Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войнишките паметници във Видин- кой да ги обгрижи?

2
Снимка: Радио Видин


За проблем с поддържането на Паметника на загиналите във Втората световна война, който се намира във Видин- в градинката зад Катедрален храм "Свети Вмчк. Димитър Солунски", ни алармираха от Областния съвет на ветераните от войните във Видин. Този проблем бе поставен на зоналната среща на ветераните от Василка Карова, секретар на Областния съвет на ветераните от войните във Видин:


"За поддържането на паметниците се грижат общините, а ние с каквото можем- помагаме. В повечето села паметнците подлежат на ремонт, защото са стари. Такива са в Гомотарци, Кошава, Дружба, Белоградчик, Брегово, Бойница. Другите не са ми дали сведения. Скулпторът, който ги е правил, трябва да обнови имената, да се боядисат. Ние сме до тук. Проблемът с този паметник- пред МОЛ-а е, че той е направен от ламарина. Бяха му взели бронзовия орнамент, възстановихме го с г-н Митев. Даже платихме 20 лв на един художник, да го боядиса. Но досега не е боядисан и всеки отказва. Като попитах общината „Защо?“, те ми отговориха, че не им харесва и затова не го поддържат. Това, което не е редно. А тази ламарина сега ще ръждяса и ще падне. Отидох в областната управа, казах на Цветомир Тодоров, отговори ми, че за това си отговаря Общината… Стои все още прав този паметник. Символът на този паметник е капка кръв на загиналите във Втората световна война. Трябва да уважаваме паметта на тези хора, които са били на по 18-19 години."


Паметникът  на загиналите във Втората световна война е един от Паметниците на Българската воинска слава, както и един от Паметниците от Отечествената война. Монументът на загиналите във войните е открит през 2003 г. и е посветен на загиналите от видинския край в заключителната фаза на Втората световна войнa 1944 - 1945 година. Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война, който се намира в Гробищния парк във Видин, също се нуждае от ремонт, споделя  Василка Карова:


"Там всичко е обрано и е останала само плочата. Сега не е предвиден този паметник в техните пари за обновяване. Общината е искала пари само за Скърбящия воин. Общината трябва да иска пари от Министерството на отбраната чрез областното. Валери Петков искаше да обиколим всички паметници в общината, да видим точно какво им липсва и това да се опише. Но няма как." 


Отправихме питане към община Видин - кога ще се направи необходимото, за да се подобри състоянието на Паметника  на загиналите във Втората световна война, който се намира в центъра на Видин и покрай който всеки ден минават много хора. От община Видин ни отговориха:


"Паметникът на загиналите във Втората световна война пред МОЛ - Видин беше обновен през 2016 година. Ученици от ОУ "Отец Паисий" са поели ангажимент в отговор на инициативата "Осинови паметник" и периодично полагат грижи за него.

Община Видин полага грижи за войнишките паметници на нейната територия, като необходимите за тази цел средства се залагат в бюджета. Периодично паметниците се почистват, мият и се възстановяват повредени елементи върху тях.

Община Видин е подала заявка, съгласувана с областния управител на област Видин и са отпуснати 5 500 лв. от държавния бюджет за почистването и обработването на паметника на Скърбящия воин, като е избрана и фирма-изпълнител."


Чест прави на онези наследници, които уважават паметта на загиналите за свобода и ги почитат като поддържат в добро състояние военните паметници. Похвално е, че младите хора се грижат за зелената площ и чистотата около Паметника на загиналите във Втората световна война, но те надали могат да го боядисат или ремонтират. Би било добре и Община Видин да поеме своята отговорност конкретно към този паметник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00