Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й.Малджански, агроексперт: Нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!

Снимка: Жоро Александров


На прага на новия политически сезон- и у нас, и в Евросъюза, и в навечерието на приемането на новата Обща селскостопанска политика, която сегашните евродепутати трябва да гласуват- своите виждания за това може ли земеделието у нас да бъде спасено и как ще стане това, споделя Йордан Малджански от Враца. Той е аграрен специалист и е убеден, че в земеделието се наливат много пари, от които обаче няма ефект. Какво не направихме и какво трябва да направим. 

"Допуснати са много, хиляди гафове. Селата са обезлюдени и разтурени, хората са отчаяни, защото нямат поминък.  Не се вижда светлина в тунела. Трябва да има промяна, някой трябва да започне да задава въпроси къде отидоха парите от двата програмни периода, след като в аграрния сектор са налети 18 милиарда- няма никакво съживяване. Нямаме и 1/3 от млякото, което сме произвеждали. Млякото е спаднало до 520 хиляди тона, в същото време изхранването на нацията става с имитиращи продукти- това не е истинско и води до заболявания. Тези, които отидоха в Европарламента трябва да се насочат точно към това- промяна на ОСП в друга насока. Проблем е, че в нито една комисия нямаме членове, а зам.-членовете нямат права..."
Според Йордан Малджански, и Африканската чума при нас е следствие от некомпетентни управленски решения:

"Секторът е тотално обезглавен. Нямаме експерти, които да оглавят различните производства. Ние онаследихме едно добре организирано свиневъдство, имаше експерти, имаше институти, които правеха технологии за производство. Сега няма кой да напише технология. Сменяме механично нещата, без да се взема под внимание факта, че старата технология работи на база ваксиниране на животните- сега това го няма и трябва животните да бъдат обезопасени по някакъв начин... Некомпетентност по цялата верига. Пренасянето на африканската чума става единствено и само от дивите свине, а борбата с африканската чума беше една измислена ограда, което е смешно, и струваше 1 милион. Някой трябва да понесе отговорност. Трябваше като в Белгия, където не допуснаха заболяването- мобилизираха армията, влязоха в горите и избиха всичко диво, спряха сечта, спряха движението в горите... При нас оставихме дивите прасета да се разхождат и разчитахме на случаен ловджия. Не, така не се действа. Мобилизира се целият държавен ресурс. Оставихме източно-балканската порода да се развъжда, в ловните стопанства също не е направено нищо- не видях нито едно избито прасе. В същото време притиснаха чичо на село да си заколи прасетата- да отклоним вниманието и да имитираме някаква дейност..."
Агроекспертът смята, че решенията в сектора трябва да се взимат от експерти, каквито у нас липсват, а браншовите организации у нас имитират дейност. 
"В земеделието се наливат много пари, от които обаче няма ефект. Парите, които се дават в земеделието, не стимулират производството, а то трябва да се подпомага"- смята Йордан Малджански и предлага конкретни решения:

"Написал съм една "Програма за спасение на България". С нея се прави нов аграрен модел. Хората знаят да работят, стига да имат опора в държавата. Поверяването на целия сектор на дивия пазар няма да го спаси, ще продължаваме да потъваме. Трябва да има стимули за хората и да им кажат как да работят- с технология на производство- това гарантира развитие и печалба. Ще се стимулира развитието на производтвото, съобразено с европейските норми за хранене. Трябва да знаем какво искаме да произведем и да потърсим хора, които да го произведат. Това е насрещната програма."

Йордан Малджански коментира и темата за намаляването на ДДС за основните храни. Според него намаляването на ставката няма да повлияе на цената на продукцията:

"Това няма да повлияе върху падане на цените на храните, само че бюджетът ще намалее. Ролята на ДДС-то трябва да е обратната- с парите да стимулираме хората да произвеждат храни- това е най-социалното нещо, а не да са за заплати, редене на плочки и правене на магистрали. Тези 22 % трябва да се върнат на онзи долу, който създава, за да му се увеличат доходите... Тук нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!"

Свое виждане за ситуацията в сектор земеделие има и кметът на мездренското село Брусен- Георги Николов. Наскоро селото  се прочу с това, че жителите му масово изклали домашните си свине след грешно издадена заповед, че селото им попада в 20-километровата санитарна зона. Общо 23 са домакинствата, които отглеждали 39 свине, спазили заповедта. По-късно хората бяха обезщетени. Въпреки това, кметът ще настоява- за жителите на селото, които са изклали домашните си свине, да не важи едногодишния срок, в който стопаните се задължават да не гледат прасета. 

Георги Николов някога е бил активен земеделец, но смята, че у нас не се дава възможност на дребните производители- чуйте го в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40