Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Снимка: Радио ВИДИН
Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения Найденова- директор на музея.


Исторически музей- Оряхово"Лична покана получих, като представител на Историческия музей и като човек, който се занимава с туристическите маршрути в нашата община. И се планира тя да е началото на поредица такива конференции, свързани с развитието на туризма. Заместник-министър Ирена Георгиева представи политиката на министерството за развитието на туризма и новите туристически дестинации като винарния туризъм, културния туризъм. Оряхово присъства като туристически пункт в тези дестинации. В презентацията започнах с археологическото наследство като акцентирах на нашия символ на града- средновековната крепост "Камъка", изградена през 9 век", разказа Евгения Найденова.


Участниците в конференцията в Шумен представиха своите идеи и предложения за развитието на страната като дестинация през всички сезони, както и за привличането на повече туристи в различните региони на страната. В "Еко Свят" говорим и ловния сезон на диво прасе и яребица. След първите ловни излети във Видинско се оказва, че няма много отстреляни прасета. За лова по време на засилените мерки за биосигурност говорим с Илия Георгиев- ръководител на ловно- рибарското дружество във Видин:

"Разрешени са три дни в седмицата- ловуваме сряда, събота и неделя на диво прасе, на местен дребен дивеч- яребица в ниския край, където няма диви прасета. Засега отстрелът е много слаб, няма диви прасета. Засега не сме намерили нито едно болно, от пробите, които са дадени в София и по районите не сме открили мъртви прасета, както по Добруджа."

Остава в сила разпореждането да се плаща за намерен труп на диво прасе- по 150 лева, като преди това се сигнализира в съответното горско стопанство. Около 400 диви прасета предвижда планът за отстрел. Миналия ловен сезон са отстреляни 395 прасета.

И третата тема в предаването- на 23 октомври ще отбележим Деня на видинската екология. Определен е за такъв с решение № 124 от 19 септември 2002 година. Инициативата е на еколога Богомил Петров:

"Ще има наградени 10 деца с грамоти, учители и хора, които са спонсорирали екологични изяви. Това ще стане на 23 октомври в Речна гара."

Тази есен Богомил Петров отправи призив към гражданите за едномесечно почистване, включително и на бреговете на река Дунав. Основно в почистването участват ученици, които ще бъдат отличени в Деня на Видинската екология. Празникът се организира традиционно от Екокомисията на туристическо дружество "Бонония", на която Богомил Петров е председател. Празникът ще бъде на 23 октомври в Речната гара на Видин, от 11.45 часа.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10

Нарисувай си спокойствие

Арт-вечери на чаша вино събират хора от различна възраст и професия в уютно малко ателие във Видин. Идеята - с рисуване да се освободят от стреса. Тиха релаксираща музика изпълва кокетното ателие на видинската художничка Надежда Карамфилова - Нана . Чаши вино, стативи с бял лист и тубички с разноцветна боя допълват обстановката. Такива..

публикувано на 04.12.19 в 15:04

В „Музикална зона“ слушаме дуетните изпълнения на Хулио Иглесиас от албума „México & Amigos“

Най-продаваният и успешен латино артист за всички времена продължава да пише история в музиката. През 2017г. Хулио Иглесиас издаде първия си дуетен албум в легендарната си звукозаписна кариера. Той носи заглавието “MÉXICO & AMIGOS”.  С този проект  Хулио Иглесиас затвърждава връзката, която има с музикалното наследство на Мексико, интерпретирайки..

публикувано на 02.12.19 в 09:21

"Неделник" от 1 декември 2019 година

"Неделник" е тук. Гроздето стана на вино и замирисва вече на Коледа, нали? Преглеждаме по традиция старите вестници за начало. След това Ангел Ангелов ни разказва за едно събитие в Копривщица-  Деня на шопската спържа и суджука! Майстора грънчар Куман Жеков , който твори във Враца подготвя първата си изложба този месец. За нея ще ни..

публикувано на 01.12.19 в 13:47