Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Донорството показва доколко едно общество е хуманно

Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас "Да! За живот!" започнаха министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински надзор". В кампанията се включват и доброволци от БЧК, които раздават на гражданите донорски карти с прикрепени към тях информационни брошури. Във Видин ще бъдат раздадени 1000 брошури, които съдържат отговор на всички важни въпроси по отношение на донорството и трансплантацията в България.


Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.


Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство, началник на отделение по анестезиология и интензивно лечение във болницата във Велико Търново. Последните няколко години тя е посветена и на благородната кауза да просвети обществото ни по темата "донорство". Тя е твърдо убедена в това, че би станала донор, защото донорството е кауза, в която вярва и за която работи:


"Ние през 2016 направихме една кампания, защото осъзнахме, че темата е непозната в обществото. Затова влязохме при учениците в горните класове… Донорската карта е документ без юридическа стойност. Нейната цел е човек, който е съгласен след установяване на мозъчна смърт да бъде донор, да попълни тази карта и да я държи при неговите лични документи. И това да служи като някакъв ориентир на близките да знаят неговата воля. Мозъчната смърт е напълно и необратимо прекратяване на мозъчното кръвообръщение и на мозъчната функция. Дарените органи помагат на чакащите в листите за трансплантации. 1153 човека към този момент чакат. На тези хора всеки ден им е последен."

Ако законът се промени и хората имат право, освен своето несъгласие да заявяват своето съгласие, да бъдат донори, приживе - няма да се наложи да питаме близките, ако имаме декларирано и регистрирано съгласие, защото волята на човек, изразена приживе, е на първо място"- смята д-р Маринова.


Бисер Караиванов е на 39 години, живее в София. На 33 години е, когато му правят чернодоробна трансплантация:


"Трудно се живее така, всякакви изследвания се правят, при мен не се установи причината. Добре, че беше работата, за да издържа психически. Роди ми се и дете. Промени ми се животът, спирам да мисля за дребни и незначителни неща в живота. …Няма никаква гласност, медиите се опитват, но е ден до пладне…Трябва да се говори, да има гласност, защото някой чака…"


Георги Пеев претърпява две трансплантации - на сърце и на бъбреци и днес популяризира донорството като покорява планински върхове и е европейски шампион по плуване за атлети с трансплантирани сърца.


Видинчани за донорството: "Нормално е да се дава живот, това трябва да стане масово, по-образованите хора са склонни да даряват органи, докато на село не е така, младите хора имат такава нагласа…Съгласна съм- като инициатива е супер, но на българина не му е присъщо, в други европейски държави донорството е много развито, докато тук сме по-консервативни…


Целите интервюта по темата чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39