Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 15 септември 2019 година

20
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес Ръмнику Вълча/. Та "Неделник" на Софронийй Врачански гостува в "Неделник" на Красимир Каменов благодарение на репортажа на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Следва часът на "Ние от Северозапада". Там обръщаме поглед към началото на новата учебна година. В "Неделник" потърсихме Нада Захариева, дългогодишен преподавател по английски език в Софийския университет. Родом е от Гурково, сега квартал на град Дунавци край Видин. Повод за разговора ни е стихотворение, което тя изпрати на пощата на Радио Видин. В разговора с Анжела Каменова разказва за богатството на българите, а то е културното ни наследство и жаждата за образование. Няма да минем и без "Рецептите на Дедо Скръц" Цветан Дочев. Баница с печени круши, смокини, тученица, яйца и козе сирене! Мислите, че е невъзможно? О не. Слушайте и ще разберете, че е вкусно. Дедо Скръц ни забърка и доматен сос по негова рецепта. Продължаваме с едно прекрасно интервю с невероятно талантливата видинска художничка Цецка Александрова. Говорим за изкуство, красота, желание да научиш децата на магията да рисуват, любов по родният край...и за радостта от това да правиш изкуство! Като говорим за красота, то ще разберете и кои станаха "Мис и Мистър Козлодуй-2019" от организатора на конкурса Ивайло Йосифов. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31

Враца и Монтана се включват в "Нощ на литературата"

Европейската нощ на литературата ще бъде отбелязана в Монтана . Домакини са Регионалната библиотека "Гео Милев", Историческият музей и Художествената галерия "Кирил Петров", където по едно и също време ще бъдат прочетени откъси от произведения на съвременни европейски автори. В библиотеката ще бъдат представени творби на писатели от Австрия, Италия,..

публикувано на 07.10.20 в 13:47