"Неделник" от 29 септември 2019 година

16
Снимка: Красимир Каменов

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич, Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино". Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По пътя на съкровищата". Получих разрешение да пуснем озвученият му разказ по радио Видин. А пък Бисер Ангелов го бе подготвил с музикална подложка. За книгите, хората, мечтите и страстите ще стане дума също в "Неделник"-а. Говори Александър Кръстев, един млад книгопочитател и книгоизследовател, основател на най-голямата онлайн медия за книги у нас "Аз чета.ком". Той участва в литературния фестивал "Враца - книжен град", който се проведе в града от четвъртък до събота. С Александър Кръстев ни среща кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Помните ли Иво Стоянов- Горския, който в началото на годината ни представи книгата си "Приказки от дядо и баба". Приказки възстановени по спомени от напевните и омагьосващи думи на баба му и дядо му от село Киреево. Той има нова книга наречена "Истории и случки от най- северозапада". Това са истории на които той е бил свидетел, когато е работил като горски. В книгата са включени и пословици и поговорки, но на местния диалект. Всъщност другото интересно е, че той е продавал книгата си и на видинският панаир. Да, той е бил единственият с книги на панаира. Авторът на "Български народни приказки", "Български народни приказки от Македония" и "Баба Марта и месеците", Слави Ганев е подготвил нова интересна книга свързана с българския фолклор. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук: "Новата книга вече в ръцете на Христо Блажев и Ваня Майсторска. До Коледа ще е по витрините. Още една тухла към купчината и май... това е... Всяка кост в тялото ме боли след нея. Измина достатъчно време, за да повярвам, че всяка страница е нов шип в ставите." По негово желание няма да разкриваме заглавието на книгата, а само леко ще разкрием сюжетната нишка. В края на лятото ви представих "Голяма книга на българските празници и обичаи" - ценна енциклопедия за обредния ни календар. Автори на тази дългоочаквана книга са доц. д-р Вихра Баева и доц. д-р Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - известни изследователи на традициите, характерни за българския празничен календар, както и на различни страни от обредността, фолклорната символика, съвременните аспекти на обичайните практики и др. На 24 септември бе официалното представяне на книгата и ще чуете един запис на Илка Димитрова от Радио Българя с доц. Веселка Тончева. Изданието е предназначено за широк кръг читатели, които имат интерес към фолклора ни или искат да опознаят в дълбочина кръговрата от български обичаи и обреди. За акцентите, заложени в "Голяма книга на българските празници и обичаи" разказва доц. Веселка Тончева. Естествено и Дедо Скръц отново ни готви. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Туристическият потенциал на Берковица

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52