Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

Снимка: Радио ВИДИН
В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година. Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези населени места.


В село Кошава петима градски хора живеят в къщите на местни хора. Помагат им в ежедневието, помагат и на кмета, който ги ангажира с общественополезни дейности. Издирват и записват местния фолклор."Даже не им се тръгва. Две от момичетата са от Бургас, друго е от Велико Търново, другото е от Пирдоп, а момчето е от Сливен. В началото местните бяха скептично настроени. Нормално е, но с доверието, което сме изградили помежду си като местна власт и жители на селото за тези 4 години, хората ми повярваха. Аз им казах да не се притесняват за нищо. Сега даже ще им липсват, когато си тръгнат, защото в неделя си тръгват. Помогнаха ми първите дни за градинката- изкосихме, обрязахме живия плет, извозихме боклуците. На пътеката нарисуваха една гъсеница, тук отпред направиха една голяма рисунка. Искат да видят как се запазват традициите в населените места", разказа кметът на селото Венелин Венелинов.

СнимкаВ двора на Николай Янев в село Кошава се срещаме с трима от резидентите- Калоян от Сливен, Грета от Велико Търново и Светлана от Бургас. Домакинът прави организация за чепкането на вълна. "Аз се записах главно заради децата ми, защото нашите баби са градски и реших да видят какво е да живееш на село. Беше ме страх да идвам на 650 километра от Бургас сама с тях, но страховете останаха неоправдани. Всичко беше прекрасно", сподели Светлана."Най- големият стереотип, за който аз съм чул е, че тук  говедовъдството е голям отрасъл. Това не го видях като реалност в този край", каза Калоян.

Михаела е дъщеря на Светлана. Разказа, че спят при баба Руми и дядо Румен:

Светлана Николова, личен архив"Аз се запознах с нови деца и ми харесва. Намерих си нови приятели. Дъщерята на кмета се казва Рая, другата ми приятелка се казва Габи. Играем си на площадката, за която аз много малко помогнах да я изчистим."


Докато е в Кошава Калоян се научил да гребе. За първи път е видял и река Дунав.

 

"За първи път в живота си облякох народна носия. На откриването на гроздобера", заяви Грета от Велико Търново.

Градските хора помагат на домакините си и при приготвянето на лютеницата. Тази от Кошава няма нищо общо с рецептата, по която я правят в Странджанкия край, родом от който е Светлана.

"Туршията беше уникална, една лютива туршия, която ще правим."


"Има празници, които не се празнуват толкова много тук. За сметка на това има други, на нас не са ни казали предварително. Например Свети дух, който съвпада с Русалска неделя. Една от целите ни тук е да дадем информация на асоциация "Онгъл", които се занимават с етноложки проучвания, за бита и обичаите на този регион", допълни Калоян.С малко закъснение към срещата се присъедини и Дафина от Бургас. Беше ходила да разгледа и снима носии на 80 години, завещани на съседката Любимка."Характерното в този край са флоралните мотиви. Нямат геометрични елементи по носиите, а цветя. Има много голямо наследство- вторият етаж има една огромна стая. Налагало й се да изкарва, защото е необходимо да се запазят от молци, по оградата на двора си, не й стига оградата на нейния двор, за да може да изкара всичко налично, използва оградите и на съседните къщи. Към момента няма да направи това нещо, трябва да е по - студено и да е есенно време", обясни Дафина.


В дома на Цветанка Георгиева живеят две момичета- Грета и Христиана. Помагат й в работата по градината, за зимнината, нижат чушки. Баба Цеца прави закуската и готви по местни рецепти. Разказва им и какви са били традициите по празниците. "За обичая пеперуда- кога няма дъжд какво трябва да се прави. Разказала съм и за училището, кога е построено, че тука училището е било построено върху гробището", каза баба Цеца.

Възрастната жена е приела Грета и Христиана като свои внуци:

"Много добре живеем заедно и не знам как ще бъде, когато си тръгнат. Много ще ми липсват."Фейсбук: Резиденция Баба / Baba ResidenceРезиденция Баба е инициатива на "Фабрика за идеи", а партньори в това приключение са Асоциация за фолклористика и етнология "Онгъл". Всяка от групите резиденти в трите видински село Синаговци, Кошава и Неговановци организират събитие, с което ще сложат край на 3-седмичното съжителство.

На 13 септември от 10.00 часа в село Синаговци ще бъде открита изложба с предмети от бита и изкуството, които са били част от ежедневието на жителите на село Синаговци, както и характерни за района фолклорни мотиви и носии.

На 13 септември е финалното събитие и в село Кошава. Веселбата ще започне от 17.30 ч. в салона на читалището. "Рибарски приказки"- песни, танци, хора и рибена чорба. Ще присъстват и самодейци от местното читалище "Съзнание".

На 14 септември от 16.00 часа започва празникът в село Неговановци. Участниците в "Резиденция баба" и местното читалище "Светлина" организират веселие на площада с народни хора, ще има и кулинарна изложба.

Какво изненада Дафина още първата вечер в Кошава, защо местните хора имат по две имена и какви обичаи се спазват в селото- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45

В „Музикална зона“ ще се возим без билет на „Трамвай № 5“

Контрольорите ще бъдем ние ;) Ще направим бърз контрол на култовата някога диско група “Трамвай №5”, за да разберем какво се случва днес с нейните членове. След много години на сцената  групата все още продължава да бъде обичана от феновете си и да препълва залите на съвместните си концерти. „Трамвай №5” и днес е в оригиналния си състав: Петко Петков,..

публикувано на 20.02.23 в 09:55

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 76 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 30.01.23 в 09:55

В “Музикална зона” на 21 ноември слушаме „приветливи“ песни :)

Привет, приятели, привет! : )))   Днес е  Световният ден на поздрава или World Hello Day. Най- лесният начин да се включим в този празник, е да се усмихнем и да поздравим поне десет души. Така със сигурност ще направим деня им по- хубав. Да използваме повода и да послушаме „приветливи“ песни, с които си казваме „Здравей“. Ако основата на..

публикувано на 21.11.22 в 09:40