Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 07 ноември 2019 слушаме Чайковски

Само преди ден се навършиха 126 г. от смъртта на големия руски композитор Пьотър Илич Чайковски. Огромно по обем творчество в различни жанрове. Произведения като Първи концерт за пиано и оркестър, увертюрата "Ромео и Жулиета" и балетът "Лебедово езеро" са основополагащи за времето на създаването им. Музиката на Чайковски оказва огромно влияние върху развитието не само на руската, но и на световната музикална култура. "Руският дух" слага своя отпечатък върху работите на композитора, превръщайки ги в шедьоври.


Вижте още

Видинчанин подари кинопрожекция на деца от Център за настаняване

Видинчанин, който продължение на 21 години е живял в Съединените американски щати подари кинопрожекция на деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Ново село.  Жестът на Едуард Тодоров не е единственият към младите хора. Той помогна с учебни помагала на ученици от Профилираната природо-математическата гимназия във Видин, чийто..

публикувано на 30.10.20 в 17:00

Чакалнята на гарата във Видин не е това, което беше

Всеки един от нас е пътувал с влак, а понякога, доста често, понеже сме в България, се случва влакът да закъснее. Тогава чакаме. Чакаме и ако сме в друго населено място и няма къде да идем, докато дойте влака. Ако времето е хубаво- чакаме на перона или по пейките пред гарите, но когато вали, или пък е студено, всеки иска да се скрие в чакалнята...

публикувано на 30.10.20 в 15:00

Златото от римския мост край Градец донесло нещастия

Имало едно време един страшен змей, който пазел несметно богатство, заровено в местността Кипичево. Така започва разказа си  председателят на НЧ "Просвета" във видинското село Градец, Пролет Борисова. Местността се намира между селата Градец и Каленик- минава се през река Тополовец, през стар римски мост.  "Историята я знам не от легенда, а от..

публикувано на 30.10.20 в 11:35

Готови ли са колите ни за зимни условия

До 15 ноември е срокът, в който водачите трябва да сменят гумите на автомобилите си , да проверят светлини, чистачки, парно, течности и всичко необходимо за шофиране в зимни условия.  Какво трябва да проверим, за да сме сигурни, че сме готови за зимните условия , обясни Илия Рачев , ръководител на учебен център към Съюза на българските..

обновено на 30.10.20 в 10:54

Нараства броят на подпомаганите лица с целева помощ за отопление в област Видин

Близо 500 лв. целева помощ за отопление получават нуждаещите се за този зимен сезон, като размерът й беше увеличен с 30 лв. спрямо миналата година. Тя се отпуска за пет месеца - от 1 ноември до 31 март. Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно..

публикувано на 29.10.20 в 18:00

Дистанционно обучение- втори тур

От днес учениците от 8-ми до 12-ти клас преминават на обучение в електронна среда. За гимназистите присъствените занятия са прекратени до 12 ноември. За учители и ученици занятията онлайн не са новост, защото училището беше в електронна среда за няколко месеца и миналата учебна година. В училищата нямат съмнения, че ще се справят...

публикувано на 29.10.20 в 14:56

В "Музикална зона" на 29 октомври 2020 слушаме филмовия композитор и диригент Майкъл Кеймън

Много преди да се заеме с важната задача да композира музика за игрални филми и телевизионни сериали, Майкъл Кеймън свири на обой и пиано, като паралелно с това се включва в ученическа прогресив рок група. Посещавайки "Джулиард" композира балети. Започва да аранжира поп и рок музика. Филмовите партитури все повече го привличат. Сред..

публикувано на 29.10.20 в 09:00