Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

Снимка: Радио ВИДИН
В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година. Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези населени места.


В село Кошава петима градски хора живеят в къщите на местни хора. Помагат им в ежедневието, помагат и на кмета, който ги ангажира с общественополезни дейности. Издирват и записват местния фолклор."Даже не им се тръгва. Две от момичетата са от Бургас, друго е от Велико Търново, другото е от Пирдоп, а момчето е от Сливен. В началото местните бяха скептично настроени. Нормално е, но с доверието, което сме изградили помежду си като местна власт и жители на селото за тези 4 години, хората ми повярваха. Аз им казах да не се притесняват за нищо. Сега даже ще им липсват, когато си тръгнат, защото в неделя си тръгват. Помогнаха ми първите дни за градинката- изкосихме, обрязахме живия плет, извозихме боклуците. На пътеката нарисуваха една гъсеница, тук отпред направиха една голяма рисунка. Искат да видят как се запазват традициите в населените места", разказа кметът на селото Венелин Венелинов.

СнимкаВ двора на Николай Янев в село Кошава се срещаме с трима от резидентите- Калоян от Сливен, Грета от Велико Търново и Светлана от Бургас. Домакинът прави организация за чепкането на вълна. "Аз се записах главно заради децата ми, защото нашите баби са градски и реших да видят какво е да живееш на село. Беше ме страх да идвам на 650 километра от Бургас сама с тях, но страховете останаха неоправдани. Всичко беше прекрасно", сподели Светлана."Най- големият стереотип, за който аз съм чул е, че тук  говедовъдството е голям отрасъл. Това не го видях като реалност в този край", каза Калоян.

Михаела е дъщеря на Светлана. Разказа, че спят при баба Руми и дядо Румен:

Светлана Николова, личен архив"Аз се запознах с нови деца и ми харесва. Намерих си нови приятели. Дъщерята на кмета се казва Рая, другата ми приятелка се казва Габи. Играем си на площадката, за която аз много малко помогнах да я изчистим."


Докато е в Кошава Калоян се научил да гребе. За първи път е видял и река Дунав.

 

"За първи път в живота си облякох народна носия. На откриването на гроздобера", заяви Грета от Велико Търново.

Градските хора помагат на домакините си и при приготвянето на лютеницата. Тази от Кошава няма нищо общо с рецептата, по която я правят в Странджанкия край, родом от който е Светлана.

"Туршията беше уникална, една лютива туршия, която ще правим."


"Има празници, които не се празнуват толкова много тук. За сметка на това има други, на нас не са ни казали предварително. Например Свети дух, който съвпада с Русалска неделя. Една от целите ни тук е да дадем информация на асоциация "Онгъл", които се занимават с етноложки проучвания, за бита и обичаите на този регион", допълни Калоян.С малко закъснение към срещата се присъедини и Дафина от Бургас. Беше ходила да разгледа и снима носии на 80 години, завещани на съседката Любимка."Характерното в този край са флоралните мотиви. Нямат геометрични елементи по носиите, а цветя. Има много голямо наследство- вторият етаж има една огромна стая. Налагало й се да изкарва, защото е необходимо да се запазят от молци, по оградата на двора си, не й стига оградата на нейния двор, за да може да изкара всичко налично, използва оградите и на съседните къщи. Към момента няма да направи това нещо, трябва да е по - студено и да е есенно време", обясни Дафина.


В дома на Цветанка Георгиева живеят две момичета- Грета и Христиана. Помагат й в работата по градината, за зимнината, нижат чушки. Баба Цеца прави закуската и готви по местни рецепти. Разказва им и какви са били традициите по празниците. "За обичая пеперуда- кога няма дъжд какво трябва да се прави. Разказала съм и за училището, кога е построено, че тука училището е било построено върху гробището", каза баба Цеца.

Възрастната жена е приела Грета и Христиана като свои внуци:

"Много добре живеем заедно и не знам как ще бъде, когато си тръгнат. Много ще ми липсват."Фейсбук: Резиденция Баба / Baba ResidenceРезиденция Баба е инициатива на "Фабрика за идеи", а партньори в това приключение са Асоциация за фолклористика и етнология "Онгъл". Всяка от групите резиденти в трите видински село Синаговци, Кошава и Неговановци организират събитие, с което ще сложат край на 3-седмичното съжителство.

На 13 септември от 10.00 часа в село Синаговци ще бъде открита изложба с предмети от бита и изкуството, които са били част от ежедневието на жителите на село Синаговци, както и характерни за района фолклорни мотиви и носии.

На 13 септември е финалното събитие и в село Кошава. Веселбата ще започне от 17.30 ч. в салона на читалището. "Рибарски приказки"- песни, танци, хора и рибена чорба. Ще присъстват и самодейци от местното читалище "Съзнание".

На 14 септември от 16.00 часа започва празникът в село Неговановци. Участниците в "Резиденция баба" и местното читалище "Светлина" организират веселие на площада с народни хора, ще има и кулинарна изложба.

Какво изненада Дафина още първата вечер в Кошава, защо местните хора имат по две имена и какви обичаи се спазват в селото- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24