Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овцеферма "Реплянка"- български проблеми сред "швейцарска" природа

7
Снимка: Светослав Цветанов


Природа, хармония, екологична и дъхава храна .... и проблеми, типично български- за това става дума в "Земята, която ни хрени". 

Йорданка Петрова ни отвежда в планинското село Репляна. Там преди три години бе открита мандра за преработка на мляко от рядката местна порода овце - реплянска. Породата  е застрашена от изчезване, отглежда се в районите на Белоградчик, Чупрене и Чипровци. Към 2008 г. броят на представителите на породата е бил 3663 индивида, вече са останали по-малко от три хиляди животни. 600 от тях са във ферма "Реплянка"- неин собственик е Димитър Иванов от Враца. 

Попаднал е в селото почти случайно, преди години изтеглил кредит, с който поетапно закупил стопанството, направил ремонт и започнал да отглежда местната порода- реплянска овца, която е по-адаптивна и по-устойчива на климатичните условия. В начало стадото е било от 30-40 овце, вече за 12 години увеличил броя им - вече са 600, в две стада. Димитър Иванов признава, че породата е ниско рентабилна, въпреки изключително високото качество на месото и млякото: 

"Страхотно е като вкус и като качество, защото се слага само овче мляко, нищо друго. Не съм лицензиран като биопроизводител, защото схемата е много тромава..."

Овцете се отглеждат по мярка "Агроекология". Местната порода обаче е застрашена от изчезване- заради ниската рентабилност при производството. И заради проблемите, които съпътстват сектор животновъдство- липсата на работна ръка и обема на субсидии: 

"Това, което правя тук- отглеждам реплянска овца, под надзора съм на селекционната комисия. Ако някой иска да запази тази овца, трябва да се помисли сериозно по въпроса.... Щом се върви към ликвидация на отрасъла... Основният проблем е липсата на работна ръка, не размера на заплатите... Не е въпрос на заплата, а на навик. Навик и лоялност да работиш там, където можеш да изкарваш пари....Политиците трябва да направят така, че да има предпоставки хората да работят, а не да получават социални помощи, защото така се губят трудови навици...."

Иначе реплянската овца е типичната планинска овца. Тя е дребна и пригодена за условията, в които се отглежда. На ден може да измине до 10 км, в търсене на храна. Храни се предимно пасищно, с треви и билки, които са в изобилие в Балкана. Затова и Димитър Иванов се шегува, че произвежда билково мляко и билкови агнета- за които обаче почти няма пазар. Няма пазар и за вълната. 

"Ако сме заедно, ще бъдем по-силни"- това е прозрял и Димитър Иванов. Според него, за да оцелее бранша, животновъдите трябва да се сдружат, в противен случай, следва това, на което сме свидетели- през последните години се разпродават цели овцеферми, а поголовието намалява драстично. И Димитър Иванов напоследък не веднъж е мислил да се откаже, но засега оцелява. 

Иначе, преди три години във фермата бе изградена мандра, в която се произвежда истинско сирене. Инвестицията е с подкрепата на Българо- Швейцарската програма за сътрудничество по проект, насочен към опазване на биоразнообразието. По програмата са подпомогнати изграждането на млекопреработвателния пункт и регистрацията на фермата, за да може да се предлага продукцията на пазара. По принцип целта на програмата е да се даде шанс на реплянската овца да се запази като вид и да продължи отглеждането й в региона, да покаже, че е възможно природата и местните хора да живеят в хармония, а селските райони да се развиват. Може в Швейцария да се получава, но в български условия се случва много трудно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50