Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Монтана набира съдебни заседатели

Снимка: Любо Андреев

Окръжният съд в Монтана обяви процедура за избор на 35 нови съдебни заседатели за следващите четири години. Участието на граждани в съдебните процеси е не само традиция за българската правосъдна система, а и реално включване на обществото в процеса на въздаване на правосъдие, прилагане на закона и критерии за морал и справедливост. Какви са изискванията към съдебните заседатели и техните задължения- разговаряхме с Милена Бранкова, председател на Окръжния съд в Монтана.

"В общи линии се искат дееспособни български граждани, а това са лица, които не са поставени под запрещение, на възраст от 21 до 68 години. Те трябва да имат настоящ адрес, в рамките на община, която да е в съдебния район. Кандидатите за съдебни заседатели  трябва да са завършили най- малко средно образование, да нямат психически заболявания. Крайните срокове са три месеца преди изтичане на мандата на съдебните заседатели, което ще рече някъде края на март месец, следващата година. Самата процедура се развива пред съответните Общински съвети. Ние, съдиите от наказателното отделение в Окръжен съд сме направили един анализ на натовареността на очакванията на наказателните дела, които предстои да се гледат и сме предложили на общо събрание на Апелативния съд бройка за съдебни заседатели за всяка община, според броя на населението. Ощото събрание на Апелативния съд ни е одобрило 35 броя съдебни заседатели от всички общини на област Монтана. Новоизбраните съдебни заседатели ще положат клетва в Окръжният съд в Монтана, след което ще започнат и работа."- обясни Милена Бранкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00