"Неделник" от 10 ноември 2019 година

33
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник" брой 282-ри е тук. Старите вестници разтваряме за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Аз и приятели бяхме в тогавашната дискотека "Телеграф капия" във Видин. Полудяхме от щастие. Само часове по-рано в Германия е паднала Берлинската стена. Предлагам ви да чуете едно интервю на президента д-р Желю Желев по повод 5 години от 10 ноември, направено 9 ноември 1994 година, а след това и интервю за документалната поредица на Ивайла Александрова "1989" с Петко Симеонов, един от активистите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. На 2 ноември в Лондон Ансамбъл "Фолклорна Магия" самодейна, фолклорна формация създадена от Българи в Лондон изнесе концерт спектакъл под мотото - Деня на Народните Будители - 1 Ноември, "Нека е празник на българите, нека се събуди във всеки от нас(млади & стари) здрав смисъл за съществуването и интерес към писатели и революционери на миналото ни.“ В ансамбъла участва и виднчанката, бивша колежка от радиото и танцьорка в ансамбъл "Дунав" Лора Русинова. Първо обаче ще чуем хореографа на ансамбъла Даниела Георгиева, а след това и Лора! В петък в залата на етнографската сбирка на НЧ"Просвета" в село Кутово бе открита изложба "Есенно изобилие в Кутово". На изложбата бяха показани плодородието на кутовските градини и зимнината приготвена от жени в селото. Художничката Цецка Александрова ни разказва за успехите на три дечица от нейната школа. Разговора с нея проведе мениджъра за един ден в радиото Кристиян Юлзари. Една интересна идея реализират в читалище "Светлина" в новоселското село Неговановци. По идея на секретарката Мариана Димитрова художничката Цецка Александрова изписва вътрешните пространства с красиви сюжети. За идеята разказва отново Цецка Александрова, а интервюто с нея направи Ванеса Ангелова от видинската ГПЧЕ Йордан Радичков, която също бе менажер за един ден в радио Видин. Възстановка посветена на 135 годишнината от създаването и началото на бойният път на легендарният 3-ти пехотен Бдински полк бе представена на площад "Бдинци" във Видин. И това присътва в "Неделник". За този "Неделник", Цветан Дочев - Дедо Скръц ни е приготвил зейе за зимъска и сланина и кожа на жив огин. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10