Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образите на отминалата епоха в творчеството на Борис Коцев

Снимка: ХГ "Иван Фунев"


Самобиятният врачанин, под чиято четка неведнъж Враца и редицата български градове оживяват: това е Борис Коцев, заемащ осезаемо пространство в българската арт сфера през 40-те и 50-те години на миналия век. Последовател на движението за родно изкуство, авторът съживява образа на една отминала епоха. Проявява се като живописец, илюстратор, карикатурист, плакатист. 

"В малката зала на ХГ "Иван Фунев" сме подредили изложба по повод 110 години от рождението на Коцев - класик в изкуството на България. Роден е в нашия град през 1908 година. Изложбата е също така по повод 60-годишнината от неговата кончина. 27 негови творби могат да видят посетителите, 17 са живопис. Завършва декоративно изкуство в Художествената академия при проф. Дечко Узунов. Специализира стъклопис, стенопис и мозайка в Мюнхен при проф. Хилдебранд. Работи картини с масло и темпера, мозайка, илюстрация, приложна графика и панаирна украса. Има ярко изразен самобитен почерк, богато въображение и чувство за декоративност и стилизация. Коцев още в началото на творческия си път застава пред проблема за националното, затова е последовател на движението за родно изкуство, възникнало през 20те години на миналия век. Най-силният фактор в обаятелния му стил е усетът за ценностите, чувството към модерна и смислова интерпретация. От индустриалния пейзаж, та до легендата, от библейското иносказание, та до бивотата сцена - това е тематичният диапазон на Борис Коцев. Този художник пресъздава атмосферата на някогашния градски и селски живот, улавя всеки момент, интимно го обрисува", разказва за кариерата на художника, работещ в областта на монументалната живопис, мозайката и пространственото оформление Христо Божков, главен уредник на ХГ "Иван Фунев".

Борис КоцевПроекти за мебели, текстил и керамика, както и активно сътрудничество с предприятията и производители, са сред другите дейности в плодотворния път на Борис Коцев. Творчеството му - голямо и ценно, все още остава непроучено в цялост и не толкова популярно. През 1979 г. е организирана негова посмъртна изложба в памет на Коцев, а основен инициатор е Димитър Грозданов. За списание "Лада" през 1979 г., той пише: "Един от най-странните и най-завършените художници, вживели се в българския фолклор, Борис Коцев изгражда личния си, неповторимо обаятелен стил, благодарение на тънкия си усет към ценностното в народното изкуство".

"Доминиращият декоративен подход при решаване на художествените задачи не е приет, за сметка на съдържателната страна на творбите. Орнаментът, детайлът, аксесоарът - те играят собствена роля, за да допълват информация за епохата, събитието. Коцев винаги извлича актуалното. В него съществува вродена чувствителност към фолклорното. В изкуството на Борис Коцев се срещат националното и модерното, художествената традиция и съвременния поетически изказ. От 1936 година той участва в редица изложби, има и две самостоятелни в София, както и една в Будапеща. Умира през 1959 година".

Изложбата може да бъде видяна до края на месец октомври. 

"Каня всички, има какво да се види. Това изложение може да е полезно, особено за учениците, в тяхното съзряване".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10