Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Археолози търсят западната порта на крепостта Бонония във Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Започна новият археологически сезон в римската крепост Бонония във Видин. Проучването се ръководи от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който бе начело на археологическия екип и през предходните години. Задачата на екипа през този сезон ще бъде да разкрие западната порта на Бонония, обясни археологът:

"Започваме един напълно нов сектор, той се намира точно до кула №8, която проучваме от 2014 година. Имаме големи надежди в следващите години да направим една сериозна научна програма с цел пълното разкриване на западната крепостна сетна на Бонония, след което да последва и нейното експониране и социализиране. Преди години, когато е строено училище "Вела Пискова" /днес ПТГ "Михалаки Георгиев"/, е открита кула №5. Кула №8 е открита през 1989 година при строителството на един блок. Между двете кули трябва да се намира западната порта, тоест в терена, в който започваме работа днес, трябва попаднем на западната порта на Бонония."

За първи път проучването на римската крепост е подкрепено от Министерството на културата. 10 000 лева са отделени от държавната целева субсидия за археологически разкопки с продължителност около месец. Бонония е изключително интересен обект, каза доц. Димитров:

"Тя по подобие на Рациария започва още от 1 век. Първите данни, които имаме, са от втората половина на 1 век, от династиите на Флавиите. Тогава Бонония се създава като военен лагер, като център на отбраната на Римската империя. От това време са и едни от най-хубавите находки, открити от Йорданка Атанасова, която е била уредник в Регионалния исторически музей и е извършила много спасителни разкопки, сред които е известната бронзова глава на император или висш военен. През 2-3 век е най-големият разцвет на Бонония, който превръща този бивш римски център в сериозен римски град и през 4,5 и 6 век Бонония става най-сериозно укрепeният център по долнодунавския бряг. Стените, които ние проучваме в монета, са с ширина от 4 метра, което е уникално за българските земи..."

След като бъде проучена напълно, Бонония може да бъде социализирана и превърната в археологически парк, добави археологът.

Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода. Първото нещо, което нашият Господ прави, е да..

публикувано на 22.05.22 в 08:00

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15