Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Снимка: Wrap Around
Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата. 


Восъчните кърпи са познати по света, но доскоро не са произвеждани в България. Изделието се прави от памучен плат, импрегниран със смес от пчелен восък, дамар смола, и масло от жожоба.

"Това ги прави перфектни за моделиране. Успяват да запазят храната свежа, използват се за хлябове, зелени билки, да си прибереш остатъка от храна в хладилника", каза Петър Захариев.

"Разликата е там, че восъчните кърпи, които произвеждаме ние са за многократна употреба. Имат живот от няколко месеца до година. Което ги прави доста добър заместител на еднократната пластмаса", допълни Калина Мазгалова.

Могат да се използват и за замразяване на продукти, единствено не се препоръчват за съхранение на сурово месо. За разлика от пластмасата, восъчните кърпи се разграждат в природата от 6 до 8 месеца.

Wrap AroundЦелият производствен процес се извършва ръчно.

"Изцяло ръчен е трудът ни, което намалява въглеродния отпечатък, който оставяме след себе си. Самата ни техника е с ниска мощност, за да нямаме голям разход на енергия и ресурси", каза Калина Мазгалова.

Калина и Петър основно работят чрез социалните мрежи, отскоро продават и в магазини, главно за здравословно хранене. Имат линии за децата, дома и планината- "Back to school", "Back to the forest" и "Back home".

"Селектирали сме размерите и цветовете на кърпите, така че да съзпадат с нуждите на потребителите",
обясни Петър Захариев.

Екипът на Wrap Around вече предлага брандиране и изготвяне на дизайн за фирмени събития и подаръци.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Туристическият потенциал на Берковица

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52