Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадох бъдещето си благодарение на пеенето, казва 94-годишният хорист Гано Спасов

2
Снимка: Радио Видин


Гано Спасов е роден през 1925 година в село Славотин, Монтанско. Семейството му е земеделско, от рано се научава на труд и работа. През 1932 година тръгва на училище в родното си село. Понеже има отличен успех продължава  в гимназията в Берковица. Кандидатства във Враца в института за начални учители, приемат го поради факта, че пее много добре. Живее в Орешец. Премества се в Покрайна, където работи като учител. От малък пее много хубаво, мечтата му е била да пее в хор. Тази своя мечта осъществява, когато идва във Видин през 1962 година. Започва да пее в хор"Боян Чонос" като тенор и така 30 години.  Във Видин започва работа като начален учител. Обича децата и те му отвръщат със същото.  Всички негови ученици си спомнят с любов за този благ и добър учител, Гано Спасов.

В момента Гано Спасов живее във Видин сам, жена му е починала. Дъщерите му живеят в София. Има две правнучки. Едната продължава неговата мечта да пее професионално. Записала е Консерваторията.

Детството
"Моите родители са селяни хора, но много трудолюбиви. Имах брат и сетра. Сестра ми беше най-голяма, родена 1920 година. 1932 година постъпих в първо отделение. Нямаше учебни стаи и в общината ни заделиха една стая да учим, бяхме 30 деца. Учехме и пишехме на табла с калем. Беше много весело, играехме хора и пеехме. Обичах да пея много. Може би от майка ми прихванах тая дарба и ми остана за цял живот, тя пееше много хубаво. След това учих две години в Монтана, тогава Фердинанд. Но беше много бедно с квартирите и храната. Баща ми се захвана да събира яйца на селкоопа, идваше и на една кръчма ме записа да се храня на обед и вечер. В училище ми вървеше най-много пеенето."
 
Политиката

"Политиката е лоша работа, всичко, с което се захваща трябва да знае накъде отива. Явиха се комунизъм, земеделски  съюз. И ние понеже сме деца от село, започнаха с нас. Станахме земсисти. И във Враца се запознахме с висши ръководители. Привличахме младежи, интересно нямаше, а това, че се застрашава собствеността на селянина. Земсът и земеделският съюз искаха да има частна собственост. Такава беше борбата. Ние не сме се борили много. Когато си отидохме на село правехме вечеринки.  Точно на тази вечеринка след два дена си тръгваме за Враца да учим. Обвиниха ни, че сме разпространили листовки с пречупени кръстове. А това не беше вярно. Затвориха ни 14 човека.... Шест дена без хляб и без вода...
След падането на комунизма след 1989 година  ме викаха, но аз отказх. Не ми трябва, не искам да се занимавам нито с пари, нитос политика. Аз съм по друга линия, по пеенето."

 Най-важният момент в живота му

"Това се случи 1948 година, взеха ме трудовак. В едно училище спяхме. Работихме много. Научих и трудоваците да пеят един марш. Хранеха ни със сушено зеле пълно с червеи. Дойде трудовият ансамбъл под диригенство на Киркор Киркоров. След концерта, който изнесоха, той се обърна се към нас и ни казва :"Има ли някой ,който желае да изпее нещо?" Аз това и чаках. Надигнах се, но някой ме удари по рамото и ми каза:"И да те приемат, няма да те пусна!" Все едно че някой ме поля с кипяла вода. Това е бил политическият. Не съм го виждал. Аз се смутих, седнах. Изпълнителен бях. Защо не отидох, па каквото сабя покаже... И така той ми прекърши живота завинаги...."

Хор "Боян Чонос"
"31 години съм бил редовен хорист, от 1963 до 1994. В подготовката на хора имаше много живот, много песни, много работа. Аз участвах в мъжкия състав, в камерния и в смесения."   


Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35