Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аронията- непозната и полезна

Снимка: Радио ВИДИН
14 декара арония отглежда семейството на Илияна Иванова във видинското село Войница. Започнали преди 15 години.


"Семейно произвеждаме арония. Правим сок, сироп, сладка и вино. 3-4 години беше борба да ограмотя хората какво е арония", разказа Илияна Иванова.

Трудности срещат при беритбата, защото няма работна ръка. Няма и пазар на едро за аронията.



ОДК КозлодуйВ "Еко Свят" говорим и за наблюдението на птици от децата от еко-клуба към Общинския детски комплекс /ОДК/ в град Козлодуй, водени от ръководителя Петя Лазарова и Велислава Спасова - еколог в община Козлодуй. Европейските дни на птиците се отбелязват в Козлодуй от 2004 година.


"В Козлодуй успяхме да преброим над 600 индивида от 21 вида, тъй като имахме късмет- водите на Дунав са ниски и наблюдавахме птиците на пясъчната коса на носа на остров Козлодуй", разказа Велислава Спасова.

Най- много бяха кормораните- 300 птици, следвани от 160 речни чайки и зеленоглава патица- 30 индивида.

Всяка година броим мигриращите птици в цяла Европа, данните от всички държави участнички (над 30) се обобщават за континента от международната природозащитна организация BirdLife International. За България координатор е Българско дружество за защита на птиците, което организира мероприятия в 6 града в страната.

При високи мерки за биосигурност, заради навлязлата зараза от заболяването Африканска чума по свинете, стартира новият ловен сезон за дива свиня.  Очаква се ловът да бъде масов, предвид разрешените 3, вместо досегашните 2 дни за групови гонки. След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това трябва да се направи с цел превенция да не се разпространи още заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта, поясниха от министерството на земеделието. Преди ловния сезон ловците са преминали и инструктаж за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие. 


"Проведоха се предварително инструктажи, също така много обучения във връзка с болестта Африканска чума по дивата свиня", каза Владислав Антонов- ръководител на лова при Ловно- рибарското сдружение "Миджур" в село Чупрене.

При наблюдение на диво прасе с нетипично поведение ловците трябва да сигнализират в горските стопанства и ветеринарната служба.

Територията на стопанството е около 50 000 хектара, 19 са ловните дружинки с около 600 ловци.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Благотворителен турнир по футбол на малки врати ще се проведе на 6-ти и 7-ми юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на СК "Видапол" при ОДМВР-Видин, в който към момента членуват над 150 служители от дирекцията. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен..

публикувано на 04.07.24 в 15:05