"Неделник" от 3 ноември 2019 година

20
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник" брой 281- ви е тук. Разлистваме старите вестници за начало за да разберем какво се е случвало във видинско преди години. След това започваме една разходка в двора на Иван Мачов от видинското село Пешаково. Двора му е цял музей на открито. Гаража му също е музей. Събира всякакви старинни неща, а и не само. Другото му хоби е да изработва оръдия. Не истински разбира се, а такива каквито той си измисля с подръчни материали. В тях слага така наречените римски свещи и си прави заря. На оградата му още когато спираме пред къщата му с Радослав Димитров, който ми е водач виждам половин каруца. Да задната част на каруцата е закрепена на оградата му все едно, че е катастрофирала. На входната врата има и табела на която пише "Услуги, въпроси и клюки от 9.00 до 11.00 и от 15.00 до 18.00". Е ние сме точно в приемният му час и започвам разходката из двора му. Като през цялото време той ми задава въпроси на които трябва да отговарям. Приятна разходка ви предстои. Предстои ни и вълнуваща среща с роденият във Видин световно известен художник Лъчезар Ошавков. Роден е на 30 септември 1940 година във Видин. Син е на проф.Живко Ошавков, първият социолог, завършил специалността в Сорбоната/1936-39/, първият директор на Института по социология при БАН/1968/ и първият председател на Българската социологическа асоциация/1969/. Причината Лъчезар Ошавков да се роди във Видин, е началото на Втората световна война и бягството на семейството му от Париж в родния град на майка му Видин. Самият Лъчезар Ошавков споделя: "Първата ми среща с изкуството е под формата на десетките акварели, оставени от моя вуйчо Димо Добрев-Волонид, починал през 1938г. на 18 годишна възраст." След 1944г. семейството се установява в София, където Лъчезар Ошавков завършва Художествената гимназия през 1959г. Учител по изобразително изкуство му е Никола Аръшев. През 1961г. е приет за студент в Художествената академия, специалност „Декоративно-монументална живопис“, в ателието на проф.Георги Богданов. Дипломира се през 1967г. и за кратко работи като стенограф в Българска кинематография. През 1968г. се записва във Факултета по история на изкуството и археология в Парижката Сорбона, паралелно след 1969г. специализира и класическа фреска и мозайка в Художествените академии на Венеция и Флоренция, а през периода 1973-76г. следва и курсовете по византология в Ecole de Louvre в Париж. През 1976г. е приет във Висшата школа по обществени науки – Париж, която завършва през 1979г. с докторат по социология и семиология на изкуството. За кратко изоставя изобразителното изкуство и в дует с руския бард Константин Казански изпълняват руски романси в парижките кабарета и предимно в любимите заведения на руската емиграция във Франция и Париж "Шехерезада" и "Разпутин". През 1981 година става член на Френската академия на културата. Една много вълнуваща история поднесена много интересно от Анжела Каменова. Естествено и Цветан Дочев- Дедо Скръц пък ни е приготвил див заек и печени яйца с кисело мляко.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Туристическият потенциал на Берковица

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52