Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Овцете в Чипровци- все по-рядко срещани

Реплянска порода овце, която се отглежда в Чипровци, Чупрене и Белоградчик
Снимка: Радио ВИДИН, Архив


След четиригодишно съществуване Сдружение "Боровете" в Чипровци е на път да се разпадне. Създадено е през 2015 година, когато група животновъди от Чипровци се сдружават, за да могат да се възползват от мерките по европейските програми. Регистрират сдружението, а за председател е избран Стефан Тодоров. 

Учредителите са 8 души, по-късно бройката им се увеличава до 21, с общо около 246 овце и кози. От миналата година и животновъдите, и животните започват да намаляват по различни причини. В момента в Дружество "Боровете" членуват 12 души, които се грижат за 220 животни- овце и кози. По-голямата част от овцете- 126, са от рядката порода реплянска, има и двайсетина глави местна балканска порода, козите са в отделно стадо. Повечето животновъди са от Чипровци, има и  от близкото село Мартиново. Отглеждат се свободно-пасищно, през лятото са "на зареда", като всеки един от собствениците ги изкарва на паша по определен график, по график се взима и издоеното мляко. През зимата всеки прибира своите животни. 

На първо време всичко върви нормално, до октомври тази година, когато възниква казус, който вероятно ще е в основата на разтурянето на сдружението, споделя Стефан Тодоров: 

"Според промяна в Наредба №15 на министерството на земеделието, животновъди, които отглеждат реплянска порода също трябва да доказват реализирано мляко или месо. Досега бяхме освободени от този ангажимент, защото породата е нископродуктивна, и се отглежда по-скоро за запазване на вида. Не можем да представим документи, които доказват, че сме продали продукцията и това ще ни лиши от чаканите субсидии, а те не са малко - около 7000 лева." 

Не само промяната в нормативните документи, но и скъпия фураж, липсата на пазар за млякото, високите осигуровки, които са длъжни да плащат самоосигуряващите се, са сред проблемите, с които се сблъскат животновъдите от сдружението. Животните от редките породи са под селекционен контрол, заради което животновъдите изпълняват конкретни ангажименти, с идеята да се запази породата. Изпълняват и ангажименти по някои от екологичните мерки от Програмата за развитие на селските райони. Въпреки, че животните се отглеждат по екологичен  начин, Стефан Тодоров смята, че у нас няма мисъл за животновъдството:

"На път е този поминък да изчезне. Преди в Чипровци са се гледали 24 000 овце, сега са около 1000, по стотина бройки има в Меляне, в Мартиново... Намаляват..."- с тъга споделя Стефан Тодоров, който е бивш миньор, но е животновъд по душа и откакто се помни- като всеки балканжия. 

Проблеми има и при растениевъдите - онези, които произвеждат култури, различни от зърнени- дребните производители. Онези, които търсят начини да оцеляват. Какви култури се отглеждат във Видинско и защо не искат хората да се сдружават- чуйте Таня Цолова от Областна дирекция "Земеделие" във Видин. 

Благоприятен ли ще е ноември за земеделците, ще се подобри ли влагозапасът в почвата, какви са задължителните растително- защитни мероприятия- в звуковия файл чуйте Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана. 

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31