Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Й.Малджански, агроексперт: Нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!

Снимка: Жоро Александров


На прага на новия политически сезон- и у нас, и в Евросъюза, и в навечерието на приемането на новата Обща селскостопанска политика, която сегашните евродепутати трябва да гласуват- своите виждания за това може ли земеделието у нас да бъде спасено и как ще стане това, споделя Йордан Малджански от Враца. Той е аграрен специалист и е убеден, че в земеделието се наливат много пари, от които обаче няма ефект. Какво не направихме и какво трябва да направим. 

"Допуснати са много, хиляди гафове. Селата са обезлюдени и разтурени, хората са отчаяни, защото нямат поминък.  Не се вижда светлина в тунела. Трябва да има промяна, някой трябва да започне да задава въпроси къде отидоха парите от двата програмни периода, след като в аграрния сектор са налети 18 милиарда- няма никакво съживяване. Нямаме и 1/3 от млякото, което сме произвеждали. Млякото е спаднало до 520 хиляди тона, в същото време изхранването на нацията става с имитиращи продукти- това не е истинско и води до заболявания. Тези, които отидоха в Европарламента трябва да се насочат точно към това- промяна на ОСП в друга насока. Проблем е, че в нито една комисия нямаме членове, а зам.-членовете нямат права..."
Според Йордан Малджански, и Африканската чума при нас е следствие от некомпетентни управленски решения:

"Секторът е тотално обезглавен. Нямаме експерти, които да оглавят различните производства. Ние онаследихме едно добре организирано свиневъдство, имаше експерти, имаше институти, които правеха технологии за производство. Сега няма кой да напише технология. Сменяме механично нещата, без да се взема под внимание факта, че старата технология работи на база ваксиниране на животните- сега това го няма и трябва животните да бъдат обезопасени по някакъв начин... Некомпетентност по цялата верига. Пренасянето на африканската чума става единствено и само от дивите свине, а борбата с африканската чума беше една измислена ограда, което е смешно, и струваше 1 милион. Някой трябва да понесе отговорност. Трябваше като в Белгия, където не допуснаха заболяването- мобилизираха армията, влязоха в горите и избиха всичко диво, спряха сечта, спряха движението в горите... При нас оставихме дивите прасета да се разхождат и разчитахме на случаен ловджия. Не, така не се действа. Мобилизира се целият държавен ресурс. Оставихме източно-балканската порода да се развъжда, в ловните стопанства също не е направено нищо- не видях нито едно избито прасе. В същото време притиснаха чичо на село да си заколи прасетата- да отклоним вниманието и да имитираме някаква дейност..."
Агроекспертът смята, че решенията в сектора трябва да се взимат от експерти, каквито у нас липсват, а браншовите организации у нас имитират дейност. 
"В земеделието се наливат много пари, от които обаче няма ефект. Парите, които се дават в земеделието, не стимулират производството, а то трябва да се подпомага"- смята Йордан Малджански и предлага конкретни решения:

"Написал съм една "Програма за спасение на България". С нея се прави нов аграрен модел. Хората знаят да работят, стига да имат опора в държавата. Поверяването на целия сектор на дивия пазар няма да го спаси, ще продължаваме да потъваме. Трябва да има стимули за хората и да им кажат как да работят- с технология на производство- това гарантира развитие и печалба. Ще се стимулира развитието на производтвото, съобразено с европейските норми за хранене. Трябва да знаем какво искаме да произведем и да потърсим хора, които да го произведат. Това е насрещната програма."

Йордан Малджански коментира и темата за намаляването на ДДС за основните храни. Според него намаляването на ставката няма да повлияе на цената на продукцията:

"Това няма да повлияе върху падане на цените на храните, само че бюджетът ще намалее. Ролята на ДДС-то трябва да е обратната- с парите да стимулираме хората да произвеждат храни- това е най-социалното нещо, а не да са за заплати, редене на плочки и правене на магистрали. Тези 22 % трябва да се върнат на онзи долу, който създава, за да му се увеличат доходите... Тук нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!"

Свое виждане за ситуацията в сектор земеделие има и кметът на мездренското село Брусен- Георги Николов. Наскоро селото  се прочу с това, че жителите му масово изклали домашните си свине след грешно издадена заповед, че селото им попада в 20-километровата санитарна зона. Общо 23 са домакинствата, които отглеждали 39 свине, спазили заповедта. По-късно хората бяха обезщетени. Въпреки това, кметът ще настоява- за жителите на селото, които са изклали домашните си свине, да не важи едногодишния срок, в който стопаните се задължават да не гледат прасета. 

Георги Николов някога е бил активен земеделец, но смята, че у нас не се дава възможност на дребните производители- чуйте го в звуковия файл. 

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31