Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Оряхово организираха поредица от събития за деня на народните будители

5
Снимка: Младежки клуб "Европейски диалог" към Центъра за подкрепа и личностно развитие - обединен детски комплекс "Людмила Живкова"

В навечерието на един от най-българските празници - 1 ноември - Деня на народните будители, младите хора на Оряхово и клуб "Европейски диалог" към Центъра за подкрепа и личностно развитие при Обединен детски комплекс "Людмила Живкова", организираха поредица от мероприятия.

Проявите на младежите започнаха още на 31 октомври, когато в специално изработена за инициативата книга, озаглавена "Гордеем се със своя род, език и родина", младежите направиха препис на литературни произведения от български автори. С част от младите хора разговаря Анжела Каменова. София Янина е представител на клуб "Европейски диалог" и споделя кои произведения са решили да включат и какво ще направят с книгата:

"Първите три произведения са "Аз съм българче", химна на Република България "Мила Родино" и "Българският език" на Иван Вазов. Отзад на последните страници всеки от нас написа името си и годините си. По този начин ще оставим имената си за поколенията. Много ни се иска нашата идея за книгата да има приемственост и последователи, затова още от 2 ноември започваме да предаваме книгата за препис на всички училища в община Оряхово. Желанието ни е на 21 ноември, Денят на град Оряхово, да подарим книгата с преписите на кмета на Община Оряхово г-н Росен Добрев, да я съхрани и да я предава на нашите последователи" - каза София Янина.


Преписът е заснет на видео клип и е качен в създадената от младите хора фейсбук група - "Будителите от вчера, днес и утре". През целия празничен ден в групата се дискутират въпроси, свързани с Деня на народните будители. Йоана Венкова, част от младежите на клуб "Европейски диалог", обяснява за фейсбук групата:



"В нея може да се включи всеки, който има желание и се чувства българин. Надяваме се, че ще се получи хубав диалог. Един ден, в който се бяхме събрали целия младежки клуб, решихме да направим нещо за предстоящия празник и решихме, че това може да бъде група във фейсбук"- каза Йоана Венкова.


Друга инициатива, към която младите дейци ни приканват, е свързана с профилните ни снимки във фейсбук. За нея обяснява Ивайла Борисова, която също е от клуб "Европейски диалог":


"Каним всички родолюбци на 1 ноември да обновят корицата на профила си във фесйбук със снимка на народен будител или народни будители по избор. Лесно е, само с 2-3 клика" - каза Ивайла Борисова.


Още една инициатива са подготвили младежите. Днес на обяд те са поднесли цветя пред паметните плочи на Оряховските будители. Пред кои знатни дейци на Оряхово са поднесли цветя споделя Калина Кирова, която също е от Центъра за подкрепа и личностно развитие "Людмила Живкова":

"Ние отбелязахме този ден като поднесохме цветя пред паметните плочи на Оряховските будители. Така изразихме признателност към будните оряховчани, прославили града ни в България и в чужбина. Поднесохме цветя на Дико Илиев, който е бил композитор, музикант и диригент. Никола Коцев, основател на историческия музей в Оряхово и читалищен деец и Андрей Чапразов, който е известен български актьор", каза Калина Кирова.


Йоана Венкова обяснява каква е целта на направената фейсбук група и отправя послание към всички българи:

"Искам да кажа, че всяка епоха, всяко време си има своите будители. Будители е имало, има и ще има, за да се съхрани българският народ. Имаме нужда от будители, за да поддържат огъня на културата, книжовността, духовността и просветата, за да бъдем будни и да живее българският дух. Просто искахме да се забележи, че е денят на българските будители, защото фейсбук е една социална мрежа, в която влизат много хора и почти всеки има фейсбук. Искаме да провокираме младите хора да направят нещо, защото според мен са забравили, че е имало народни будители и ще продължава да има."

Постовете и коментарите от фейсбук гупата "Будителите от вчера, днес и утре" можете да намерите тук: https://www.facebook.com/events/2636294029742879/?ti=cl

Още можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15