Осуетиха опит за контрабанда на 240 кг тютюн на Дунав мост 2

240 пакета с тютюн за наргиле без документи по Закона за акцизите и данъчните складове задържаха митническите служители от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване". Проверката е извършена в полунощ  на 12.02.2020 г.  в района на Дунав мост 2, но от Агенция "Митници" съобщават за нея едва днес.  Шофьорът на товарен автомобил..

публикувано на 17.02.20 в 12:10