Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2019 година

7 600 ученици посрещнаха видинските училища. "Учебната година в област Видин започна нормално, навсякъде има учители." Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. 522- ма първокласници в област Видин прекрачиха днес за първи път прага на родното училище.

Над 400 са ученици в 19 паралелки посрещна Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. 70 са новопостъпилите осмокласници. От тази година в училището приема осмокласници и в специалностите "Приложен програмист" и "Промишлена електроника".

Учениците на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" днес прекрачиха за първи път прага на обновената си училищна сграда. През миналата учебна година те учеха в други учебни заведения във Видин, защото в тяхното течеше мащабният ремонт, финансиран със средства от Европейския съюз. Все още не е приключило изграждането на новата спортна зала в двора, но строителните дейности няма да пречат на учебния процес, категорични са изпълнителите.

С празнична програма посрещнаха новата учебна година в единственото в региона училище по изкуствата- Средно училище “Св. Св. Кирил и Методий“ във Видин. През тази учебна година тук ще учат 400 ученици в 20 паралелки и една подготвителна група от 12 деца на възраст от 5 и 6 години.

620 ученици от които 74 първокласници, прекрачиха прага ОУ"Иван Вазов" във Видин. Директорката Пролетка Цветкова в словото си обеща както всяка учебна година и тази да бъде успешна за ученици и преподаватели.

523-ма ученици и още 19 деца от подготвителната група прекрачиха прага на Основно училище "Любен Каравелов" във Видин. За обучението им се грижат 49 висококвалифицирани преподаватели.

Над 1000 ученици посрещна в първия учебен ден Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Първокласниците, които са 74 деца в три паралелки, прекрачиха прага на сградата на Основно училище "Отец Паисий", където ще учат и учениците до седми клас. В училище "Любен Каравелов" ще се обучават учениците от гимназиален етап. Ремонтът на най-старото училище във Видин продължава. Очакванията са през пролетта той да приключи, каза директорът Венци Станев.
След ремонта старата сграда на училището ще бъде изцяло обновена с басейн и нова спортна зала.

Училищата в община Белоградчик са готови за новата учебна година и днес те посрещнаха над 500 деца.
С две паралелки осмокласници започва учебната година в СУ "Христо Ботев" Белоградчик.

Ръководството и персоналът на видинската детска градина "Синчец" призоваха родителите да не купуват цветя за първия учебен ден, а да дарят средствата в специално разположени за целта кутии до входовете на детското заведение. Кампанията е в помощ на 15-годишната Камелия Цолова, ученичка във видинското училище Любен Каравелов, която се нуждае от операция в австрийска клиника заради тежко заболяване.

С нови легла, играчки и книжки започна новата учебна година детската градина в село Бързия, община Вълчедръм. За дарението разказа организаторът на дарителската кампания и координатор на фондация "Искам бебе", Здравка Гергова. В детската градина трябва да бъде сменена и дограмата, за което също се търсят спонсори.

С 20 по-малко са първокласниците във Враца и училищата в селата от общината
в сравнение с влезлите през миналата нова учебна година. Ако днес прага прекрачиха 530 първолаци, то миналата година на 15 септември това сториха 550. Тази година в детските градини на община Враца ще се обучават над 2 300 деца.

Новата учебна година в ППМГ "Акад Иван Ценов“ – Враца стартира с акцент на професионалното образование
. За първи път в училището е разкрита професионална паралелка в VIII клас със специалност "Приложен програмист“.  Общо 885 ученици ще се обучават през тази учебна година в гимназията.

Училищата в община Мездра са готови да посрещнат учениците си.
По последни данни в първия ден на учебната 2019/2020 година, в двете средни и трите основни училища в община Мездра ще се обучават 1 214 ученици. 


Близо 2 700 ученици от община Лом  влизат в класните стаи за новата учебна година, а 187 деца за пръв път ще прекрачат училищния праг. В 9 от 11 училища има маломерни паралелки, заради липсата на достатъчно ученици. 


Продължават да се увеличават заетите лица на пазара на труда във Враца и областта, сочат данните на Териториално статистическо бюро Северозапад. През второто тримесечие на 2019 година общият брой на заетите лица в региона на 15 и повече навършени години е 60 900, от които 33 500 са мъже, а 27 400 жени.

От днес избирателите могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване
за предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пътуващ фестивал на автентичната култура на живи човешки съкровища от България и Румъния, ще се проведе в област Видин в периода от 17 до 21 септември. Фестивалът ще гостува на селата Горни Лом, Раковица, Ново село, Антимово и Капитановци. В продължение на пет дни, 150 изпълнители от Видинско, Монтанско и Окръг Долж от Румъния ще представят на местните жители, гости и туристи, автентични и интересни песни, танци и ястия, характерни за региона, от който идват. Началният час на фестивалните дни е от 17:00 часа на площадите в населените места.

Поради извършване на ремонт на пътен надлез на път Е 79 в румънската част преди ГКПП "Дунав мост 2 Видин - Калафат", от днес до 24 септември е въведена временна организация, като движението на превозни средства от България към Румъния ще се осъществява в едната от двете ленти на пътното платно. Участъкът ще бъде сигнализиран със съответните пътни знаци, съобщават от ръководството на съоръжението.

Тази вечер във Враца с празничен камбанен звън ще бъдат посрещнати мощите на Св. Климент ОхридскиТе ще бъдат донесени  в града за благословение и по повод на тържествата, посветени на един друг български светец и будител - Софроний епископ Врачански.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30