Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов параклис "Свети дух" откриват във Василовци

Снимка: Радио ВИДИН, Архив

Нов параклис, наречен на "Свети Дух" ще бъде открит утре в село Василовци, община Брусарци. Той е изграден изцяло  със собствени средства на жителите на селото и се реализира с доброволен труд и дарения от фирми и хора, свързани със селото. Голяма част от средствата е дарил и известният хирург проф. Иван Гаврилов, обясни в аванс един от инициаторите за градежа, Цветанка Трайкова:

"В събота от 7:30 часа сутринта ще започне утринната литургия, а после и освещаването на параклиса. Ще дойде и НВП Видинският митрополит Даниил, както и други свещеници.

На 100 процента параклисът е изграден от дарения. Около 90 жители на селото, както и такива, които по някакъв начин са свързани с него, са дарили средствата. И по 5 лева имаме дарения, и по 10, 20, 50 и повече. Дарени са ни и иконите.
Той наистина стана много хубав, а моят съпруг почти сам го и построи".

"Интересното е, че във Василовци вече има две църкви, които са действащи. "Нашето село е известно в района с почитта си към традициите и християнската вяра", коментира факта Цветанка Трайкова:

"В селото наистина имаме два храма на името на "Св.Георги", а параклисът се намира в края на село Василовци. Навремето там е било село Александрово до 1951 година. После е присъединено към Василовци, което станало доста дълго село. От нас до центъра е 3 км. Ето защо тук хората пожелаха също да си имат параклис. Той носи името на духовния покровител на селото. Нашата инициативна група реши параклисът да бъде осветен по-рано, за да започне и функционирането му. Намира на пътя от Лом за Белоградчик, вижда се от всички преминаващи автомобили, хората спират и му се радват, защото той е съграден наистина с много любов и това личи. 

Параклисът е изографисан от художника на ломското читалище. Градили сме го близо две години. Започнахме с много малка сума бавно и спокойно. На 8 септември 2017 година започнахме и ето сега, почти е готов. След освещаването му ще довършим работата. На събраната сума има голяма отчетност. Хората ни повярваха и се включиха с такова желание, че някои дори даряват пак- например дали са някаква сума, а след две седмици идва някой и носи икона...", обяснява Цветанка Трайкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00