Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на Русенския университет отбелязват днес

Снимка: Полина Тодорова

На 12 ноември Русенският университет "Ангел Кънчев" празнува. Университетът отбелязва  74-години от създаването си и 169-годишнината от рождението на патрона си - Ангел Кънчев. На тържеството бяха наградени студенти и факултети за приноса им в развитието на висшето учебно заведение - каза  ректорът  член кореспондент проф Христо Белоев:"С чувство на удовлетвореност посрещаме празника. С филиалите във Видин, Силистра и Разград определено този регион го покриваме с над 50 бакалавърски и над 80 магистърски специалности. Позиционирали сме се много силно в Трансграничния регион с много наши румънски партньори. Участваме в две големи международни организации. Имаме седалище в Букурещ и в Гюргево. Протягаме ръка към българите в Молдова в Тераклийския държавен университет "Григорий Цамблак" , да стане филиал на Русенския университет….Видинският филиал е една гордост за нас. Там имаме няколко специалности, интересът определено е към педагогически специалности. Може би следващата година ще разкрием педагогика на обучението по двойка специалности.."


Във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин вече четвърта година има прием. Приблизително 600 студенти се обучават в шест специалности. Най-новата специалност, която се радва на голям интерес е "История и български език и литература".


Веселина Георгиева е студент първа година, в тази специалност. Тя е семейна, с две деца, работи и успоредно с това намира време да учи:


"Български и история си харесвам от ученическите години, намирам време да уча. Добре е измислена системата, преподават ни систематизирано. ….Много удобно е. Избрах тази специалност, защото ми допада….като цяло това е голямо облекчение за хората от града ни и от областта…"


Първа година студент в специалността "История и български език и литература" е и Евелина Тодорова от Видин, която сподели:


"Тази специалност е за мен, харесва ми работата с деца, работя, имам дете и успоредно с това успявам да уча. Оправдаха ми се очакванията, преподават ни страхотни професионалисти…"


Във Филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин тази година първите студенти ще вземат своите дипломи със степен "Бакалавър".


Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39