Войнишките паметници във Видин- кой да ги обгрижи?

2
Снимка: Радио Видин


За проблем с поддържането на Паметника на загиналите във Втората световна война, който се намира във Видин- в градинката зад Катедрален храм "Свети Вмчк. Димитър Солунски", ни алармираха от Областния съвет на ветераните от войните във Видин. Този проблем бе поставен на зоналната среща на ветераните от Василка Карова, секретар на Областния съвет на ветераните от войните във Видин:


"За поддържането на паметниците се грижат общините, а ние с каквото можем- помагаме. В повечето села паметнците подлежат на ремонт, защото са стари. Такива са в Гомотарци, Кошава, Дружба, Белоградчик, Брегово, Бойница. Другите не са ми дали сведения. Скулпторът, който ги е правил, трябва да обнови имената, да се боядисат. Ние сме до тук. Проблемът с този паметник- пред МОЛ-а е, че той е направен от ламарина. Бяха му взели бронзовия орнамент, възстановихме го с г-н Митев. Даже платихме 20 лв на един художник, да го боядиса. Но досега не е боядисан и всеки отказва. Като попитах общината „Защо?“, те ми отговориха, че не им харесва и затова не го поддържат. Това, което не е редно. А тази ламарина сега ще ръждяса и ще падне. Отидох в областната управа, казах на Цветомир Тодоров, отговори ми, че за това си отговаря Общината… Стои все още прав този паметник. Символът на този паметник е капка кръв на загиналите във Втората световна война. Трябва да уважаваме паметта на тези хора, които са били на по 18-19 години."


Паметникът  на загиналите във Втората световна война е един от Паметниците на Българската воинска слава, както и един от Паметниците от Отечествената война. Монументът на загиналите във войните е открит през 2003 г. и е посветен на загиналите от видинския край в заключителната фаза на Втората световна войнa 1944 - 1945 година. Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война, който се намира в Гробищния парк във Видин, също се нуждае от ремонт, споделя  Василка Карова:


"Там всичко е обрано и е останала само плочата. Сега не е предвиден този паметник в техните пари за обновяване. Общината е искала пари само за Скърбящия воин. Общината трябва да иска пари от Министерството на отбраната чрез областното. Валери Петков искаше да обиколим всички паметници в общината, да видим точно какво им липсва и това да се опише. Но няма как." 


Отправихме питане към община Видин - кога ще се направи необходимото, за да се подобри състоянието на Паметника  на загиналите във Втората световна война, който се намира в центъра на Видин и покрай който всеки ден минават много хора. От община Видин ни отговориха:


"Паметникът на загиналите във Втората световна война пред МОЛ - Видин беше обновен през 2016 година. Ученици от ОУ "Отец Паисий" са поели ангажимент в отговор на инициативата "Осинови паметник" и периодично полагат грижи за него.

Община Видин полага грижи за войнишките паметници на нейната територия, като необходимите за тази цел средства се залагат в бюджета. Периодично паметниците се почистват, мият и се възстановяват повредени елементи върху тях.

Община Видин е подала заявка, съгласувана с областния управител на област Видин и са отпуснати 5 500 лв. от държавния бюджет за почистването и обработването на паметника на Скърбящия воин, като е избрана и фирма-изпълнител."


Чест прави на онези наследници, които уважават паметта на загиналите за свобода и ги почитат като поддържат в добро състояние военните паметници. Похвално е, че младите хора се грижат за зелената площ и чистотата около Паметника на загиналите във Втората световна война, но те надали могат да го боядисат или ремонтират. Би било добре и Община Видин да поеме своята отговорност конкретно към този паметник.


Галерия

Вижте още

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 15.12.19 в 08:00

Петък 13-ти е – дебне ли ни нещастие зад ъгъла?

Петък 13-ти, наричан още сред хората "черен петък", е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време.  Защо числото 13 и то точно в ден..

публикувано на 13.12.19 в 16:31

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

За трета поредна година във Враца ще се проведе празника на врачанските вина, ракии и мезета. Инициативата е на Общината, а събитието се превръща в традиция преди коледните празници. В празника нямат право да участват изби.  "Всички участници ще бъдат в много добро настроение, защото желаят да покажат всичко, което са произвели от грозде, било то вино..

публикувано на 13.12.19 в 11:35

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки" . - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у..

публикувано на 12.12.19 в 16:53

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.   Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от..

публикувано на 12.12.19 в 15:29

Деца създават коледна игра чрез програмиране

Коледна картичка не от хартиени материали, а от интерактивно приложение от таблет, ще могат да изработят деца във Враца . За първа година "Враца софтуер общество" организира коледни работилници за най-малките - от 6 до 11-годишна възраст.  Ще мотивираме децата за създаване на коледна игра, разказа Доротея Владова , един от менторите в MindHub..

публикувано на 12.12.19 в 12:25

Изработват коледна украса от отпадъци във Враца

Работилници за изготвяне на коледна украса от отпадъци се организират във Враца. Инициативата "Коледно СМЕТворчество" е на сдружение "Чиста Враца", целта е с изработените играчки да бъде украсена елха на обществено място в града.  Врачанските Средни училища "Христо Ботев" и "Никола Войводов" вече са се включили в проявата, а утре- 13 декември,..

публикувано на 12.12.19 в 11:28