Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На път към училището

4
Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора.

"Две стаи имаше. Едната- салон за мероприятия, другата беше за ученици и една по-малка за учителя. От първи до четвърти клас всички сме били на едно място. В онези години децата да ходят на училище беше чест за всички родители в селото. Учителят ни беше с голям опит. Александър Хайдуков се казваше", спомня си Тодор Петров.

Учителят преподавал писане, смятане, краснопис, четене:

"Буквар имаше и сметанка. 3-4 учебника, то затова се казва и основно образование. Не е имало други предмети."

Училището в село Дълго поле било основно. Прогимназията била в съседното село Костичовци.

"От нашата къща на края на селото виждах черквата на Костичовци, която беше до училището. Път нямаше, пътували сме по козя пътека. Минавахме през три дола. Като тръгнем сутрин, докато стигнем в Костичовци станало обяд. Зимата ходехме със ски. Докато се спуснем със ските и ги изнесем на другия хълм и се напързаляме, сме закъснявали и когато не е било толкова лошо времето", връща се в спомените си видинчанинът.

На път към училище учениците се пързаляли и на замръзналия вир.

"Имаше студени, сурови зими. В тези студени дни с нас пътуваха двама мъже от родителите. Единият напред, да направи пътека и ние по неговите стъпки. Като се измори, последният родител отива първи."


Домашните си писал вечер, на газената лампа.

"Нямаше тогава ток. По едно време нямаше и газ."

След прогимназията учениците продължавали образованието си в гимназията в Димово.

"В Димово сме били на квартира. Прибирахме се събота и неделя на село да се изкъпем. Пеша...1957 година ми купиха колело, прибирал съм се на село с колело."

Тодор Петров си спомня и какви са били в онези години ученическите униформи:

"Всяка сутрин, след като играем хоро пред гимназията, двама учители стоят на входната врата и проверяват. Черен панталон, куртка, кожен колан на куртката, шапка, задължително черни обувки. Държеше се много на външния вид на учениците."


И трите училища вече са закрити.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32

В „Музикална зона“ слушаме "Srebrna krila"

Днес ще се понесем на сребърните криле на хърватската поп- рок банда. "Srebrna krila" е сформирана е през 1978 година в Загреб. Популярна в цяла бивша Югославия, групата прави истински фурор и в България през 80- те години на миналия век. Солистът с дрезгав глас Владо Калембер е един от създателите на състава и любимец на всички жени. "Srebrna krila"..

публикувано на 18.05.20 в 09:42

"Неделник" от 17 май 2020 година

"Неделник" брой 309 е тук. Какво ли е общото между Видин, Париж и Коко Шанел? Това е Пелагия Видинска. Историята на Пелагия Видинска разказва пред Диана Цанкова от Радио България  Елица Павлович, автор на проекта "Будителките". Единин интересен разказ публикува в блога си роденият в монтанаското село Златия Александър Петров . Ето какво..

публикувано на 17.05.20 в 13:25