Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът с над 20 предложения в "Изборът на българите"

Снимка: Радио ВИДИН

25 са туристическите обекти от Северозапада, предложени за гласуване в годишните награди за туризъм на министерството на туризма. Претендентите са обявени на сайта tourismawards.bg. Това е четвъртото издание на наградите, които се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа. И тази година надпреварата се провежда в 16 категории, от които 6 професионални, 5 художествени и 4 специално предназначени за българските общини. Голямата награда в категория "Изборът на българите" традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в "100-те национални туристически обекта" и "50-те малко познати туристически обекта". Добавени са и туристически обекти от потребителите- всеки, който е събрал минимум 10 гласа, автоматично се включва като един от посочените в платформата и се съревновава на равно с всички останали. Целта на категорията е да отличи най- посещаваните и най- обичани от българските туристи обекти.

В категорията "Изборът на българите" за гласуване в годишните награди за туризъм са включени 22 обекта от Северозападна България.

За Област Враца обектите са:

- Връх Околчица - Лобното място на Христо Ботев;
- Регионален исторически музей в гр. Враца;
- Пещерен манастир Св. Иван Пусти до Враца;
- Пещера „Леденика“;
- Паметник на Христо Ботев и неговата чета в гр. Козлодуй;
- Национален музей „Параход Радецки“ в гр. Козлодуй;
- Етнографският комплекс в гр. Враца.



В Област Видин това са:

- Пещера "Магурата" до с. Рабиша;
- Музей-крепост "Баба Вида" в гр. Видин;
- Крепост "Кастра Мартис" в гр. Кула;
- Конакът и кръстатата казарма в гр. Видин;
- Историческият музей в гр. Видин;
- Историческият музей в гр. Белоградчик;
- Белоградчишки скали и крепост.



За Област Монтана има 8 предложения за гласуване:

-  Град Чипровци;
- Чипровският манастир „Свети Иван Рилски“;
- Слънчевата градина на гр. Вършец;
- Къща музей „Иван Вазов“ в гр. Берковица;
- Историческият музей в гр. Чипровци;
- Етнографският музей в гр. Берковица;
- Връх Ком в Берковският Балкан;
- Античната крепост в Монтана.


В Категория "Туристическо събитие" две са предложените събития от региона:
- Традиционен Врачански есенен панаир 2019;
- Летен фестивал Опера на върховете - Белоградчишки скали.

В Категория "Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията" може да гласувате за пещерата "Магура".

Слънчевата градина в град Вършец е сред "50-те малко познати туристически обекти в България". Изградена е в средата на 30-е години на миналия век и от тогава непрекъснато е облагородявана с най- различни растителни видове. Погледнато от птичи поглед, алеите оформят слънчев кръг и всяка алея е слънчев лъч. Оттам идва и името ѝ.

"Тя е първото място, което може да се посети от центъра на Вършец преди да се влезе в боровия парк. Притежава много видове, които са редки и са поединично залесени. Зародила се е една идея да бъдат отбелязани със съответните табели и приблизителната година на засаждане на самото дърво", разказа уредникът в градския музей Благовест Драгиев.

Историческият музей в Чипровци е превърнал своята експозиция в съвременна, която отговаря на всички изисквания на днешната музеология. Посетителят може да види  интерактивен музей, в който експонатите са показани чрез арт инсталации, акцентите са два основни- на чипровския килим, признат като световно нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, и залата, която показва чипровския 17 век.

"Тук става въпрос за делата и за величието на католическото Чипровци. Залата за 17 век е обогатена с църковна утвар- едно дело, което е благородно и за което дължим своите благодарности на отец Иван Топалски от енория "Свети Андрей" в село Калояново, Пловдивско. Наред с документите от преписите на нашите велики католици, тук вече могат да се видят и онези литургични съдове, с които е отслужвана литургията. Килимената зала е интересна за това, че представя пътя на килима- от въ́лната, онези треви, растения от които се получават боите за природното багрене. Има възможност всеки посетител да седне на стана. Миналата година се обогатихме с един килим от края на 17 век. Той е дар от Якоб ван Бейлен, колекционер от Велико Търново, холандец, който живее в България
", разказа д-р Анита Комитска- директор на Историческия музей в Чипровци.

В музея има детски кът, показани са три документални филма за чипровското килимарство, има зала за временни изложби.

Онлайн вот ще определи носителите на награди във всяка категория. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Наградените ще бъдат обявени на церемония в София на 16 декември 2019 г.

Втората тема в "Еко Свят" е за проведеното гражданско наблюдение във Видин. В периода юни - септември 2019 година екипи от 10 граждански наблюдатели идентифицираха  дългосрочно съществуващо нерегламентирано сметище в района на ул. "Владикина" № 46 в град Видин, както и такива в покрайнините на малките населени места от общината. Разхвърляните хранителните отпадъци  привличат бездомни кучета, гризачи, а през летния сезон - и влечуги. В района на главната улица се събират и струпват стари мебели и други вещи от незаконно самонастанилите се две бездомни лица. Въпреки многократните опити за разрешаване на проблема, лицата проявяват агресия, заплашват живущите със саморазправа и подпалване на събраните отпадъци. За нарушаването на обществения ред нееднократно са сезирани органите на реда, обобщават гражданските наблюдатели. На ул. "Владикина" № 46 има пустееща къща, дворът е разграден и са струпани отпадъци, кучета не разрешават да се влезе навътре.

"Къщата е неизползваема, защото е с боклуци и живеят навън на двора. 7-8 кучета, които дразнят живущите и пречат на гражданите да преминават... Клошари живеят, така съм чула, но не знам. Боклуци действително има много... Знам, че живее някакво семейство, искаха подписка заради тях, правят скандали, да ги махнат оттук. Те двамата се карали помежду си. Къщата е изоставена сигурно повече от 15 години... Сигурно втора година как са тука. Там под найлона живеят, защото къщата е пълна с боклуци...",
казаха живеещи в района.


"Проблемът със сметището и незаконно настанилите се лица може да бъде разрешен само с координирани съвместни действия на социалните служби, Община Видин, собствениците на имота и органите на реда", смята Мария Великова, ръководител на екипа от граждански наблюдатели, установили имота и проблема с отпадъците в двора. С писмо - подписка от 25.04.2019 г. е сезирана Община Видин. Подписката е подкрепена от 30 граждани, които подчертават, че животът и здравето им са застрашени.

През юни е започнало гражданско наблюдение на публичната услуга по управление на отпадъците на територията на община Видин. Гражданските наблюдатели са провели 15 наблюдения. Нерегламентирани сметища са установили екипите от доброволци по време на наблюденията в някои от по-малките населени места от община Видин- в покрайнините на селата, поради факта, че честотата на събиране на битовия отпадък не отговаря на нуждите на потребителите. Всички доклади са изпратени до съответните институции.

"По отношение на разделното събиране на отпадъци от опаковки всички интервюирани потребители са на мнение, че то няма смисъл, тъй като всички отпадъци се смесват, а от друга страна извозването на отпадъците от цветните контейнери се извършва в един ден. За съжаление повечето от потребителите не са наясно, че разделно събраните отпадъци се извозват в различни дни. Наистина има смисъл да се събира и да се изхвърля разделно в цветните контейнери", обобщи Мария Великова- ръководител на екипа от граждански наблюдатели.

И третата тема в предаването - за залесяването на боровата гора в Белоградчик, с което се заеха млади хора. Залесената преди повече от столетие борова гора в началото на "Алеята на здравето" в града  отдавна започна да оредява. За това много допринесе ледоломът преди няколко години. А по думите на специалистите, животът на бора е около стотина години. Затова група млади хора, които са на път да учредят Сдружение "Светлина за Белоградчик" инициираха доброволческа акция за залесяване на това емблематично за града място. Ангел Боянов е един от инициаторите:

"Идеята на сдружението е да се занимава с обществено полезна дейност. Първата му такава дейност е това залесяване в едно място, сантиментално за жителите на Белоградчик."

Боровата гора в Белоградчик е засадена още в началото на 20 век от войниците на 15 Пехотен Ломски полк. В неделя /10 ноември/ над 50 човека залесиха около 30 дъбови фиданки. Сред доброволците най- голяма част бяха млади хора, някои от тях дошли от София специално за залесяването.

"От София дойдох, това си е нашият град... Правим една хубава инициатива и искаме да помогнем на града... Дойдох от София да залесявам с идеята да направим града по- привлекателен за туристите...", споделиха за участието си братята Иво и Димитър и техният приятел Емил.

Иван Трифонов е един от най- възрастните участници в инициативата. Мотивацията му да участва се корени в историята на боровата гора:

"Мотивира ме примерът на войниците от 15 Пехотен Ломски полк от 1900 година, когато всеки войник е дошъл тук с борче и го е насадил. След това се е грижил, докато е бил войник, за него."

Хората изчистиха и нова площ, която при следващото подходящо време да бъде залесена. Боян Минков от село Стакевци обобщи настроението и емоцията на хората:

"Мотивира ме ентусиазмът на младите хора."

На 17 ноември- неделя, ще бъде следващата кампания по залесяване, от 11.00 часа зад стадиона. Ще се засаждат дъбови фиданки на мястото на унищожената от природно бедствие борова гора.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40