Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ловен събор събира ловците от Мездра и Роман

Снимка: Петко Котларски
На 21 септември Сдружение "Ловно-рибарско дружество Мездра - Роман" ще проведе ловен събор на на стрелбището в местността "Емирски мост" край град Мездра.


"Вече от доста години се провежда този ловен събор. Събираме колегите ловци. Има курбан-чорба, весело е, танцов състав задължително участва. Идеята е колегите ловци да се събират от различните краища на сдружението ни", каза Светлин Попов- организатор по лова в сдружението.

Ловците са около 1100, в 28 дружинки на територията на общинитe Мездра и Роман. Съборът се организира преди откриването на сезона на групов лов на диво прасе.

"Покрай Африканската чума не е ясна датата на откриването. Предполага се, че ще бъде 28-мо число на месец септември. Досега се откриваше първата събота на месец октомври." 


Последните два месеца при индивидуалния лов на диво прасе са отстреляни над 25 диви прасета. В региона няма случай на заболели  диви свине.

СнимкаВ "Еко Свят" говорим и за лятното училище по риболов "Синьо лято", което се проведе юли и август край язовир Долна вода до Монтана. Два месеца над 100 деца от различни училища в общината учиха на открито за природата и животните. Инициативата проведоха ловно- рибарско дружество "Огоста", Общинският съвет по наркотични вещества в Монтана и доброволци от Българския червен кръст.

"Дисциплинирани бяха децата, със желание нещо да научат. Всичко ни беше над очакванията. Ние не разполагаме с някакъв бюджет. Всичко това са пари на дружеството, което се издържа от членски внос. И колегите от дружеството се справиха чудесно", заяви Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарско дружество "Огоста".

И третата тема в предаването е за "Резиденция баба". 15 градски хора живяха 21 дни в три видински села. Помагаха на възрастните хора, търсиха и записваха истории за местния фолклор и бит. В края на престоя всяка една от групите трябваше да организира заключително събитие.

Фейсбук - Резиденция Баба"По тяхна инициатива направихме една изложба със стари носии и стари предмети и хората от селото толкова много й се радваха. Те знаят, че са добре дошли отново. Щастлива съм и че подеха една кампания за набиране на нови книжки за читалището, за което безкрайно им благодаря отново. Те имат и други идеи, но засега не ми се иска да ги коментирам", каза Даниела Георгиева- секретар на читалище "Наука-1925" в село Синаговци.Светлана Николова, личен архив"Хората, които бяха при нас, сложиха край на престоя си с едно мероприятие- приготвиха рибена чорба. Всеки един от тях представи по нещо. Имаше полза от престоя им тук. Все едно, че бяха едни от нас. Беше хубаво преживяване", заяви Надя Георгиева- секретар на читалище "Съзнание-1928" в село Кошава.
НЧ- Неговановци"Нашите резиденти решиха да си направим "Хайде на хорото". Духова музика, всички облечени в носия и така се хванахме заедно на голямо хоро. Имахме кулинарна изложба. Помолиха хора от селото да сготвят местни ястия- влашки сарми, питки, баници, торти, качамак. На това тържество всеки един можеше да разгледа битовия кът, който бяха устроили самите резиденти. Много неща бяха издирали. Все още идват в читалището хора, които носят старинни предмети. Радвам се, че тръгна началото от тях", допълни Мариана Димитрова- секретар на читалище "Светлина-1928" в село Неговановци.


Петимата резиденти пък показали умения в завиването на влашки сарми с лозови листа. Домакините ги изпратили с подарък- кошница с домашно приготвени: кисело мляко, лютеница, туршия, шарена сол, шити битови кърпички.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31

Враца и Монтана се включват в "Нощ на литературата"

Европейската нощ на литературата ще бъде отбелязана в Монтана . Домакини са Регионалната библиотека "Гео Милев", Историческият музей и Художествената галерия "Кирил Петров", където по едно и също време ще бъдат прочетени откъси от произведения на съвременни европейски автори. В библиотеката ще бъдат представени творби на писатели от Австрия, Италия,..

публикувано на 07.10.20 в 13:47