Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пеша или с колело- по-екологичният начин на предвижване

Снимка: Радио ВИДИН

"Безопасно ходене и колоездене" - това е темата на "Европейска седмица на мобилността" за 2019 година. Инициативата се провежда всяка година в периода 16-22 септември, като целта е да се предизвика повече движение във хората и ползването на алтернативни методи за придвижване. Тази година мотото е "Върви с нас!". РЗИ - Видин се включи в Европейската седмица на мобилността, като насърчи служителите да се предвижват за и от работа пеша или с велосипеди.


"Чрез насърчаването на хората да ползват устойчиви видове транспорт, например придвижвайки се пеша или с колело, можем да намалим въглеродните емисии, да подобрим качеството на въздуха и да превърнем градските райони в по приятни места за живот и работа." - каза Наталия Милкова, психолог в РЗИ - Видин.


Колоезденето е начин да преборим един от бичовете на нашето съвремие - обездвижването. Мнението е на видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, когото вероятно сте виждали с колело в града. По думите му, ако хората повече ходят пеша, карат колело и изобщо по-често извършват физическа активност, те ще бъдат по-здрави. 

"Колоезденето е нещо прекрасно, което според мен много видинчани използват и практикуват, защото града е равен, с прекрасни градини и с невероятни гледки към река Дунав. Всеки ден идва и си тръгвам от работа с колело. Много често се шегувам, че ако имам възможност пих издал заповед във Видин да се забранят колите и хората да ходят пеша и с колелета. По-малко ще боледуват и аз по-малко ще работя" - допълни д-р Цветан Ценков

Как видинчани се предвижват до работното си място.

"С автомобил ходя до работа, няма как 30 километра са... Ние сме от активните граждани и ходим до работа пеша. Това е здравословно, положително е за всички и дава добър пример...Аз съм върл пешеходец и като работех, въпреки че работата ми се намираше извън града се предвижвах пеша... Има ли движение, има и живот, няма ли движение- и планетата умира" -споделиха запитаните.

Телата ни са създадени за да се движат, но вкопчвайки се в работната обстановка, трудно ни остава време за да го правим. Голяма част от ежедневието ни се състои от седене на едно място- в трафика, на бюро или пред екран. Според изследвания, градовете, които насърчават ходенето и колоезденето, вместо да се ползват личните превозни средства, са по-привлекателни, с по-малко задръствания и по-високо качество на живот. В крайна сметка, всеки прави своя избор.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31

Враца и Монтана се включват в "Нощ на литературата"

Европейската нощ на литературата ще бъде отбелязана в Монтана . Домакини са Регионалната библиотека "Гео Милев", Историческият музей и Художествената галерия "Кирил Петров", където по едно и също време ще бъдат прочетени откъси от произведения на съвременни европейски автори. В библиотеката ще бъдат представени творби на писатели от Австрия, Италия,..

публикувано на 07.10.20 в 13:47