Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На училище беше много весело - спомня си 95 -годишният учител Гано Спасов

4
Снимка: личен архив


В "Памет Нашенска" днес отново поглеждаме към първия учебен ден, но през погледа на Гано Спасов- учител от едно друго време. Той е роден през 1925 година в монтанското село Славотин.....

Гано Спасов е роден през 1925 година в село Славотин, Монтанско. Семейството му е земеделско, от рано се научава на труд и работа. През 1932 година тръгва на училище в родното си село. После учи в гимназията в Берковица. Продължава да учи във Враца в института за начални учители. От малък пее много хубаво, мечтата му е била да пее в хор. Тази своя мечта осъществява, когато идва във Видин. Започва да пее в хор"Боян Чонос" като тенор и така 30 години. 

"Първият учебен ден беше на 15 септември, много ни посрещаха. Имахме много добър директор Христо Качев от село Габровница. Когато започваше да говори всички онемяваха. Първият ми учител беше от село Винище. Тогава не знаехме нищо и всичко научавахме в училище, на таблата пишехме и след това изтривахме с гъбичка. Нямахме тетрадки. Вече във второ тделение започнахме на тетрадки. На празници, на Кирил и Методий донасяхме много цветя. И беше много весело. Учителите много игри ни създаваха, хора, пеехме заедно с учителя.“

Във Видин Гано Спасов започва работа като начален учител. Изкарва пет випуска. Обича децата и те му отвръщат със същото.  И сега всички негови ученици си спомнят с любов за този благ учител:

"Тогава беше много тържествено. Помня всичките си деца. Дадоха ми първи клас с колежката Кирилова. Когато въведохме децата, всички носеха цветя. Децата бяха много подготвени. Имам ученици добри, пет випуска. Много е важна мисловната част, без мисъл няма да може да решава задачите. Това се постига с много труд, с много обяснение, старание. Има случаи, когато децата не могат. И аз какво правя - викам ги следобяд и им помагам и така те успяваха да постигнат целта."

В момента Гано Спасов живее във Видин сам. Дъщерите му живеят в София. Има две правнучки. Едната продължава неговата мечта да пее професионално. Записала е Консерватория.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00