Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На път към училището

4
Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора.

"Две стаи имаше. Едната- салон за мероприятия, другата беше за ученици и една по-малка за учителя. От първи до четвърти клас всички сме били на едно място. В онези години децата да ходят на училище беше чест за всички родители в селото. Учителят ни беше с голям опит. Александър Хайдуков се казваше", спомня си Тодор Петров.

Учителят преподавал писане, смятане, краснопис, четене:

"Буквар имаше и сметанка. 3-4 учебника, то затова се казва и основно образование. Не е имало други предмети."

Училището в село Дълго поле било основно. Прогимназията била в съседното село Костичовци.

"От нашата къща на края на селото виждах черквата на Костичовци, която беше до училището. Път нямаше, пътували сме по козя пътека. Минавахме през три дола. Като тръгнем сутрин, докато стигнем в Костичовци станало обяд. Зимата ходехме със ски. Докато се спуснем със ските и ги изнесем на другия хълм и се напързаляме, сме закъснявали и когато не е било толкова лошо времето", връща се в спомените си видинчанинът.

На път към училище учениците се пързаляли и на замръзналия вир.

"Имаше студени, сурови зими. В тези студени дни с нас пътуваха двама мъже от родителите. Единият напред, да направи пътека и ние по неговите стъпки. Като се измори, последният родител отива първи."


Домашните си писал вечер, на газената лампа.

"Нямаше тогава ток. По едно време нямаше и газ."

След прогимназията учениците продължавали образованието си в гимназията в Димово.

"В Димово сме били на квартира. Прибирахме се събота и неделя на село да се изкъпем. Пеша...1957 година ми купиха колело, прибирал съм се на село с колело."

Тодор Петров си спомня и какви са били в онези години ученическите униформи:

"Всяка сутрин, след като играем хоро пред гимназията, двама учители стоят на входната врата и проверяват. Черен панталон, куртка, кожен колан на куртката, шапка, задължително черни обувки. Държеше се много на външния вид на учениците."


И трите училища вече са закрити.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31

Враца и Монтана се включват в "Нощ на литературата"

Европейската нощ на литературата ще бъде отбелязана в Монтана . Домакини са Регионалната библиотека "Гео Милев", Историческият музей и Художествената галерия "Кирил Петров", където по едно и също време ще бъдат прочетени откъси от произведения на съвременни европейски автори. В библиотеката ще бъдат представени творби на писатели от Австрия, Италия,..

публикувано на 07.10.20 в 13:47