Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 септември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Предстои асфалтирането на улици в селата от община Димово. Предвидени са средства и за асфалтиране на паркинга до пещерата "Венеца".


Общинската избирателна комисия във Видин се произнесе с решение за определяне на номерата на изборните райони за вота на 27 октомври. В 12 селища в общината, освен избори за кмет на община и общински съвет ще гласуват и за кмет на населено място.


С четирима представители по-малко ще е следващият Общински съвет във Видин. В настоящия състав са са 37 души, но броят на съветниците се определя от жителите на общината към датата, когато е обнародват указът на президента за насрочване на местни избори. 



Полицията във Враца е сред тези на шесто място в страната по разкриваемост на престъпленията. Разкрити са 57.62% от общия брой заведени престъпления.


Целенасочена кампания за превенция на пожарите е проведена във Видинско след инциденти,  при които загинаха хора в края на миналата година.


Предложение за промяна в поименния списък за капиталови разходи ще обсъждат общинските съветници на заседания на постоянните комисии в петък. Ще бъдат направени отчети за изразходваните европейски средства за миналата и първите шест месеца на тази година.  


Инж. Николай Николов е кандидатът за кмет на Монтана на НФСБ. Патриотичната формация представи днес кандидатите си за кметове в голяма част от градовете в страната.  "Националният фронт за спасение на България влиза в кампанията за местни органи на властта със самочувствието на партия, доказала на дело, и с присъствието си в Народното събрание, и в изпълнителната власт – как трябва да се работи за България" посочи лидерът на НФСБ Валери Симеоанов. Николай Николов е завършил Езиковата гимназия в Монтана, магистър от Техническия Университет в София, машинен инженер. Неговият слоган в кампанията е "Ти можеш да подобриш родния  си град, просто гласувай".

Служителите в информационния център на общинската администрация в Мездра още от този месец ще са с униформи. 


Утре екипи на подразделението на Националния осигурителен институт в Монтана ще са в Берковица, за да консултират граждани там за по-благоприятните за тях  условия за пенсиониране.


1 505 заявления за изплащането на еднократна помощ от  300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата са подадени в област Враца. Това стана ясно на проведената днес областна епизоотична комисия.


456 стопани от Област Видин са получили обезщетение заради доброволно закланите домашни прасета. Извършено е плащането във всички общини, с изключение на община Видин, където право на обезщетение имат 622-ма стопани.


Видинската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е включена в проекта Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнение, който стартира миналата година.


Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават до 27 септември.


Подменят дограмата и в ОУ "Епископ Софроний Врачански" във видинския квартал "Нов път".



Всички паралелки в средното училище  "Св.св. Кирил и Методий" в Ново село, което е едниственото за цялата община, ще са поднормативни. Тендецницята на намаляване броя на учениците е от години. 


Представители на Сдружение "Искри на надеждата“ от град Ауе, Германия направиха дарения за Домя за стари хора в Мездра.



Приключиха летните занимания но интереси, които организира читалище ''Напредък" в село Търнава, община Бяла Слатина.


Победителите от тазгодишното издание на конкурса „Най-патриотичен клас“ тръгнаха по стъпките на Христо Ботев. В рамките на двудневната екскурзия - 10 и 11 септември, участват възпитаници от училищата - Средно Училище „ Козма Тричков”, Природо математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” и Средно Училище „Христо Ботев”.


Дневен център за подкрепа на деца  с увреждания и техните семейства, ще бъде открит в град Бяла Слатина. Капацитета на центъра ще е 30 места за дневна грижа и 60 лица за консултативни услуги.  


Хората от монтанското село Смоляновци днес отпразнуваха 30 години от организирането на патронажни грижи в селото. В Домашния социален патронаж се приготвя храна за 100 души.


На официална церемония в Градската концертна зала на Община Враца ще бъдат връчени свидетелствата за професионална квалификация на 19 учители, преминали обучение за групова работа с деца от 3 до 6 години по метода Монтесори. Тържествената част ще се проведе на 12 септември от 15:00 ч. Във Враца въвеждането на иновативния метод за предучилищно възпитание, обучение и социализация стартира през 2018 г. Пионери в прилагането на обучението са учителите в детските градини „Слънце”, „Щастливо детство”, „Славейче” и „Европейчета”.

През настоящата учебна година 10 групи/ 3 яслени и 7 целодневни/ в детските градини на Община Враца ще работят по съвременния метод. В момента се обучават 20 учители, които ще го приложат и в началното училище. През октомври предстои и квалификацията на 12 медицински специалисти от яслените групи.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34