Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Снимка: Светла Бондова
Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и продължи в Белоградчик.

Яблена Будуланова е екскурзовод в Белоградчишката крепост:

"Северозападна България- един край, по статистически данни най- бедният район на Европа, един край, обаче, наследник на много богата духовност, история и култура. Труден за приемане и харесване от туристите, които ни посещават. Който заобича Северозападна България е за цял живот."

Ваня Шопова е екскурзовод от град Пловдив. Посещава района от 2011 година и винаги идва с удоволствие:

"Пловдивските агенции научиха тази дестинация и два- три пъти годишно, може би и повече, посещават тези места."

"За мен беше предизвикателство с моите заболявания, тъй като съм над 50 години, да се кача на балон. Изпитвах известна доза страх и притеснение, но преодолях страха. Горещо препоръчвам на всеки, който има възможност да посети Белоградчишките скали. Целият регион е магнетичен", заяви Красимира Дамянова- участник в демотура:

Аурелиян Сора е новинар в студентската телевизия на Крайовския университет:

"Северозападна България изключително много ми хареса. Останах с много хубави впечатления, особено от Балкана, който видяхме, от селата, през които минахме. Оставам с много добри чувства."

В Румъния обиколката продължи с посещение на  Етнографския музей "Каса баниа", прекрасната Ботаническа градина към Крайовския университет и огромния парк "Николае Ромънеску", разположен на 960 дка площ и носещ името на кмета, който го е изградил.

"Посетихме и залата на Общинския съвет на град Крайова, който е областен център на област Долж и столица на Олтения- зона, обединяваща пет области на Румъния. Софиянци се впечатлиха от това, че свободно можем да разгледаме прекрасната зала, а ние- Северозапада, че  всички кметове са изписани в преддверието на сградата и близо век са кметували само по две години", разказа сътрудникът на Радио ВИДИН Светла Бондова- участник в обиколката на забележителностите от двете страни на река Дунав.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33

Чоки- кучето на могилата

Днес ще ви запознаем с една интересна история. Историята на кучето на могилата. Кучето на вилната зона на Враца във врачанските лозови масиви в местността "Дружба". Видях във Фейсбук една публикация на врачанската поетеса Виктория Иванова за това куче. Съвсем случайно. Тя бе написала: "Това е Чоки, кучето на могилата..." И се свързах с нея..

публикувано на 14.02.20 в 16:46

Санитарните маски- необходимост или не

Маските срещу грип, които се продават масово в аптеките, предпазват от въздушно-капкова инфекция само от два до три часа, след което стават неефективни. Освен краткото време за защита от вирусите, хората трябва да внимават и как точно се поставят маските. Те трябва да дишат през тях, а не през носа. След третия час маската реално се овлажнява и..

публикувано на 11.02.20 в 18:32

В „Музикална зона“ слушаме легендата на балканската музика Зравко Чолич

Здравко Чолич е роден през 1951 г. в Сараево. Той постига голямата си популярност в бивша Югославия и на Балканите от 70-те години на миналия век и досега, а със своите 14 албума става легенда на сръбската естрада. След войната в Босна певецът се преселва в Белград. През 2011 г. там събра над 100 000 души на концерта си и за близо 4 часа изпя 44 песни,..

публикувано на 10.02.20 в 09:42