Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов параклис "Свети дух" откриват във Василовци

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Нов параклис, наречен на "Свети Дух" ще бъде открит утре в село Василовци, община Брусарци. Той е изграден изцяло  със собствени средства на жителите на селото и се реализира с доброволен труд и дарения от фирми и хора, свързани със селото. Голяма част от средствата е дарил и известният хирург проф. Иван Гаврилов, обясни в аванс един от инициаторите за градежа, Цветанка Трайкова:

"В събота от 7:30 часа сутринта ще започне утринната литургия, а после и освещаването на параклиса. Ще дойде и НВП Видинският митрополит Даниил, както и други свещеници.

На 100 процента параклисът е изграден от дарения. Около 90 жители на селото, както и такива, които по някакъв начин са свързани с него, са дарили средствата. И по 5 лева имаме дарения, и по 10, 20, 50 и повече. Дарени са ни и иконите.
Той наистина стана много хубав, а моят съпруг почти сам го и построи".

"Интересното е, че във Василовци вече има две църкви, които са действащи. "Нашето село е известно в района с почитта си към традициите и християнската вяра", коментира факта Цветанка Трайкова:

"В селото наистина имаме два храма на името на "Св.Георги", а параклисът се намира в края на село Василовци. Навремето там е било село Александрово до 1951 година. После е присъединено към Василовци, което станало доста дълго село. От нас до центъра е 3 км. Ето защо тук хората пожелаха също да си имат параклис. Той носи името на духовния покровител на селото. Нашата инициативна група реши параклисът да бъде осветен по-рано, за да започне и функционирането му. Намира на пътя от Лом за Белоградчик, вижда се от всички преминаващи автомобили, хората спират и му се радват, защото той е съграден наистина с много любов и това личи. 

Параклисът е изографисан от художника на ломското читалище. Градили сме го близо две години. Започнахме с много малка сума бавно и спокойно. На 8 септември 2017 година започнахме и ето сега, почти е готов. След освещаването му ще довършим работата. На събраната сума има голяма отчетност. Хората ни повярваха и се включиха с такова желание, че някои дори даряват пак- например дали са някаква сума, а след две седмици идва някой и носи икона...", обяснява Цветанка Трайкова.

Вижте още

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07