Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо е важно младите хора да търсят решения на екологичните проблеми

2
Снимка: Радио ВИДИН

Рая Христова и Мария-Магдалена Славчева са ученици от 10 "Г" клас на Профилираната природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Паралелката е с профил "Природни науки". Момичетата се интересуват от екологични проблеми и решенията за справянето с тези предизвикателства. Подготвили са презентация, в която разказват за разделното събиране, рециклирането, пластмасите, глобалното затопляне.

"От миналия век е започнало масово производство на пластмаса, което довежда до прекомерно замърсяване. Найлоновите торби се разлагат за 45 години, докато една бутилка - 450 години. Това е сериозен проблем", каза Рая.

Ученичката използва алтернативи на пластмасите в ежедневието си - заменила е пластмасовите бутилки с такива за многократна употреба, ползва бамбукова четка за зъби и платнена чанта за пазар.

"Другият екологичен проблем е глобалното затопляне, предизвикано от голямото количество въглероден диоксид отделян в атмосферата. Едни от основните причини са газовете, отделени при горенето на твърди горива, газовете от автомобилите и заводите. Всеки може да помогне като по-рядко използва автомобил, а използва колелета или ходи пеша, използва електрически уреди за отопление", заяви Мария-Магдалена.

Момичетата смятат и че трябва да се замислим какви дрехи носим, колко и какви ресурси са ползвани за производството им.

"За съжаление младите хора осъзнават, че има екологични проблеми, но не полагат усилия да ги преодолеят. Всеки може да помогне", смята Мария-Магдалена.

"Просто те си казват, като съм сам какво мога да направя. Обаче, когато много хора правят малки неща, постигат големи резултати", допълни Рая Христова

Защо пчелите са застрашени и какво ще се случи, ако изчезнат в природата, може да чуете от звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51