Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пеша или с колело- по-екологичният начин на предвижване

Снимка: Радио ВИДИН

"Безопасно ходене и колоездене" - това е темата на "Европейска седмица на мобилността" за 2019 година. Инициативата се провежда всяка година в периода 16-22 септември, като целта е да се предизвика повече движение във хората и ползването на алтернативни методи за придвижване. Тази година мотото е "Върви с нас!". РЗИ - Видин се включи в Европейската седмица на мобилността, като насърчи служителите да се предвижват за и от работа пеша или с велосипеди.


"Чрез насърчаването на хората да ползват устойчиви видове транспорт, например придвижвайки се пеша или с колело, можем да намалим въглеродните емисии, да подобрим качеството на въздуха и да превърнем градските райони в по приятни места за живот и работа." - каза Наталия Милкова, психолог в РЗИ - Видин.


Колоезденето е начин да преборим един от бичовете на нашето съвремие - обездвижването. Мнението е на видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, когото вероятно сте виждали с колело в града. По думите му, ако хората повече ходят пеша, карат колело и изобщо по-често извършват физическа активност, те ще бъдат по-здрави. 

"Колоезденето е нещо прекрасно, което според мен много видинчани използват и практикуват, защото града е равен, с прекрасни градини и с невероятни гледки към река Дунав. Всеки ден идва и си тръгвам от работа с колело. Много често се шегувам, че ако имам възможност пих издал заповед във Видин да се забранят колите и хората да ходят пеша и с колелета. По-малко ще боледуват и аз по-малко ще работя" - допълни д-р Цветан Ценков

Как видинчани се предвижват до работното си място.

"С автомобил ходя до работа, няма как 30 километра са... Ние сме от активните граждани и ходим до работа пеша. Това е здравословно, положително е за всички и дава добър пример...Аз съм върл пешеходец и като работех, въпреки че работата ми се намираше извън града се предвижвах пеша... Има ли движение, има и живот, няма ли движение- и планетата умира" -споделиха запитаните.

Телата ни са създадени за да се движат, но вкопчвайки се в работната обстановка, трудно ни остава време за да го правим. Голяма част от ежедневието ни се състои от седене на едно място- в трафика, на бюро или пред екран. Според изследвания, градовете, които насърчават ходенето и колоезденето, вместо да се ползват личните превозни средства, са по-привлекателни, с по-малко задръствания и по-високо качество на живот. В крайна сметка, всеки прави своя избор.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56