Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Иновации в действие" за трета година в Ново село

10
Снимка: Светла Бондова



Средно училище "Св.св. Кирил и Методий" във видинското Ново село трета година работи по програмата на Министерството на образованието "Иновации в действие", с идеята да се осигури по-високо качество на учебния процес. Според изискванията на програмата училището трябва да има двама партньори от страната – училище, което също използва иновативни методи в своята дейност и училище, което не е иновативно.


В последните две седмици СУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Ново село бе домакин на две срещи за обмяна на опит. В навечерието на Деня на будителите то бе посетено от учители от ОУ "Христо Смирненски", в пловдивското Ново село, което е признато за иновативно училище. На срещата присъства и Веселка Асенова – началник на РУО Видин. Двата колектива са разменили групи педагози, които са посетили учебни занятия в различни възрастови групи. В тях се  прилагат новости, помагащи за усвояването на българския език, който не е майчин за учениците в двете училища. Новоселското училище демонстрира познанията на своите ученици от горния курс на теста "Какво знаете за живота и делото на българските будители", който се проведе в часа по български език на Петрана Кайцанова. Другият урок бе на тема "Сказуемо" в 4 клас, с класен ръководител Латинка Борисова: 

 

"Децата се справиха добре. Аз и колегите ми използваме много интерактивни игри, които ни подпомагат, за да представяме уроците по раздвижен и приемлив от децата начин, по- близък до тяхното мислене, чрез който да научат трудния български език. Първата игра, която използвахме беше "Вълшебен кръг". С нея подготвяме децата за работа, за тяхната концентрация. Едно дете казва съществително име, а другарчето до него определя род и число. Друга игра, която използваме доста чест,о е така наречената "Светкавица". Тя е за да се концентрират децата и да отговарят много по-бързо на въпросите. С играта "Светофар" проверяваме вярно или невярно. Завършихме учебния час с една игра, която е много важна, а именно "Аз съм". Тя ни показва емоциите на децата по време на часа. На листчетата, на които са написани имената им, те си рисуват тъжни или весели емотикончета, сърчица и ги залепят на точно определеното място на дъската. Една много често използвана интерактивна игра е "Работа по групи". Тук децата се учат да работят в екип, да изслушват другото дете, да са по-толерантни към другите. По този начин децата се раздвижват, не са на едно място, не губят концентрация, а постоянно са заети с нещо, което да правят, да мислят и разсъждават заедно. Така децата, които по-трудно усвояват материала, се увличат от групата и започват и те да вдигат ръка и да се включват активно. Когато бяхме в пловдивското Ново село, там те използваха различни иновации и колегите споделиха, че наистина тези методи помагат много за обучението на децата, особено за деца от ромски произход, които научават българският език малко по- трудно", каза Латинка Борисова.


Впечатленията на гостите от пловдивското Ново село обобщи директорът Ваня Лазарова, която бе и ръководител на групата.


"Обновихме иновативните методи и практики, които прилагаме в нашите училища. Надявам се тези наши срещи да не са еднократни и да продължим нашето партньорство. Основната ни идея е децата да знаят, да владеят, да могат да пишат и да разговарят на български книжовен език. На нашите деца от пловдивското Ново село на 100% майчиният език не е български. Много ни хареса оценката на децата със светофарите. Това задължително ще го взаимстваме, както и някои други иновативни игри."

Училището в Белослав, Варненско, е "неиновативно", то гостува на в Ново село 8 ноември. Двете учебни заведения са средни и носят едно име – на солунските братя. Съществена разлика е, че в белославското училище има над 500 ученици, които са от едно селище, а в новоселското учат едва 128 от цялата община и специализираните институции. Новоселското училище  предлага и професионална подготовка по специалността "Логистика на товари и услуги", но в белославското в последните години чрез проекти на общината са влезли 1,5 млн. евро. Най-новата придобивка там е изграждането на интерактивен център по природни науки с холограми. 


За своите гости от Варненска област учениците от 4 кл. бяха подготвили час на приказките. Те драматизираха народната приказка "Сливи за смет", организираха фабрика за изработване на книжка по приказката, която прочетоха, оцветиха и събраха.  

Галя Павлова- ст. експерт от РУО Видин, проследи инициативите по програмата "Иновации в действие". В края на занятието директорката на училището от Белослав Веска Вълканова сподели, че нейният екип е срещнал "новинки", които може да приложи на своя територия.


"Това, което се случи е толкова фантастично. Изведе ни от ежедневието. Предава духа на нашата работа. Показва ни пътя, по който трябва да вървим. Аз и моите колеги сме изключително впечатлени от начина, по който учителите от училището във видинското Ново село са съхранили идеята за българското образование, като са я осъвременили. Децата и учителите излъчват едно самочувствие на българи. Всичко е много полезно и прекрасно. Ще отнесем много добри впечатления в Белослав. Ще разкажем на нашите колеги и се надявам те да приложат някои от иновативните методи, които видяхме тук", каза Веска Вълканова.

Още за иновативните подходи и впечатленията от срещата, можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45