Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Снимка: Светла Бондова
Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и продължи в Белоградчик.

Яблена Будуланова е екскурзовод в Белоградчишката крепост:

"Северозападна България- един край, по статистически данни най- бедният район на Европа, един край, обаче, наследник на много богата духовност, история и култура. Труден за приемане и харесване от туристите, които ни посещават. Който заобича Северозападна България е за цял живот."

Ваня Шопова е екскурзовод от град Пловдив. Посещава района от 2011 година и винаги идва с удоволствие:

"Пловдивските агенции научиха тази дестинация и два- три пъти годишно, може би и повече, посещават тези места."

"За мен беше предизвикателство с моите заболявания, тъй като съм над 50 години, да се кача на балон. Изпитвах известна доза страх и притеснение, но преодолях страха. Горещо препоръчвам на всеки, който има възможност да посети Белоградчишките скали. Целият регион е магнетичен", заяви Красимира Дамянова- участник в демотура:

Аурелиян Сора е новинар в студентската телевизия на Крайовския университет:

"Северозападна България изключително много ми хареса. Останах с много хубави впечатления, особено от Балкана, който видяхме, от селата, през които минахме. Оставам с много добри чувства."

В Румъния обиколката продължи с посещение на  Етнографския музей "Каса баниа", прекрасната Ботаническа градина към Крайовския университет и огромния парк "Николае Ромънеску", разположен на 960 дка площ и носещ името на кмета, който го е изградил.

"Посетихме и залата на Общинския съвет на град Крайова, който е областен център на област Долж и столица на Олтения- зона, обединяваща пет области на Румъния. Софиянци се впечатлиха от това, че свободно можем да разгледаме прекрасната зала, а ние- Северозапада, че  всички кметове са изписани в преддверието на сградата и близо век са кметували само по две години", разказа сътрудникът на Радио ВИДИН Светла Бондова- участник в обиколката на забележителностите от двете страни на река Дунав.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10

Нарисувай си спокойствие

Арт-вечери на чаша вино събират хора от различна възраст и професия в уютно малко ателие във Видин. Идеята - с рисуване да се освободят от стреса. Тиха релаксираща музика изпълва кокетното ателие на видинската художничка Надежда Карамфилова - Нана . Чаши вино, стативи с бял лист и тубички с разноцветна боя допълват обстановката. Такива..

публикувано на 04.12.19 в 15:04

В „Музикална зона“ слушаме дуетните изпълнения на Хулио Иглесиас от албума „México & Amigos“

Най-продаваният и успешен латино артист за всички времена продължава да пише история в музиката. През 2017г. Хулио Иглесиас издаде първия си дуетен албум в легендарната си звукозаписна кариера. Той носи заглавието “MÉXICO & AMIGOS”.  С този проект  Хулио Иглесиас затвърждава връзката, която има с музикалното наследство на Мексико, интерпретирайки..

публикувано на 02.12.19 в 09:21

"Неделник" от 1 декември 2019 година

"Неделник" е тук. Гроздето стана на вино и замирисва вече на Коледа, нали? Преглеждаме по традиция старите вестници за начало. След това Ангел Ангелов ни разказва за едно събитие в Копривщица-  Деня на шопската спържа и суджука! Майстора грънчар Куман Жеков , който твори във Враца подготвя първата си изложба този месец. За нея ще ни..

публикувано на 01.12.19 в 13:47