Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 октомври 2019 година

| обновено на 01.10.19 в 18:19
Дунав мост 2, снимка от дрон
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите- Монтана проверява сигнал за нефтено петно в река Дунав при Видин. Нефтеното петно е локализирано в района на Дунав мост 2.


Най-подходящото време за имунизация срещу грип е от месец октомври до края на годината. По данни на здравните власти противогрипна ваксина се използва при едва 3-4% от населението.


12 октомври е крайният срок за подаване на Заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на местните избори на 27 октомври. Това става чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет.


От днес ще бъдат намалени ограничителните зони в страната, обособени заради случаите на Африканска чума по свинете. Това ще стане след анализ на епизоотичната обстановка. Според министъра на земеделието Десислава Танева пикът на заболяването е преминал, но не и кризата. До момента в страната са регистрирани 79 огнища, които обхващат 200 квадратни километра. Загубите за бранша са около 20 процента. В засегнатите от заразата райони, близо 8 процента от територията на страната, бяха забранени горско-добивните дейности за два месеца. 

Общо 4 948 е броят на регистрираните безработни в област Видин през месец август. 


В област Враца безработицата е около 11%. В община Мездра, която е част от Врачанска област, безработните лица са 551-о. Висока е безработицата при хората със средно образование в Мездра.

6-и блок на АЕЦ" Козлодуй" получи от Агенцията за ядрено регулиране нов лиценз, който ще позволи продължаване на работата му през следващите 10 години.

Берковица, Белоградчик, Козлодуй и Мездра са сред българските общини, които могат да кандидастват за безвъзмездна финансова помощ  по Оперативна програма "Региони в растеж" по мярката за енергийна ефективност в периферните райони.

Броят на изоставените деца в област Видин е намалял тази година, а на успешно реинтегрираните в родните семейства се е увеличил. Към момента в регистъра на Регионална дирекция "Социално подпомагане" има вписани 96 професионални приемни семейства и 1 доброволно, като в 85 от тях са настанени 121 деца. 

От началото на годината в Регионалната здравна инспекция във Видин са постъпили 8 жалби за болнични, издадени в нарушение на изискванията и реда на норматоивната уредба. Тази година няма санкционирани лекари за болнични, издадени в нарушение на изискванията.


Две улици са асфалтирани във видинското село Кошава, за 27 хиляди лева. До края на тази година 4 улици в Кошава трябва да бъдат баластрирани. 



Община Белоградчик е отправила Покана за участие в обществена поръчка за доставка на специализирано оборудване на социалните услуги, предоставяни на територията на община Белоградчик.  Доставката на оборудването и обзавеждането ще се реализира в общинските звена, предоставящи социални услуги на територията на община Белоградчик.


Във връзка с установено отравяне на белоглави лешояди Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Дружество за защита на хищните птици започнаха наблюдения върху лешоядите в парка, за да се установи какви са пораженията върху този много рядък и защитен вид. 6 са намерените досега умрели белоглави лешояди. В момента се води разследване по случая. 



Новата си учебна и творческа година открива днес, 1 октомври, видинското читалище "Цвят". Новост е курсът по творческо писане и драма, насочен към ученици и възрастни. И тази година ще са активни школите по английски език, джаз танци, народни танци, изобразително изкуство, народно пеене, двата класа по пиано, фолклорният ансамбъл "Цвят" и смесеният хор Видин". 


Международният ден на възрастните хора - 1 октомври, по традиция бе отбелязан в офисите на териториалните поделения на Националния осигурителен институт.


Актуализация на пенсиите и приемането на Закон за възрастните хора, са проблемите, които стоят пред пенсионерите днес, каза председателят на Пенсионерския клуб „Мадона” в Белоградчик Симеон Илиев.

Община Берковица и клуб на туристите ветерани „Ком“ организират поздравителен концерт по случай Деня на възрастните хора. Събитието ще се проведе на 2 октомври /сряда/ от 17:30 часа в народно читалище „Иван Вазов-1872“ в Берковица.

Осмокласници от набор 1949-а от село Смирненски, общ. Брусарци се срещнаха в пенсионерски клуб "Надежда" в селото.

В началото на октомври започват дейностите в Общинския детски комплекс в град Козлодуй. Учебните групи за извънучилищни занимания ще работят в областите: изобразително и приложно изкуство; певческо и музикално изкуство; танц, ритмика и пластика; себепознание и личностно развитие; екология, грижа за птиците и експедиции сред природата, спорт и туризъм.

Училищна Телерик Академия - ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че ще приема кандидатури на ученици от 4 до 7 клас за обученията си по програмиране и дигитални науки във Враца до 6-ти октомври.



Козлодуй ще бъде домакин на IXX-та поред национална среща на младежките парламенти. Форумът ще се проведе през април, 2020 година.


Изложба по повод 110-годишнина от рождението и 60-годишнината от кончината на врачанския художник Борис Коцев е подредена в местната Художествена галерия "Иван Фунев"- Враца.


По-топъл октомври в сравнение с октомври на миналата година очакват синоптиците. В четвъртък времето над региона рязко ще застудее и ще завали дъжд.

Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни във ВРАЦА сигналът на Радио Видин на честота 94,4 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 02 октомври от 9 до 17 часа. Може да слушате РАДИО ВИДИН на честоти за Видин  - 97,1 мегахерца, за района на Белоградчик на 108,6 мегахерца и на 103,9 мегахерца за района на Монтана. Слушайте Радио Видин и през интернет на адрес - www.radiovidin.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00