Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Овцеферма "Реплянка"- български проблеми сред "швейцарска" природа

7
Снимка: Светослав Цветанов


Природа, хармония, екологична и дъхава храна .... и проблеми, типично български- за това става дума в "Земята, която ни хрени". 

Йорданка Петрова ни отвежда в планинското село Репляна. Там преди три години бе открита мандра за преработка на мляко от рядката местна порода овце - реплянска. Породата  е застрашена от изчезване, отглежда се в районите на Белоградчик, Чупрене и Чипровци. Към 2008 г. броят на представителите на породата е бил 3663 индивида, вече са останали по-малко от три хиляди животни. 600 от тях са във ферма "Реплянка"- неин собственик е Димитър Иванов от Враца. 

Попаднал е в селото почти случайно, преди години изтеглил кредит, с който поетапно закупил стопанството, направил ремонт и започнал да отглежда местната порода- реплянска овца, която е по-адаптивна и по-устойчива на климатичните условия. В начало стадото е било от 30-40 овце, вече за 12 години увеличил броя им - вече са 600, в две стада. Димитър Иванов признава, че породата е ниско рентабилна, въпреки изключително високото качество на месото и млякото: 

"Страхотно е като вкус и като качество, защото се слага само овче мляко, нищо друго. Не съм лицензиран като биопроизводител, защото схемата е много тромава..."

Овцете се отглеждат по мярка "Агроекология". Местната порода обаче е застрашена от изчезване- заради ниската рентабилност при производството. И заради проблемите, които съпътстват сектор животновъдство- липсата на работна ръка и обема на субсидии: 

"Това, което правя тук- отглеждам реплянска овца, под надзора съм на селекционната комисия. Ако някой иска да запази тази овца, трябва да се помисли сериозно по въпроса.... Щом се върви към ликвидация на отрасъла... Основният проблем е липсата на работна ръка, не размера на заплатите... Не е въпрос на заплата, а на навик. Навик и лоялност да работиш там, където можеш да изкарваш пари....Политиците трябва да направят така, че да има предпоставки хората да работят, а не да получават социални помощи, защото така се губят трудови навици...."

Иначе реплянската овца е типичната планинска овца. Тя е дребна и пригодена за условията, в които се отглежда. На ден може да измине до 10 км, в търсене на храна. Храни се предимно пасищно, с треви и билки, които са в изобилие в Балкана. Затова и Димитър Иванов се шегува, че произвежда билково мляко и билкови агнета- за които обаче почти няма пазар. Няма пазар и за вълната. 

"Ако сме заедно, ще бъдем по-силни"- това е прозрял и Димитър Иванов. Според него, за да оцелее бранша, животновъдите трябва да се сдружат, в противен случай, следва това, на което сме свидетели- през последните години се разпродават цели овцеферми, а поголовието намалява драстично. И Димитър Иванов напоследък не веднъж е мислил да се откаже, но засега оцелява. 

Иначе, преди три години във фермата бе изградена мандра, в която се произвежда истинско сирене. Инвестицията е с подкрепата на Българо- Швейцарската програма за сътрудничество по проект, насочен към опазване на биоразнообразието. По програмата са подпомогнати изграждането на млекопреработвателния пункт и регистрацията на фермата, за да може да се предлага продукцията на пазара. По принцип целта на програмата е да се даде шанс на реплянската овца да се запази като вид и да продължи отглеждането й в региона, да покаже, че е възможно природата и местните хора да живеят в хармония, а селските райони да се развиват. Може в Швейцария да се получава, но в български условия се случва много трудно. 

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31