Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Максим Ешкенази от Лос Анджелис:" С Видин ме свързва моята баба Виолета, която е родена там"

"Кандидатствах като на шега, но ме приеха с пълна стипендия в няколко университета в САЩ."

Това каза в "Другата истина" известният у нас и в чужбина музикант и диригент, определян като най-ярката звезда сред съвременното поколение млади диригенти. За него вестник "Лос Анжелис Таймс” пише, че е "харизматичен и вълнуващ”.

Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анджелис и отдава голяма част от енергията си на работата с млади музиканти. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, Музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн.

Максим Ешкенази е също Музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, с който през 2011 година осъществява изключително успешно турне в Южна Корея, както и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, с който през 2012 година осъществява концертно турне във Великобритания- в Лондон, Единбург, Бристол и Оксфорд. Гост - диригент на Уест Симфони, гост - диригент на Симфоничния оркестър на Хънтсвил, Алабама и Сибелиус оркестър. Виртуозен диригент и цигулар, Максим непрекъснато пътува, изнасяйки концерти в цял свят.

Започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва НМА в София и заминава да специализира цигулка и оркестрово дирижиране в Университета на Южна Калифорния, САЩ. Възпитаник на няколко диригентски школи и симпозиуми, включително школата на Пиер Монтьо в Мейн, Ешкенази е удостоен с аспирантура по дирижиране в новосъздадената Американска академия по дирижиране към Музикалния фестивал в Аспен през лятото на 2000 година.

Максим Ешкенази е запален спортист и лицензиран пилот.

Ешкенази е чест гост-диригент на най-големите оркестри в България. Отдаден на популяризирането на новата музика, той участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори.

Само професионални ли са причините да напусне България и как дели времето си между България и Щатите?

"През 1997 - 1998 година завършвах Консерваторията в София и успоредно ходех на турнета с един младежки интернационален оркестър главно в Германия. В него имаше и няколко американци, които ми предложиха да ида да уча в Америка. Аз се замислих и си казах, защо не? Кандидатствах, приеха ме и заминах. Когато си млад много не ти пука и задръжките ти не са много... В началото беше повече авантюра, но после ме приеха на няколко места с пълна стипендия. От тях най-добрите училища бяха в Бостън и в Лос Анджелис. Аз метнах монета на ези -тура и се падна да отида в Лос Анджелис. Честно казано, моите предпочитания тогава бяха повече за Бостън, защото той много наподобява европейски град. Лос Анджелис за мен като европеец бе труден в началото за свикване, защото той е една джунгла от пътища и бетон. Въпреки това, не съжалявам за избора си...

Започнах с цигулка в Университета на Южна Калифорния. Това е най-голямото и най-доброто музикално училище в Лос Анджелис. Още докато бях ученик получих стипендии и за цигулка, и за дирижиране. Междувременно започнах да получавам и предложения за работа като диригент в младежки оркестри. Така след като завърших ме наеха като втори диригент на третия по големина оркестър в Калифорния. А Калифорния е най-големият по население щат- 30 млн.  Това естествено ме наведе на мисълта, че може би трябва да остана, поне докато имам работа. И така- поне докато имам работа и все имам работа, и все съм в Лос Анджелис и в Калифорния, вече повече от 20 години.

Къде е моят дом ли? Въпросът е много сложен и дори аз не мога да си отговоря. България е моята родина, защото съм се родил там и завинаги ще е такава. Като сляза от самолета на летището и си поема въздух, знам че съм си вкъщи. Това не може да се опише. Това е чувство, заложено в ДНК-то на всяко човешко същество. То знае кое е вкъщи. В Лос Анджелис пък живея и ми е много приятно да се прибера, защото там си почивам, там ми е моторът и нещата, които ме забавляват. Така че и на двете места като си ида, се чувствам комфортно...

През последните години пътувам най-много по работа в САЩ, но съм имал турнета и в Южна Корея, Япония и Европа. По-точно в Австрия, Германия, Италия и Англия. Силно ме впечатли отношението към класическата музика в Южна Корея, където тя е на много голяма почит. Винаги, когато ходя там, след концерта по час и половина давам автографи и се снимам с пищящи фенове. Нещо, което не е характерно за Европа и Америка, но пък е много приятно.

Не приемам, че моторът, самолетът и хеликоптерът водят до екстремни преживявания. Аз ги ползвам за да се успокоявам. В тези играчки за възрастни аз намирам своя покой- с тях мога да се отпусна и да се съсредоточа над важните неща от живота.
Кое е най-интересното място което съм посетил ли? Честно казано, обичам много Европа.  В Америка, като наследници на европейска колонизация, пак е същото. Много впечатляващи са шинтоистките и будистките храмове в Япония с огромните статуи на Буда, колкото 18-етажни сгради, природата в Азия, в Китай. Обикновено повече се впечатлявам от природни образования, отколкото от построеното от човека...

А що се отнася до Лос Анджелис, той е град, в който в един и същи ден може да се озовеш на прекрасен плаж, а след час и половина кормуване, да караш и ски в планината. В същото време тук имаме доста земетресения и пожари..."

По какво се различава животът в Америка от този в Европа, какво е отношението към работата и почивката там, Как младите хора възприемат класическата музика у нас и в Америка, по какъв начин може да се предизвика интересът им към нея, както и подробности за живота на един човек на изкуството в Лос Анджелис- в звуковия файл

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30